Racheta Falcon Heavy a fost lansată cu succes într-o misiune de test

SpaceX a lansat cu succes Falcon Heavy, cea mai puternică rachetă din prezent, în cadrul misiunii Falcon Heavy Demonstration Mission, iar această reuşită istorică deschide o nouă eră în explorarea spaţiului cosmic.

Falcon Heavy a fost lansată în data de 6 februarie 2018 din Complexul 39A al Centrului Spaţial Kennedy din Florida.

Din punct de vedere constructiv, Falcon Heavy poate fi considerată o rachetă compusă din 3 rachete Falcon 9. Astfel, cele două trepte primare laterale ale rachetei Falcon Heavy sunt de fapt primele trepte ale unor rachete Falcon 9 care au fost recuperate şi recondiţionate în urma unor misiuni anterioare. Ele au fost ataşate la o treaptă primară centrală, urmată de o treaptă secundară şi la modulul care conţinea încărcătura utilă.

Ulterior, cele două trepte primare laterale au revenit la sol în Zonele de aterizare nr. 1 şi 2 de la baza SpaceX.

Din păcate, treapta primară centrală a ratat aterizarea pe platforma marină autonomă „Of Course I Still Love You” din Oceanul Atlantic, aşa cum a fost planificat. Probabil, acest modul a fost „pierdut”, în sensul că s-a distrus la aterizare.

Credit: Futurism

Falcon Heavy, care este acum cea mai puternică rachetă din lume, a transportat ca încărcătură utilă o maşină Tesla Roadster a lui Elon Musk, care va călători pe o orbită eliptică în jurul Soarelui în drumul spre Marte. Da, nu este o glumă.

Această misiune demonstrativă dovedește că Falcon Heavy este capabilă să efectueze misiuni dificile la mare distanţă de Pământ. Conform SpaceX, Falcon Heavy poate transporta 63.800 kg pe o orbită joasă a Pământului (LEO), 26.700 kg pe o orbită geostaționară (GTO) şi ar putea lansa o încărcătură utilă de 16.800 kg către planeta Marte.

Falcon Heavy are o înălțime de 70 m, o lățime de 12,2 m și o masă de 1.420.788 kg.

Deși proiectată inițial pentru a transporta persoane, CEX-ul SpaceX, Elon Musk, a declarat reporterilor în timpul unei teleconferințe din data de 5 februarie că Falcon Heavy nu va fi folosită, probabil, pentru misiuni cu echipaj uman.

„Se pare că dezvoltarea BFR (Big Falcon Rocket) avansează rapid și că nu va fi necesar ca Falcon Heavy să fie utilizată pentru misiuni cu echipaj uman. În viitor ne vom concentra atenţia în special asupra proiectului BFR”, a declarat Elon Musk, potrivit SpaceNews.

Cu toate acestea, Elon Musk a precizat că unele întârzieri neprevăzute în dezvoltarea BFR ar putea schimba planurile companiei SpaceX.

„Vom vedea cum merge dezvoltarea BFR. Dacă aceasta se prelungeşte mai mult decât ne-am aşteptat, atunci ne vom întoarce la ideea de a trimite, cu ajutorul unei rachete Falcon Heavy, o navă spaţială Dragon cu echipaj uman într-o misiune în jurul Lunii”, a declarat Elon Musk.

Falcon Heavy și DragonFalcon Heavy și Dragon. Credit: Flickr/SpaceX

Cine ştie, poate că într-o bună zi oamenii vor putea călători spre Marte la bordul unei nave spaţiale SpaceX. Pare ceva ștințifico-fantastic? Aşa a fost considerată şi ideea unui antreprenor miliardar de a-şi trimite mașina în spațiul cosmic pentru a testa o rachetă masivă.

În afară de soluţiile propuse de SpaceX, opțiunile privind realizarea unor vehicule spaţiale cu care să putem ajunge pe Lună sau Marte sunt limitate.

NASA dezvoltă în prezent Space Launch System (SLS), o rachetă care va fi mai puternică decât Falcon Heavy și care va putea fi folosită în misiuni spaţiale cu echipaj uman. Estimările actuale sugerează că aceasta va fi gata în anul 2022, însă întârzierile sunt frecvente în cazul unor proiecte de asemenea anvergură.

În plus, Falcon Heavy este mai puțin costisitoare, costurile lansării unei astfel de rachete fiind estimate la 90 de milioane de dolari, spre deosebire de cele 500 de milioane de dolari, până la 1 miliard de dolari, necesare lansării unei rachete SLS. Având în vedere bugetul limitat al NASA și dorinței agenţiei spaţiale americane de a organiza din nou o misiune pe Lună, racheta dezvoltată de SpaceX pare să fie o alternativă convingătoare pentru o misiune către planeta Marte.

Probabil că succesul lansării rachetei Falcon Heavy îi va ajuta pe cei de la SpaceX să obţină noi parteneriate pentru explorarea spațiului cosmic și noi surse de finanţare de care compania are nevoie pentru a-şi continua activitatea ambițioasă privind îndeplinirea obiectivului de a trimite primii oameni pe planeta Marte.

Sursă: Futurism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *