Terra

Cea mai recentă inversare a polilor magnetici ai Pământului a durat aproximativ 22.000 de ani

Noile cercetări sugerează că cea mai recentă inversare a câmpului magnetic al Pământului a durat mai mult decât s-a crezut anterior, adică aproximativ 22.000 de ani.

Dacă reuşim să înţelegem de ce a durat atât de mult acest proces misterios, atunci poate că ne vom pregăti mai bine pentru următoarea inversare a polilor magnetici ai Pământului.

Câmpul magnetic al Pământului se inversează literalmente la fiecare câteva sute de mii de ani. În medie, se produc câteva inversări ale polilor magnetici ai Pământului la fiecare milion de ani.

Este important să stabilim calendarul acestor inversări ale polilor magnetici ai Pământului, astfel încât să știm cât timp avem la dispoziţie pentru a ne pregăti pentru următoarea inversare a câmpului magnetic al Pământului.

Din cauza scăderii intensităţii câmpului magnetic terestru în timpul procesului de inversare a polilor magnetici, efectul de ecranare al câmpului magnetic se diminuează şi o cantitate mai mare de radiații nocive ajunge în apropierea suprafeței Pământului.

Astfel, sateliţii Pământului, traficul aerian, sistemul de poziționare globală (GPS-Global Positioning System) și infrastructura electrică de pe Pământ sunt în pericol.

Din acest motiv, o inversare a câmpului magnetic al Pământului ar putea provoca probleme grave în economia mondială şi haos.

Câmpul magnetic al Pământului este generat în miezul lichid al planetei noastre, format în principal din fier, datorită rotaţiei lente a acestuia (efect de dinam).

Câmpul magnetic protector al Pământului

Câmpul magnetic protector al Pământului. Credit: ESA/ATG medialab.

Cartografierea inversărilor câmpului magnetic al Pământului în timp nu este o sarcină ușoară, dar indicii se pot găsi în sedimentele oceanice și în fluxurile de lavă a căror orientare evidenţiază direcția și intensitatea câmpului magnetic din momentul formării lor.

„Fluxurile de lavă înregistrează într-un mod ideal câmpul magnetic. Ele conţin o mulțime de minereuri feroase care atunci când se răcesc rămân orientate pe direcția câmpului magnetic. Aceasta este însă o înregistrare de moment, deoarece niciun vulcan nu erupe continuu.

În consecinţă, ne bazăm pe o muncă atentă de teren pentru a identifica înregistrările potrivite”, a declarat geologul Brad Singer de la University of Wisconsin-Madison.

Singer și colegii săi au analizat înregistrările campului magnetic al Pământului din fluxurilor de lavă din Chile, Tahiti, Hawaii, Caraibe și Insulele Canare, analizând intervalul de timp necesar producerii celei mai recente inversări a câmpului magnetic al Pământului, evenimentul Matuyama-Brunhes

Evenimentul Matuyama-Brunhes, a fost denumit după numele oamenilor de știință care au descoperit această inversare a câmpului magnetic care s-a produs în urmă cu aproximativ 770.000-780.000 de ani.

Rocile vulcanice înregistrează câmpul magnetic al Pământului

Cercetătorii Rob Coe și Trevor Duarte în Parcul Național Haleakala din Hawaii. Credit: Brad Singer

Înregistrările geologice sugerează că în prezent câmpul magnetic al Pământului se află în curs de inversare, deși s-ar putea să ne aflăm doar într-o perioadă de instabilitate care nu are ca rezultat o inversare completă.

Cât va dura următoarea inversare a câmpului magnetic al Pământului este un subiect de dezbatere în rândul oamenilor de ştiinţă.

Pe baza înregistrărilor provenite din roca vulcanică, cercetătorii au descoperit că ultima inversare completă a polilor magnetici ai Pământului, evenimentul Brunhes-Matuyama, a durat 4.000 de ani, dar a fost precedată de 18.000 de ani de instabilitate și inversări temporare, parțiale.

Rezultatele cercetătorilor provin în urma analizei rocilor de pe fundul oceanului, care furnizează o înregistrare mai continuă, dar mai puțin precisă, a câmpului magnetic al Pământului. Acest interval de timp (22.000 de ani) este mai lung decât unele estimări anterioare (în medie 7.000 de ani).

Încă nu știm cu siguranţă cât va dura următoarea inversare a polilor magnetici ai Pământului sau când se va produce, dar acum oamenii de știință au mai multe date suplimentare care sunt utile pentru estimări mai exacte.

Dacă câmpul magnetic al Pământului se află într-un proces de inversare a polilor magnetici de tipul Matuyama-Brunhes, atunci acest studiu sugerează că acesta va dura multe generații.

Câmpul magnetic al planetei noastre va fi mai slab și va varia mai rapid decât în prezent, astfel încât este vital să fim pregătiți.

„Inversările câmpului magnetic al Pământului sunt generate în nucleul planetei, dar efectele acestora se manifestă mai ales la suprafață și în atmosfera Pământului.

Până când nu avem o înregistrare completă, exactă și de înaltă rezoluție a inversării câmpului magnetic la suprafața Pământului, este dificil să discutăm despre cauzele inversării polilor magnetici ai Pământului”, a declarat Singer.

Cercetarea a fost publicată în Science Advances.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *