Paleontologie

Mărimea înfricoşătorului Megalodon a fost dezvăluită de paleontologi

Un megalodon de 16 m lungime avea un cap de 4,65 m lungime, o înotătoare dorsală de 1,62 m înălțime și o coadă înaltă de 3,85 m, conform unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Bristol și Universitatea Swansea.

Megalodonul (Otodus sau Carcharocles megalodon) a fost cel mai mare rechin care a trăit vreodată pe Pământ, în timpul Miocenului timpuriu până în Pliocen (într-o perioadă cuprinsă între 23 şi 2,6 milioane de ani în urmă).

Acest monstru preistoric era un prădător care se hrănea cu balene și alte mamifere marine. El avea un schelet cartilaginos care, prin urmare, nu s-a conservat, cu excepția dinților.

Paleontologii cred că megalodonul semăna foarte mult cu marele rechin alb existent (Carcharodon carcharias), doar că era mult mai mare.

Cercetătorul Jack Cooper și colegii săi de la Universitatea din Bristol au folosit o serie de metode matematice pentru a stabili dimensiunea și proporțiile megalodonului, efectuând comparații din punct de vedere ecologic și fiziologic cu 5 specii existente: marele rechin alb, rechinul mako (Isurus oxyrinchus), rechinul mako lung (Isurus paucus), rechinul de somon (Lamna ditropis) și rechinul scrumbiilor (Lamna nasus).

Megalodon

Un megalodon de 16 m în comparaţie cu un om de 1,65 m. Credit: Oliver E. Demuth.

„Megalodonul nu este un strămoș direct al marelui alb, dar este, în egală măsură, legat de alți rechini prădători, cum ar fi rechinii mako, rechinul de somon, rechinul scrumbiilor și marele alb”, a declarat Dr. Catalina Pimiento, cercetător în cadrul Universităţii Swansea şi Universitatea din Zurich.

„Am combinat măsurători detaliate ale tuturor celor cinci specii de rechin pentru a face predicții despre megalodon.

Mai întâi a trebuit să testăm dacă acești cinci rechini moderni și-au schimbat proporțiile pe măsură ce au crescut”, a declarat profesorul Mike Benton, paleontolog la Universitatea din Bristol.

„Dacă, de exemplu, aceşti rechini ar fi fost ca oamenii, la care bebelușii au capul mare și picioarele scurte, am fi avut unele dificultăți în a stabili proporțiile adulților, mai ales în cazul unui rechin dispărut atât de mare.

Am fost însă plăcut surprinși să constatăm că, de fapt, aceşti rechini nu-şi modifică proporțiile pe măsură ce devin mai mari.

Acest lucru a însemnat că am putut, pur și simplu, să utilizăm curbele de creștere ale celor cinci specii moderne de rechini și să le determinăm forma generală pe măsură ce devin din ce în ce mai mari, până la o lungime a corpului de 16 m”, a adăugat Jack Cooper, un doctorand la Universitatea Swansea.

Rezultatele cercetătorilor sugerează că un megalodon de 16 m lungime avea, probabil, un cap rotund de 4,65 m lungime, o înotătoare dorsală de aproximativ 1,62 m înălțime și o coadă în jur de 3,85 m înălțime.

Aceasta înseamnă că un om adult are aproximativ aceeași înălțime ca aripa dorsală a megalodonului.

„Reconstrucția dimensiunilor megalodonului reprezintă un pas fundamental către o mai bună înțelegere a fiziologiei acestui uriaş al oceanelor și a cauzelor care au condus la dispariția acestuia”, au declarat cercetătorii.

Studiul a fost publicat în revista Scientific Reports.

Sursă: Sci-News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *