Tehnologie

Blue Origin a reproiectat racheta New Glenn şi a testat cu succes racheta New Shepard

Cine va câştiga cursa spaţială dintre SpaceX şi Blue Origin?

Blue Origin, agenția spațială condusă de Jeff Bezos, fondatorul companiei Amazon, a prezentat într-o nouă animație racheta New Glenn aflată în curs de dezvoltare.

Numele rachetei este un omagiu adus lui John Glenn, primul astronaut american care a ajuns pe orbita Pământului.

Racheta New Glenn

Racheta New Glenn. Credit: Blue Origin

Din animaţie se poate vedea cum racheta New Glenn, care va fi realizată în două trepte, decolează de la centrul de lansare, iar după separarea modulului care transportă sarcina utilă, prima treaptă a rachetei reintră în atmosferă și aterizează pe o platformă amplasată pe o navă.

De asemenea, se poate observa că New Glenn reutilizează primul etaj (booster) similar modului cum racheta Falcon 9, dezvoltată de SpaceX, reutilizează rachetele sale propulsoare.

Diferenţa este că în timp ce racheta Falcon 9 este susținută pe patru picioare, racheta New Glenn va avea șase picioare, pentru o stabilizare cât mai bună pe timpul aterizării.

În ceea ce privește specificațiile tehnice, Blue Origin promite că New Glenn va fi capabilă să livreze o sarcină utilă de aproximativ 50 tone pe o orbită joasă a Pământului, în timp ce racheta Falcon 9, dezvoltată de SpaceX, ar urma să livreze puțin peste 70 tone.

New Glenn va avea o înălţime de 95 m, fiind cu aproximativ 25 m mai înaltă decât Falcon Heavy (SpaceX).

Evoluția rachetelor

Evoluția rachetelor. Credit: Blue Origin

Blue Origin dezvoltă, de asemenea, racheta suborbitală New Shepard şi a înregistrat progrese în ultimii ani.

În data de 23 ianuarie 2019, Blue Origin a testat din nou, cu succes, racheta reutilizabilă New Shepard, care a ajuns astfel la al zecelea zbor de test.

În cadrul acestui test, racheta New Shepard a atins o altitudine de 107 km, iar prima treaptă a acesteia a revenit pe Pământ după mai puţin de 7 minute de la lansare.

Capsula rachetei New Shepard s-a detaşat de prima treaptă la o altitudine de 75 km şi a revenit ulterior pe Pământ, coborârea ei fiind controlată cu ajutorul a trei paraşute.

Capsula rachetei New Shepard va transporta oameni de știință și echipamente pentru experimente în spațiul suborbital, dar Blue Origin intenţionează să folosească racheta New Shepard și pentru turism spaţial.

Pentru aceasta, compania Blue Origin şi-a propus să testeze, cât mai curând, racheta New Shepard cu echipaj uman.

Înregistrarea misiunii de test din data de 23 ianuarie 2019 poate fi urmărită în clipul video de mai jos.

Blue Origin nu a anunţat o dată de lansare a rachetei orbitale New Glenn, dar a declarat că plănuieşte un zbor de test în anul 2021 de la Cape Canaveral, Florida.

În cursa spaţială cu SpaceX, Blue Origin mai are de recuperat.

Racheta Falcon Heavy, dezvoltată de Space X, a efectuat deja primul său zbor de test, în luna februarie a anului trecut, devenind cea mai puternică rachetă în funcțiune.

Sursă: Futurism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *