Medicină-Sănătate

Particulele minuscule din aer pot declanșa atacuri de cord bruște, sugerează un studiu

Concentrațiile crescute de particule minuscule din aer pot declanșa stopuri cardiace, sugerează datele obţinute de cercetători în Singapore după aproape un deceniu de verificări. Această constatare înseamnă că măsurile privind reducerea nivelului poluării aerului din întreaga lume trebuie urgentate.

Cercetătorii au căutat particule de cel puțin 25 de ori mai mici decât lățimea unui păr uman, care sunt cunoscute sub numele de particule PM 2,5 (2,5 micrometri în diametru). Dimensiunea lor mică înseamnă că ele pot fi inhalate cu ușurință și, în consecinţă, au fost asociate cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv boli autoimune.

Nivelurile de poluare din Singapore au fost urmărite, între iulie 2010 și decembrie 2018, în raport cu mai mult de 18.000 de cazuri raportate de stop cardiac în afara spitalului. Prin analiză statistică, 492 dintre aceste cazuri ar putea fi atribuite creșterii concentrațiilor de PM 2,5.

Poluarea aerului și riscul atacului de cord

Credit: Kohei Hara/Getty Images

„Am obţinut dovezi clare ale unei asocieri, pe termen scurt, a concentraţiilor de PM 2,5 cu stopul cardiac în afara spitalului, care duce adesea la moarte subită”, a declarat epidemiologul Joel Aik din cadrul Duke-NUS Medical School de la Universitatea Națională din Singapore.

Acesta este un studiu observațional, ceea ce înseamnă că relația dintre nivelurile de poluare și stopurile cardiace poate fi doar estimată sau presupusă. În plus, nu se poate stabili că măsurătorile poluării aerului la stațiile de calitate a aerului reflectă expunerea individuală.

Cu toate acestea, datele sunt suficiente pentru a indica că există o legătură care merită explorată în continuare. Datele au arătat că concentrațiile zilnice de PM 2,5 au fost în medie de 18,44 micrograme pe metru cub.

Testând reduceri ipotetice ale poluării aerului, cercetătorii au descoperit că o scădere de 1 microgram pe metru cub este corelată cu o reducere cu 8% a evenimentelor de atac de cord, în timp ce o scădere de 3 micrograme pe metru cub ar însemna o reducere cu 30%. Ipotetic, aceste reduceri ar însemna cu 39, respectiv cu 149 de atacuri de cord mai puţine.

S-a constatat, de asemenea, o scădere evidentă a riscului de a avea un atac de cord la 3 până la 5 zile după expunerea la niveluri mai ridicate de poluare, ceea ce sugerează că efectele sunt pe termen scurt. Cercetătorii afirmă că prin curățarea aerului orașului s-ar putea salva vieți și s-ar reduce presiunea asupra spitalelor.

„Aceste rezultate arată clar că eforturile de reducere a nivelurilor de particule poluante din aer de 2,5 micrograme sau mai mici, precum și măsurile de protecție împotriva expunerii la aceste particule, ar putea juca un rol în reducerea numărului stopurilor cardiace bruște în cadrul populației din Singapore, reducând în același timp povara asupra serviciilor de sănătate”, a declarat Aik.

Rata obişnuită de supraviețuire în cazul stopurilor cardiace în afara spitalului este de aproximativ 10%, mult mai mică decât șansele de a supraviețuire în cazul unui atac de cord în spital. În concluzie, nu este exagerat să afirmăm că prin reducerea numărului cazurilor de stop cardiac în afara spitalului se salvează vieți.

Acesta este doar unul din lungă listă de motive pentru care ar trebui să ne îngrijim de calitatea aerului pe care îl respirăm.

Deși această legătură a fost observată şi în alte orașe precum New York și Melbourne, Australia, rezultatele au fost inconsecvente cu datele obţinute în alte locuri, cum ar fi în Danemarca. Aceste inconsecvențe tind să apară la concentrații de poluare sub valorile ghid ale Organizației Mondiale a Sănătății pentru calitatea aerului, dar cercetările arată că nu există un nivel ”sigur” de expunere pentru sănătatea inimii populației.

Ceea ce este clar este că majoritatea dintre noi respirăm aer de proastă calitate, despre care se crede că este responsabil pentru milioane de decese premature atât în ​​zonele urbane, cât și în cele rurale, în fiecare an.

Cercetătorii din spatele noului studiu îşi doresc mai multe măsuri pentru controlul calităţii aerului în locuri precum Singapore. De la descongestionarea traficului până la lupta împotriva incendiilor de vegetație, există o mulțime de măsuri prin care putem obţine progrese privind calitatea aerului, inclusiv în interiorul locuinţelor.

„Acest studiu oferă dovezi puternice pentru impactul calității aerului asupra sănătății și ar trebui să stimuleze politicile guvernamentale și eforturile pentru gestionarea emisiilor din surse cheie care pot duce la creșterea PM 2,5. Toate aceste măsuri pot preveni daune potențiale asupra sănătății publice.

Noile decizii, precum ar fi eliminarea treptată a vehiculelor cu motor cu ardere internă, pot ajuta la reducerea acestor pericole”, a declarat Marcus Ong, cercetător în cadrul Duke–NUS Medical School.

Cercetarea a fost publicată în The Lancet Public Health.

Traducere după Tiny Particles în The Air May Trigger Sudden Heart Attacks, Study Suggests

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *