Biologie

Creierul este alert la orice pericol chiar şi în adâncul somnului

Chiar și atunci când moțăim, creierul  nostru harnic lucrează neobosit pentru a ne menține în viață. El asigură constanța ritmului cardiac și a celui respirator, se curăță de reziduurile care s-au acumulat în timpul zilei și contribuie la organizarea amintirilor noastre.

Creierul face toate aceste lucruri extraordinare și multe altele în timp ce monitorizează împrejurimile pentru eventuale pericole străine, concluzionează unui nou studiu.

„În toiul nopții nu este indicat să auzim voci necunoscute, deoarece ar putea activa alarma la nivelul creierului”, a declarat cercetătorul Manuel Schabus din cadrul Universității din Salzburg pentru New Scientist.

Schabus și echipa acestuia au studiat „sistemele de alarmă” ale creierului la 17 voluntari. După o noapte care a fost necesară pentru acomodarea cu noul mediu al laboratorului în ceea ce priveşte somnul, voluntarii au fost supuși polisomnografiei pentru a li se înregistra undele cerebrale, bătăile inimii, ritmul respirator, dar și mișcările involuntare din timpul somnului.

„Participanților le-am redat înregistrări audio ale propriilor nume, dar și a două nume necunoscute. Aceste nume erau rostite fie de o voce familiară, fie de una necunoscută,” a declarat Mohamed Ameen, cercetător în cogniţie și unul dintre autorii studiului, pe Twitter.

Participanții expuși la voci necunoscute, redate discret, au manifestat un răspuns mai accentuat, comparativ cu ceilalți. Printre aceste reacții s-au numărat perioade de stimulare a activităţii creierului, dar care nu durau mai mult de câteva secunde. Această funcție a creierului nu este încă pe deplin înțeleasă.

Chiar dacă vocile cunoscute și cele necunoscute au declanșat modele specifice ale undelor cerebrale, cunoscute drept K-complex, doar la participanţii care au auzit voci nefamiliare s-au înregistrat schimbări majore în activitatea cerebrală, în special pe partea de procesare senzorială.

Se crede despre aceste modele K-complex că ar contribui la prevenirea întreruperii somnului ca reacție la stimuli lipsiți de orice pericol.

„K-complex poate să fie mecanismul cheie în modelarea tiparului somnului, cel care ajută creierul să decidă dacă trebuie să dormim sau să ne trezim.

Este un mecanism de-a dreptul inteligent, care permite filtrarea a ceea ce este relevant sau nu, iar atunci când este ceva important va declanșa o serie de procese care să faciliteze procesarea acelor informații, fără să mai fie nevoie să te trezești efectiv și să-ți întrerupi somnul”, a declarat Schabus pentru Inside Science.

Toate aceste descoperiri despre creier sugerează că acesta „extrage informațiile senzoriale relevante pentru procesare ulterioară”, afirmă Ameen.

Creierul este alert la orice pericol

Credit: B2M Productions/DigitalVision/Getty Images

Studiul sugerează că procesarea senzorială a mediului înconjurător are loc chiar și atunci când nu suntem în stare de veghe, creierul întrând într-un mod de supraveghere pentru a procesa aceste informaţii.

„Rezultatele noastre oferă o mai mare relevanță vocilor străine care sunt ceva mai stimulative pentru creier, comparativ cu vocile pe care le recunoaștem”, se afirmă în studiu.

Cu toate acestea, cercetătorii nu au eliminat ipoteza conform căreia răspunsul cerebral este mai intens datorită faptului că vocile noi sunt mai captivante în general și nu neapărat din cauza faptului că pot fi percepute ca amenințătoare.

Deşi răspunsul la vocile cunoscute nu s-a schimbat în urma expunerii repetate în timpul somnului, reacția la vocile necunoscute s-a schimbat. Aceasta sugerează capacitatea creierului de a procesa și învăța din informațiile noi în timpul somnului pentru a stabili potențialul de amenințare al unui stimul nou și a hotărî modalitățile viitoare de răspuns.

Toate aceste descoperiri pot ajuta la înțelegerea dificultăților de a dormi într-un mediu nou, creierul nostru având nevoie de timp pentru a filtra toate zgomotele necunoscute și a determina dacă mediul respectiv este într-adevăr unul sigur în care ne putem relaxa.

Traducere de Vlad Constantin VOINEA după Even in The Depths of Sleep, Our Brains Are Alert to Stranger Danger, Says New Study

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *