Biologie

Un videoclip fascinant arată cum protejeaza lichidul cefalorahidian creierul în timpul somnului

Creierul este realmente spălat în fiecare noapte de lichidul cefalorahidian (LCR), iar neurologii au realizat un videoclip fascinant care arată în acțiune pulsațiile nocturne ale lichidul cefalorahidian.

Studiile arată că lichidul cefalorahidian apos curge peste creierul nostru, pulsează ritmic în timp ce dormim și, în același timp, elimină orice toxine care nu ar trebui să se acumuleze în capul nostru.

Echipa din spatele acestor cercetări afirmă că aceste descoperiri ar putea ajuta la studiul diferitelor tulburări neurologice și psihologice, în special cele asociate cu tulburările de somn.

„Știm de ceva vreme de impulsurile electrice de la nivelul neuronilor care sunt asociate cu activitatea electrică a creierului şi care pot fi evidenţiate prin undele cerebrale înregistrate în electroencefalogramă, dar până acum nu ne-am dat seama că există de fapt şi unde ale lichidului cefalorahidian”, a declarat neurologul Laura Lewis de la Boston University

Studiile anterioare au sugerat că lichidul cefalorahidian este important pentru eliminarea deșeurilor metabolice din creier, dar până acum oamenii de știință nu știau despre această acțiune pulsatorie sau nu au putut să o observe.

În combinație cu activitatea creierului prin unde „lente” (care este destinată, parțial, pentru fixarea amintirilor noastre) și scăderea fluxului sanguin care are loc în timp ce dormim, aceste pulsaţii periodice ale lichidului cefalorahidian au se pare rolul de a elimina proteinele inutile și alte resturi.

Frecvența undelor cerebrale „lente” scade pe măsură ce îmbătrânim, ceea ce înseamnă că noul studiu ne-ar putea ajuta la cercetarea problemelor legate de înaintarea în vârstă și a tulburărilor specifice.

Acum este posibil să ştim dacă cineva doarme sau nu doar analizând modelele LCR printr-o scanare a creierului.

„Este un efect atât de spectaculos. Nu ştiam despre pulsaţiile LCR, iar acum este suficient doar să privim o regiune a creierului pentru a avea o estimare a stării acestuia”, susţine Lewis.

În vederea studiului, 13 subiecți cu vârsta cuprinsă între 23 și 33 de ani au fost monitorizați în timp ce dormeau printr-o scanare RMN (imagistica prin rezonanţă magnetică). Cercetările viitoare ar putea analiza și subiecți mai în vârstă, pentru a încerca să identifice cum se modifică pulsaţiile LCR pe măsură ce îmbătrânim.

Cercetătorii sugerează găsirea unor modalități de a elimina scanarea RMN pentru studiile ulterioare, deoarece zgomotul generat nu este favorabil somnului.

Rămâne întrebarea: Cum se sincronizează exact LCR, undele cerebrale și fluxul sanguin?

Poate că prin reducerea activității neuronilor în timpul nopţii, aceştia nu mai au nevoie de atât de mult sânge și pe măsură ce sângele se scurge, presiunea în creier este menținută de afluxul de LCR.

„Aceasta este doar o posibilitate.

Care sunt însă legăturile cauzale? Unul dintre aceste procese le provoacă pe celelalte? Sau există o forță ascunsă care le conduce pe toate?”, se întreabă Lewis.

Cercetarea a fost publicată în Science.

Traducere după Mesmerising Video Shows Waves of Spinal Fluid Washing Over The Brain During Sleep

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *