Fizică

Cele mai importante știri științifice din anul 2022 alese de New Scientist

Fuziunea nucleară, bolile infecțioase și un nou telescop spațial incredibil au fost o sursă importantă de ştiri ştiinţifice în anul 2022, dar care au fost cele mai importante realizări, descoperiri și evenimente științifice ale anului?

Cu un război în Europa, o erupție vulcanică spectaculoasă sau o descoperire surprinzătoare care ar putea rescrie înțelegerea realității, 2022 a fost într-adevăr un an plin de știri despre știință, tehnologie, sănătate și mediu

De la imagini spațiale uimitoare la transplanturi de inimă de porc, iată care au fost alegerile editorilor de știri ale New Scientist cu privire la cele mai importante ştiri, descoperiri și evenimente științifice ale anului.

Energia nucleară

Invazia din luna februarie a Ucrainei de către Rusia a devastat Ucraina și a afectat multe domenii ale vieții din întreaga lume, deoarece ambele națiuni implicate în acest conflict au un rol cheie în lanțurile globale de aprovizionare cu energie, alimente și multe altele.

De asemenea, invazia a ridicat spectrul armelor nucleare, președintele rus Vladimir Putin ameninţând nu chiar voalat cu privire la desfășurarea arsenalului său atomic. Din fericire, Armaghedonul a fost evitat, dar ofensiva Rusiei a stârnit discuții despre un nou tip de război nuclear, deoarece centralele nucleare din Ucraina au devenit anul acesta un câmp de luptă.

Centrala nucleară Pivdennoukrainsk din Ucraina

Centrala nucleară Pivdennoukrainsk din Ucraina. Credit: GENYA SAVILOV/AFP prin Getty Images

În cadrul știrilor pozitive din domeniul nuclear, un ritm constant al progresului în cercetarea energiei de fuziune nucleară a culminat în 2022 cu anunțul din 13 decembrie al cercetătorilor de la Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) din California care au obţinut în sfârșit un progres major.

În cadrul laboratorului National Ignition Facility, oamenii de ştiinţă au folosit fascicule laser pentru a încălzi şi a creşte presiunea unui miez combustibil format din atomi de hidrogen. Este pentru prima dată când s-a reuşit o reacție de fuziune în care a fost produsă mai multă energie decât a fost introdusă. Cu toate acestea, mai este nevoie de multă, multă muncă pentru ca fuziunea comercială să devină realitate.

Sănătate

Odată cu sfârșitul celui de-al treilea an al pandemiei de coronavirus, COVID-19 continuă să fie o problemă majoră de sănătate pentru țările din întreaga lume, chiar dacă multe dintre acestea s-au deschis și au adoptat strategii de „a trăi cu COVID”.

Serviciile de sănătate au fost, de asemenea, tensionate de apariţia altor virusuri. Apariția surpriză a variolei maimuței (mai târziu redenumită mpox) în multe țări a determinat Organizația Mondială a Sănătății să declare cel mai înalt nivel de urgență globală în domeniul sănătății în iulie. Uganda a apelat la restricţii de circulaţie în efortul de a controla Ebola, în timp ce în Marea Britanie gripa, virusul respirator sincițial (RSV) și streptococul A au îngrijorat oficialii din sănătate.

Din fericire, au existat din nou şi ştiri pozitive. Terapiile genetice au avansat foarte mult în 2022, fiind relatate mai multe cazuri fericite despre copiii cu afecțiuni genetice severe care au primit tratament. Terapia unei fete i-a permis să meargă și să vorbească pentru prima dată, în timp ce copii care anterior ar fi murit la o vârstă fragedă se pot aștepta acum la o speranță de viață obişnuită.

Domeniul xenotransplantului a cunoscut, de asemenea, progrese semnificative, primul transplant de inimă de porc într-un om având loc pe 7 ianuarie. Beneficiarul, David Bennett, a murit două luni mai târziu, dar alte transplanturi de inimi de porc în oameni aflaţi în moarte cerebrală au arătat ca această tehnică ar putea crește oferta de organe pentru donare.

Explorarea spațiului

O ştire care a încântat milioane de oameni pe tot parcursul anului a fost funcţionarea telescopului spațial James Webb (JWSP), după lansarea acestuia la sfârșitul anului 2021.

Primele imagini transmise în iulie au oferit vederi uluitoare ale cosmosului. Ulterior, JWST a confirmat aşteptările oamenilor de ştiinţă prin fotografii ale planetelor din sistemul solar și mai departe sau prin cele mai vechi și mai îndepărtate galaxii din universul cunoscut.

Nebuloasa Tarantula văzută de telescopul spațial James Webb

Nebuloasa Tarantula văzută de telescopul spațial James Webb. Credit: ASA, ESA, CSA, STScI, Echipa de producție Webb ERO

Mediul înconjurător

Albia secată a râului Yangtze

Albia secată a râului Yangtze din Chongqing, China, la 20 august 2022. Credit: Thomas Peter/REUTERS/Alamy

Lumea a continuat să simtă efectele schimbărilor climatice, cu vreme extremă pe tot globul. Valurile de căldură au fost un eveniment frecvent pe tot parcursul anului, din India până în Marea Britanie, care a cunoscut cea mai fierbinte zi din istorie.

Cel mai grav afectată a fost China, unde un val de căldură de două luni a fost cel mai extrem din istorie. Inundațiile devastatoare din Pakistan au fost etichetate drept catastrofă climatică de către ONU. Chiar și în Arctica și Antarctica, temperaturile ridicate au dus la un nivel istoric scăzut al calotei de gheață.

Nu doar vremea ne-a creat probleme. Erupţia vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha’apai din 15 ianuarie a ucis șase persoane, a rănit alte două, iar materia degajată a ajuns până în stratosferă. Este cea mai violentă erupție vulcanică din secolul 21 de până acum, iar efectele sale în atmosferă s-au simțit în întreaga lume.

Inteligenţa artificială

DALL-E 2

„Jucând baschet cu pisici în spațiu”, așa cum este generat de DALL-E 2. Credit: OpenAI

Domeniul inteligenţei artificiale generative a înregistrat un avans în ultimii ani, dar în 2022 a devenit majoritar (mainstream). Generatoarele text-to-image au fost odată simple jucării de cercetare, dar odată cu DALL-E 2, Imagen și Stable Diffusion Internetul a fost invadat cu imagini bizare, pe măsură ce publicul larg s-a putut juca cu ele.

Lansarea ChatGPT, o versiune accesibilă public a generatorului de text GPT al OpenAI, a stârnit, de asemenea, imaginația oamenilor, în timp ce a provocat şi temeri cu privire la utilizarea abuzivă.

Având în vedere că aplicaţiile ce profită de aceste sisteme AI au apărut deja, dezbaterea privind modul lor de utilizare va continua.

Fizica particulelor

Acceleratorul de particule Tevatron

Acceleratorul de particule Tevatron de la Fermilab. GRANGER – Arhiva de imagini istorice/Alamy

Dacă toate acestea v-au uluit, atunci gândiţi-vă la fizicienii care în acest an au încercat să descopere dacă modelul realității pe care îl utilizează are nevoie de o schimbare.

Un anunț șoc din aprilie a sugerat că masa unei particule fundamentale, bosonul W, diferă foarte mult de cea prezisă de Modelul Standard al fizicii particulelor. Rezultatul va rămâne un puzzle semnificativ care trebuie rezolvat dacă vrem vreodată să înțelegem pe deplin blocurile de construcție ale universului.

Traducere după Biggest science news stories of 2022 as chosen by New Scientist

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *