Tehnologie

NASA va trimite un echipaj uman pe planeta Marte până în anul 2033

Se pare că NASA va împlini, în cele din urmă, visul omenirii de a ajunge într-o bună zi pe planeta Marte.

NASA a prezentat recent un plan, în 5 etape, care detaliază misiunea spaţială prin care astronauţii vor putea ajunge pe Planeta Roșie.

Planeta MartePlaneta Marte. Credit: Detlev Van Ravenswaay

Misiune către Marte

Omenirea a fost fascinată de planeta Marte cu mult înainte de a ajunge pe Lună, aşa cum putem constata din numeroasele cărţi de literatură ştiinţifico-fantastică al căror subiect principal a fost Planeta Roşie.

În prezent, după decenii de cercetări și descoperiri științifice majore, se pare că suntem în sfârșit pregătiţi să mergem spre Marte.

În data de 21 martie 2017, președintele SUA, Donald Trump, a împuternicit NASA să organizeze o misiune spaţială pentru ca un echipaj uman să ajungă pe planeta Marte până în anul 2033.

O săptămână mai târziu, NASA a răspuns cu un plan, în 5 etape, care detaliază misiunea către Planeta Roșie.

Deep Space GatewayStația spațială Deep Space Gateway. Credit: NASA

În prezent ne aflăm în etapa 0, în care NASA efectuează teste în cadrul Stației Spațiale Internaționale (ISS-International Space Station) cu privire la efectele misiunilor îndelungate în spaţiul cosmic. De asemenea, în această etapă NASA urmăreşte stabilirea unor parteneriate cu diferite companii private din domeniul tehnologiei spațiale.

Etapa I se va desfășura între anii 2018 și 2025 și va include lansarea și testarea a 6 rachete SLS (Space Launch System). Aceste rachete vor livra echipamentele necesare staţiei spaţiale Deep Space Gateway (DSG), care urmează să fie construită în apropierea Lunii pentru pregătirea astronauților care vor participa la misiunea către planeta Marte.

În etapa a II-a, programată în anul 2027, se va lansa vehiculul spaţial Deep Space Transport (DST) către stația lunară. Astronauţii se vor afla în acest vehicul mai mult de 400 de zile, în cursul anilor 2028 şi 2029, pentru pregătirea lor în vederea participării la misiuni spaţiale de lungă durată.

DST va fi un vehicul spaţial reutilizabil ce va folosi propulsia electrică și chimică și care va fi proiectat special pentru misiuni spaţiale de lungă durată, precum cea către planeta Marte.

În etapa a III-a, programată în anul 2030, echipajul ce urmează să participe la misiunea către Marte, împreună cu echipamentele şi proviziile necesare, vor ajunge pe DST cu ajutorul rachetelor SLS.

Etapa a IV-a va fi reprezentată, desigur, de călătoria spre planeta Marte, unde astronauţii vor ajunge în anul 2033.

În consecinţă, conform planului NASA, peste doar 16 ani s-ar putea realiza un obiectiv la care nu cu mult timp în urmă puteam doar visa.

Finalizarea misiunii în condiţiile bugetului alocat va fi o provocare pentru NASA. Acest buget este în prezent de aproximativ 0,5% din bugetul total al SUA. Pentru comparație, bugetul misiunilor Apollo către Lună a fost mai mare de 4%.

Bugetul alocat misiunii nu reprezintă singura provocare. Asigurarea sănătăţii astronauților pe toată durata misiunii spaţiale reprezintă principalul motiv de îngrijorare, mai ales dacă ţinem cont că aceştia vor călători spre Marte timp de 2 sau 3 ani, fără întrerupere.

Astronauții trebuie să transporte la bordul DST tot ce au nevoie pe parcursul acestei misiuni spaţiale de lungă durată, inclusiv aer, alimente și apă.

Sănătatea mintală a astronauţilor este o altă preocupare majoră, având în vedere faptul că astronauții se vor afla în interiorul vehiculului spaţial DST pentru o perioadă de până la 3 ani de zile.

Astronauţii misiunii către Marte nu vor avea posibilitatea să se întoarcă din drum în cazul apariţiei unei situaţii de urgenţă, dacă au părăsit spaţiul cislunar, adică regiunea dintre atmosfera Pământului și Lună.

Experimentul HI-SEAS al NASA, în cadrul căruia s-a studiat comportamentul a 6 voluntari aflaţi în condiţii de izolare, a evidenţiat rezultate promițătoare, dar este evident că nu oricine poate participa la misiuni spaţiale de lungă durată.

Între timp, Boeing, Lockheed Martin și SpaceX pregătesc propriilor lor misiuni spaţiale către planeta Marte, obiectivul SpaceX fiind acela să ajungă la planeta Marte până în anul 2022.

Dacă companiile private vor rezolva înaintea celor de la NASA unele dintre provocările misiunilor spaţiale către Marte, atunci NASA se va putea baza pe experiența acestora și își va putea concentra eforturile pe alte probleme.

În definitiv tot ceea ce contează este atingerea obiectivului final, acela de trimite un echipaj uman pe planeta Marte, şi nu cine a ajuns primul acolo.

Sursă: Futurism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *