Previziuni ştiinţifice pentru următorii 10.000 de ani şi chiar pentru un viitor mai îndepărtat

Atunci când ne gândim la viitorul omenirii sau al planetei noastre ne referim, de obicei, la câteva sute de ani, iar previziunile pentru o perioadă mai lungă de timp sunt considerate de domeniul ştiinţifico-fantasticului.

Ce se va întâmpla însă peste câteva mii de ani? Se pare că datorită ştiinţei putem prezice, cu o precizie surprinzător de bună, anumite evenimente din viitorul îndepărtat.

Pe baza a ceea ce se cunoaşte în prezent despre viață şi Univers, oamenii de ştiinţă pot face anumite previziuni, mai ales în domeniul astrofizicii și al evoluției speciilor, cu privire la ce se va întâmpla peste câteva sute de mii de ani.

Cu toate acestea, în continuare ne vom referi doar la câteva evenimente despre care oamenii de ştiinţă cred că s-ar putea produce într-un viitor mai apropiat, adică peste aproximativ 10.000 de ani.

Pentru început, trebuie să ştiţi că peste 10.000 de ani calota de gheaţă din Antarctica de Est nu va mai exista. În prezent în regiunea Wilkes Land din estul Antarcticii se află cea mai mare calota glaciară de pe Pământ și simulările computerizate prezic că prin topirea acesteia, care va dura între 5.000 și 10.000 de ani, nivelul oceanului planetar va creşte cu 3-4 metri.

Există şi o previziune conform căreia oamenii nu vor mai exista pe Pământ peste 10.000 de ani. Argumentul Zilei Judecății (în engleză The Doomsday Argument), care a fost propus de fizicianul Brandon Carter, prezice că există o probabilitate de 95% ca oamenii să dispară de pe Pământ în următorii 10.000 de ani.

Acest argument probabilistic a fost dezbătut intens de specialişti fără a se înregistra un consens în rândul acestora cu privire la interpretarea lui, astfel încât nu putem fi siguri dacă oamenii vor fi sau nu pe Pământ peste 10.000 de ani.

Previziuni științifice pentru următorii 10.000 de ani

Credit: Tithi Luadthong / Shutterstock

Dacă totuşi omenirea va mai exista pe Pământ peste 10.000 de ani se pare că variaţiile genetice regionale dintre oameni vor dispărea.

Aceasta nu înseamnă că toţi oamenii vor arăta la fel. Desigur, vor mai exista diferențe de natură genetică între oameni, cum ar fi culoarea ochilor, doar că acestea vor fi uniform distribuite pe toată planeta.

Oamenii de ştiinţă anticipează, de asemenea, că în următorii 10.000 de ani steaua Antares, o supergigantă roşie din constelaţia Scorpionul, se va transforma într-o supernovă atât de strălucitoare încât va fi vizibilă în lumina zilei.

Dacă ne referim la o perioadă de timp ceva mai mare de 10.000 de ani, atunci trebuie să ştiţi că din cauza precesiei axei de rotaţie a Pământului (precesia echinocțiilor) peste 13.000 de ani anotimpurile din cele două emisfere ale Pământului se vor inversa. Astfel, în emisfera nordică vara va începe în luna decembrie, iar iarna va începe în luna iunie.

În ceea ce priveşte sondele spațiale lansate de omenire de-a lungul timpului, cum ar fi Pioneer 10 și 11, Voyager 1 și 2 și New Horizons, este foarte probabil ca ele să călătorească printre stele timp de milioane de ani.

Astfel, se estimează că Voyager 2 va trece pe lângă Sirius, cea mai strălucitoare stea de pe cer, peste 296.000 de ani.

Toate aceste predicții se referă la evenimentele cele mai apropiate în timp de noi, din aşa-numitul viitor îndepărtat. Dar doriți să aflaţi mai multe previziuni ştiinţifice privind viitorul îndepărtat, puteţi citi pagina Wikipedia dedicată acestui subiect.

Înainte de a încheia, o ultimă previziune ştiinţifică: urma lăsată de piciorul lui Neil Armstrong pe Lună va fi erodată complet peste 1 milion de ani.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.