Medicină-Sănătate

De ce COVID-19 este o boală mortală pentru unii oameni?

Aproximativ un milion de decese s-au înregistrat până în prezent în urma pandemiei COVID-19 şi printre acestea există unele cazuri care sfidează înțelegerea noastră.

Persoane sănătoase, tinere, cedează virusului SARS-CoV-2 la fel de ușor ca și cum s-ar număra printre cele mai vulnerabile persoane, în timp ce la alte persoane din grupa lor de vârstă, virusul produce doar simptome ușoare, dacă acestea chiar există.

În urma a două noi studii, cercetătorii au identificat un mecanism crucial al sistemului imunitar care ar putea explica de ce virusul SARS-CoV-2 este atât de letal, dar numai pentru unii oameni.

Cercetările oferă, de asemenea, prima explicație moleculară a motivului pentru care bărbații par să fie afectați de virus mai sever decât femeile.

Ambele lucrări indică interferonii de tip I (IFN) ca având un rol important în această diferențiere crucială.

Interferonii IFN sunt proteine ​​pe care le produc celulele infectate pentru oprirea răspândirii unui agent străin, virus, parazit sau celulă tumorală, care le-a infectat. Cu toate acestea, la unii oameni acţiunea interferonilor este blocată.

Unul dintre noile studii a arătat că mai mult de 10% dintre persoanele care au avut simptome severe de COVID-19 au anticorpi care atacă interferonii proprii IFN și îi opresc în lupta lor cu virusul SARS-CoV-2.

Celălalt studiu a examinat pacienți care au fost spitalizați cu simptome grave, unii dintre ei având vârsta de până la 30 de ani și a constatat că cel puțin 3,5% dintre mutațiile genetice blochează funcționarea corectă a interferonilor IFN.

Aceste mecanisme ar putea explica o parte dintre cele mai grave cazuri de COVID-19 şi ar putea reprezenta o descoperire ce poate salva alte zeci, dacă nu chiar sute sau mii de vieți.

COVID-19 este mortală pentru unii oameni

Credit: Bertrand Blay/iStock/Getty Images

„Aceste descoperiri oferă dovezi convingătoare că blocarea interferonului de tip I este adesea cauza pentru care COVID-19 ne poate pune viața în pericol.

Astfel de probleme cu interferonii ar putea fi tratate, cel puţin teoretic, cu medicamente şi intervenţii existente”, a declarat medicul Jean-Laurent Casanova, șeful Laboratorului de Genetică Umană al Bolilor Infecțioase St. Giles de la Universitatea Rockefeller.

Colaborând cu o echipă internațională de cercetători, ca parte a iniţiativei COVID Human Genetic Effort, Casanova și colegii săi au identificat un anticorp care a neutralizat, în mod greşit, una sau mai multe proteine ​​IFN proprii ale corpului la cel puțin 101 dintre cei 987 pacienți COVID-19 pe care i-au testat (10,2%).

Nu este pentru prima dată când sistemul imunitar acţionează contrar misiunii lui, oprind interferonii să acţioneze în mod corespunzător. Unele infecții bacteriene, cum ar fi cele cauzate de unele specii de stafilococ, se agravează atunci când anticorpii organismului atacă interferonii de apărare.

Această acţiune nedorită a sistemului imunitar a fost remarcată la persoanele tratate cu interferon pentru infecții precum hepatită, dar și la femeile cu boala autoimună lupus.

Această descoperire ar putea oferi un mijloc de tratament şi o modalitate de identificare mai bună a celor din comunitate care sunt cei mai expuşi formelor grave de COVID-19.

De asemenea, cercetătorii ar putea explica un alt mister al noului coronavirus SARS-CoV-2.

„Interesant este faptul că 94% dintre pacienții cu aceşti anticorpi care blochează acţiunea interferonilor au fost de sex masculin, ceea ce ar putea explica de ce bărbații sunt mai predispuși la formele grave de COVID-19”, a declarat Stuart Tangye din partea COVID Human Genomic Effort.

Al doilea studiu a constatat că genele pentru proteinele interferonului ar putea, de asemenea, să acționeze împotriva intereselor organismului.

Compararea genelor de la 659 de pacienți cu forme grave de COVID-19, care pun viața în pericol, cu ​cele de la ​534 de persoane cu infecții asimptomatice sau benigne a condus la identificarea a 13 anomalii în secvențele genetice cunoscute cu rol în activitatea antivirală a IFN.

Aceste mutații de ”pierdere a funcției” au fost observate la doar 23 dintre pacienți sau la aproximativ 3,5% din grup, dar cercetarea arată că afectarea acestei căi imune critice ar putea fi mortală la un pacient care altfel nu ar face o formă gravă a bolii.

„Modul cum SARS-CoV-2 afectează oamenii într-un mod atât de diferit i-a nedumerit pe specialişti. Virusul poate provoca o infecție fără simptome, poate dispărea în liniște, dar poate să şi ucidă în câteva zile.

Mutaţiile genetice au compromis capacitatea organismului de protejare împotriva infecţiei COVID-19 prin blocarea producerii de interferon de tip I”, a declarat geneticianul John Christodoulo de la Murdoch Children’s Research Institute din Australia.

Împreună, cele două studii clarifică modul cum SARS-CoV-2 invadează și distruge celulele organismului într-un mod atât de neobişnuit.

Cele două cercetări au fost publicate în Science.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *