Terra

Polul Sud se încălzeşte de 3 ori mai repede decât restul planetei

În ultimii 30 de ani, Polul Sud s-a încălzit de 3 ori mai repede decât restul planetei ca urmare a temperaturilor mai ridicate ale Oceanului Pacific din zonele tropicale, se arată într-o nouă cercetare.

Temperatura Antarcticii variază foarte mult în funcție de anotimp și regiune și, de ani buni, s-a crezut că Polul Sud s-a menținut rece chiar dacă Antarctica s-a încălzit.

Cu toate acestea, cercetătorii din Noua Zeelandă, Marea Britanie și Statele Unite, care au analizat datele obţinute în ultimii 60 de ani de la stațiile meteo și au folosit modelarea computerizată, au arătat recent ce a cauzat încălzirea accelerată a Polului Sud.

Cercetătorii au descoperit că în decursul ultimilor 3 decenii temperaturile mai mari din Pacificul de Vest au provocat scăderea presiunii atmosferice deasupra Mării Weddell din sudul Atlanticului. Aceasta, la rândul său, a mărit fluxul de aer cald peste Polul Sud, încălzindu-l cu mai mult de 1,83 grade Celsius din anul 1989.

Autorii cercetării susţin că tendința de încălzire naturală a fost, probabil, amplificată de emisiile de gaze cu efect de seră provocate de oameni și că acest proces natural ar putea masca efectul de încălzire al Polului Sud ca urmare a poluării cu carbon.

„Chiar dacă temperaturile au crescut în Antarctica de Vest și în Peninsula Antarctică în timpul secolului XX, se credea că Polul Sud se menține rece”, a declarat Kyle Clem, cercetător la Universitatea Victoria din Wellington și autorul principal al studiului.

„Se bănuia că această parte a Antarcticii ar putea fi chiar imună la încălzire. Am constatat că această presupunere nu este adevărată”, a declarat Clem pentru AFP.

Polul Sud se încălzește mai repede decât restul planetei

Polul Sud se încălzește mai repede decât restul planetei. Credit: Andrew Peacock/Getty Images

Datele au arătat că Polul Sud, cel mai îndepărtat loc de pe Pământ, se încălzește acum cu aproximativ 0,6 grade Celsius pe deceniu, comparativ cu aproximativ 0,2 grade Celsius pentru restul planetei.

Autorii studiului, care a fost publicat în revista Nature Climate Change, au atribuit această schimbare unui fenomen cunoscut sub numele de IPO (Interdecadal Pacific Oscillation).

Un ciclu IPO durează aproximativ 15-30 de ani și alternează între o stare ”pozitivă”, în care Oceanul Pacific din zonele tropicale este mai cald decât media și Oceanul Pacific din regiunile nordice este mai rece decât media și o stare „negativă” în care anomalia temperaturii este inversată.

IPO a ajuns la un ciclu negativ la începutul secolului, conducând la o convecție termică mai mare și la mai multe variaţii extreme de presiune la latitudini mari, ceea ce a declanşat un flux puternic de aer mai cald deasupra Polului Sud.

Clem a declarat că un nivel de încălzire de 1,83 grade Celsius a depășit cu 99,99% toate tendințele estimate de încălzire pe o durată de 30 de ani.

„Chiar dacă încălzirea Polului Sud s-a încadrat în domeniul variabilității naturale a modelelor climatice, este foarte probabil ca activitatea umană să fi contribuit la amplificarea acestui efect”, a afirmat Clem.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *