Computer

Memoria universală de computer ar putea schimba modul cum sunt stocate datele

Volumul tot mai mare de informații digitale necesită tot mai multă energie pentru stocarea lor.

Oamenii de ştiinţă au realizat o aşa-numită memorie „universală” de computer, un nou tip de celulă de memorie electronică, care valorifică avantajele tehnologiei actuale de realizare a memoriilor de computer, reducând în acelaşi timp multe dintre dezavantajele acesteia.

Noua celulă de memorie pe care cercetătorii au prezentat-o într-un studiu recent îmbunătăţeşte eficiența energetică şi a fost dezvoltată utilizând confinarea cuantică și efectul tunel din mecanica cuantică.

„Memoria universală, care stochează pe termen lung date care se modifică rapid, a fost considerată imposibil de realizat, dar dispozitivul nostru demonstrează proprietățile sale contradictorii”, a declarat fizicianul Manus Hayne de la Lancaster University din Marea Britanie.

Calculatoarele moderne, telefoanele și centrele de date utilizează, în general, două tipuri de memorie.

Memoria RAM (Random Access Memory) stochează datele din toate aplicațiile și fișierele deschise în memoria internă a calculatorului. Aceasta este o memorie foarte rapidă și cu un consum redus de energie, dar tot ceea ce stochează se pierde atunci când se întrerupe alimentarea cu energie electrică.

Dacă ați pierdut vreodată un fişier aflat în lucru, deoarece alimentarea cu energie electrică a computerului s-a întrerupt pentru un scurt moment, atunci sunteţi conștienți de limitările memoriei RAM.

Dynamic RAM sau DRAM este cel mai utilizat tip de memorie în computerele actuale, deși o cantitate mică de memorie denumită Static RAM (SRAM) este de obicei integrată în procesorul principal al computerului.

Memoria flash poate păstra fișiere pe termen lung, cum ar fi un document sau o fotografie, dar este mai lentă decât memoria RAM și implică un consum de energie mai mare.

Memoria flash se degradează în timp, dar într-un ritm destul de lent, ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, nu ne vom da seama de acest lucru înainte de a trece la un nou gadget.

Noul tip de memorie dezvoltat de oamenii de ştiinţă valorifică avantajele ambelor tipuri de memorie, DRAM şi flash, dar deocamdată numai în laborator. În consecință trebuie să mai aşteptăm până când această memorie va fi integrată în computerele noastre personale.

„Ideal este să valorificăm avantajele celor două tipuri de memorie, eliminând dezavantajele lor. Am demonstrat că acest lucru este posibil.

Conform estimărilor, memoria noastră are un timp intrinsec de stocare a datelor care depăşește vârsta Universului și poate înregistra sau şterge date folosind de 100 de ori mai puţină energie decât memoria DRAM” a declarat Hayne.

Cercetătorii susţin că această memorie universală ar putea reduce consumul de energie al centrelor de date în perioadele de vârf cu până la o cincime.

Memoria universală de computer

Centru de date. Credit: cybrain/iStock

De asemenea, această memorie ar permite realizarea unui nou tip de computer care nu mai necesită restart şi care poate intra instantaneu și imperceptibil în modul „sleep” ori de câte ori nu este folosit.

Această nouă tehnologie a fost deja brevetată şi există, evident, un interes comercial pentru ea. Printre primii clienți s-ar putea număra marile companii din domeniul tehnologiei informaţiei, companiile care stochează volume mari de date, producătorii de laptopuri, etc.

Noua tehnologie poate fi utilă pentru oricine folosește un dispozitiv electronic de ultima generație, deoarece cu ajutorul ei postările din social media sau streaming-ul Netflix nu vor mai consuma atât de mult resursele energetice ale dispozitivelor electronice.

Studiul cercetătorilor a fost publicat în Scientific Reports.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *