Tehnologie

Ce este 5G şi de ce provoacă teamă?

Iată în continuare ce trebuie să ştiţi despre noua generaţie de reţele mobile.

În aprilie 2019, guvernul belgian a oprit un test 5G ca urmare a îngrijorărilor privind nivelul radiațiilor.

Elveția monitorizează riscurile implicate de rețeaua 5G, iar un membru al Camerei Comunelor din Marea Britanie a avertizat Parlamentul britanic cu privire la „consecințele nedorite” ale utilizării tehnologiei 5G.

Se poate observa că îngrijorările privind 5G s-au amplificat, iar dacă încercaţi să aflaţi care sunt motivele din spatele acestor temeri veți descoperi câteva teorii ale conspirației cu adevărat incredibile.

Unii susțin că tehnologia 5G poate fi folosită ca armă şi că lungimile de undă tot mai mici utilizate de fiecare nouă generație de reţele mobile nu au fost niciodată testate și, prin urmare, suntem cu toţii folosiţi drept cobai în experimente tehnologice.

Din fericire, niciuna dintre aceste afirmații nu este adevărată.

„Lungimile de undă pe care le folosește și le va folosi rețeaua 5G sunt în totalitate sigure și au fost cercetate și testate timp de zeci de ani.

Este o eroare să afirmi că aceasta este o tehnologie nouă și, prin urmare, nu a fost testată”, a explicat recent Howard Jones, şef în cadrul direcţiei de telecomunicaţii al furnizorului de rețele mobile EE din Marea Britanie.

Există multă teamă în legătură cu noua tehnologie mobilă 5G, așa că iată o scurtă privire de ansamblu asupra acesteia.

Atunci când utilizați telefonul mobil, acesta interacționează cu un turn de telefonie din apropiere prin intermediul undelor radio. Turnul de telefonie se conectează la rândul său, tot prin intermediul undelor radio, la o rețea de bază, care prelucrează informațiile pe care le primește și trimite, de asemenea, alte informații înapoi.

Tehnologia 5G

Turn de telefonie mobilă. Credit: sasha85ru/iStock

În prezent, dacă telefonul dumneavoastră folosește rețeaua 4G, banda de frecvențe a undelor radio este cuprinsă între 2 Ghz şi 8 GHz. În acest caz, frecvențele sunt ceva mai mari decât cele utilizate de rețeaua 3G, care sunt cuprinse între 1,8 GHz şi 2,5 GHz, în funcție și de regiunea în care vă aflaţi.

Utilizarea unor frecvențe mai mari are atât avantaje, cât și dezavantaje. Cu cât frecvența unei unde radio este mai mare, cu atât unda este mai scurtă. În mod similar undelor sonore, undele mai scurte pierd energie mai repede pe măsură ce se deplasează, astfel încât acoperă o distanță mai mică.

Aria acoperită de turnul de telefonie mobilă, cunoscut și sub denumirea de stație de bază, se numește „celulă”. Aceasta se întinde, de obicei, pe o distanţă de 1 km până la 20 de km, în funcție de câte telefoane există în zonă.

La frecvențe mai mici, un turn acoperă o suprafață mai mică, de aceea sunt necesare mai multe turnuri. Cu toate acestea, folosirea unor unde mai scurte permite unui număr mai mare de dispozitive mobile să se conecteze simultan la turnul de telefonie.

Rețeaua 5G poate oferi viteze de conectare la rețea substanțial mai mari decât cele disponibile în reţelele 4G şi 3G.

Unul dintre motivele pentru care oamenii sunt atât de îngrijorați de 5G, este că noua rețea poate suporta frecvențe de până la 300 GHz, deși acestea vor fi limitate, în mod diferit, de la o ţară la alta.

Acestor frecvențe mai mari le corespund „lungimi de undă milimetrice”, adică lungimi de undă cuprinse între 1 mm și 10 milimetri. Undele mai scurte, având energia mai mare, pot părea periculoase, dar nu există nicio bază reală pentru aceste îngrijorări.

„O frecvență mai mare nu înseamnă o intensitate mai mare: este ca şi cum comparăm lumina albastră cu lumina roșie. În acest caz, vorbim doar de o lungime de undă diferită.

În cazul undelor radio de 26 GHz, folosite de reţelele 5G, unda radio este absorbită în straturile exterioare ale pielii şi nu poate să intre în țesutul creierului. Există terminații nervoase în piele care avertizează la orice expunere excesivă”, a declarat Andrew Wood, un cercetător al Universităţii Swinburne din Australia, pentru ScienceAlert.

Wood folosește modelarea avansată computerizată pentru a prezice absorbția frecvențelor radio în diferite părți ale pielii.

Deoarece lungimile de undă mai scurte nu pătrund în ţesuturi precum cele mai lungi, înseamnă că turnurile de telefonie 5G pot să fie amplasate mai aproape unele de altele, ceea ce îi îngrijorează pe cei care sunt deja nemulțumiți în legătură cu omniprezența undelor radio în mediul nostru.

„O altă schimbare semnificativă pentru 5G va fi centralizarea unei părţi importante din procesarea informaţiilor care, în trecut, a fost efectuată la stația de bază. Pentru a face față unui număr mare de dispozitive mobile și pentru a realiza o prelucrare avansată a datelor este necesară o putere de calcul sporită.

În loc ca fiecare stație de bază să efectueze prelucrarea informaţiilor, datele vor fi transmise într-o locație centrală și vor fi procesate acolo”, a explicat Philip Branch din cadrul Universităţii Swinburne, Australia, pentru The Conversation.

În consecinţă, de ce sunt oamenii atât de speriați de 5G?

Îngrijorările legate de radiațiile electromagnetice nu reprezintă nimic nou, lansarea rețelei 5G provoacă aceleaşi temeri tehnologice binecunoscute pe care oamenii le-au avut de zeci de ani, dar sub o altă înfăţişare.

„Nivelurile de expunere pentru publicul larg vor fi mult sub limitele stabilite de ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection), agenția internațională de reglementare în domeniul protecției împotriva radiațiilor.

Prevalența telefoanelor mobile a variat de la 0% la începutul anilor ’80 până la peste 90% în rândul populației din Australia, fără a se constata o schimbare apreciabilă a numărului cazurilor de cancer la creier”, a declarat Wood.

Traducere și adaptare după What’s 5G, And Why Are People So Scared of It? Here’s What You Really Need to Know

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *