Terra

Pentru a evita o ”epocă a pandemiilor”, trebuie să protejăm natura, avertizează ONU

Viitoarele pandemii vor apărea mai des, vor ucide mai mulți oameni și vor provoca daune chiar mai grave economiei globale decât COVID-19 fără o schimbare fundamentală a modului în care oamenii tratează natura, avertizează grupul de experţi pentru biodiversitate al ONU.

Experţii ONU au anunţat că mai mult de 850.000 de virusuri, la fel ca noul coronavirus SARS-CoV-2, există la animale și pot infecta oamenii.

Grupul de experţi în biodiversitate, cunoscut sub numele de IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services) a declarat că pandemiile reprezintă o „amenințare existențială” la adresa umanității.

Autorii raportului privind biodiversitatea și pandemiile au afirmat că distrugerea habitatelor naturale și consumul exagerat au creat condiţiile ca bolile transmise de animale să ajungă mult mai uşor la oameni.

Coronavirus

Coronavirus. Credit: dowell/Moment/Getty Images

„Nu există un mare mister în legătură cu cauza pandemiei COVID-19 sau a oricărei alte pandemii moderne.

Aceleași activități umane care determină schimbările climatice și pierderea biodiversității provoacă, de asemenea, un risc sporit de pandemie prin impactul asupra agriculturii noastre”, a declarat Peter Daszak, președintele Alianței Ecohealth și președintele grupului IPBES care a elaborat raportul.

Se reaminteşte că COVID-19 a fost a șasea pandemie de la gripa spaniola din anul 1918, toate acestea fiind „în întregime provocate de activitățile umane”.

Printre aceste activităţi se numără exploatarea nesănătoasă a mediului prin defrișări, extinderea terenurilor agricole, comerțul cu animale sălbatice și consumul exagerat. Astfel, oamenii au intrat într-un contact din ce în ce mai strâns cu animalele sălbatice, cele de crescătorie și cu bolile acestora.

Șaptezeci la sută dintre bolile emergente, cum ar fi Ebola, Zika și HIV/SIDA, sunt de origine zoonotică, ceea ce înseamnă că au ajuns la oameni de la animale.

Aproximativ 5 boli noi apar, în fiecare an, în rândul oamenilor, oricare dintre ele având potențialul de a deveni o pandemie, a avertizat grupul de experţi al ONU.

Utilizarea terenurilor

IPBES a declarat în evaluarea sa periodică privind starea naturii că mai mult de trei sferturi din terenul de pe Pământ a fost deja grav degradat de activitatea umană.

O treime din suprafața terestră și trei sferturi din apa dulce de pe planetă sunt preluate în prezent de agricultură, iar utilizarea resurselor umanității a crescut cu 80% în doar trei decenii, anunţă IBES.

IPBES a organizat un atelier virtual cu 22 de experți pentru elaborarea unei liste de măsuri pe care guvernele lumii le-ar putea lua pentru a reduce riscul de pandemie repetată.

IPBES a recunoscut dificultatea de calcul a costului economic al COVID-19, dar evaluarea a indicat costuri estimate de până la 16 trilioane de dolari.

Costurile prevenirii viitoarelor pandemii va fi probabil de 100 de ori mai mic decât măsurile împotriva acestora, „oferind stimulente economice puternice pentru o schimbare de strategie la nivel global”, afirmă experții.

Încă ne bazăm pe încercările de controla bolile după ce acestea apar, prin vaccinuri şi terapii”, a declarat Daszak.

IPBES a sugerat un răspuns global, coordonat la pandemie și un acord internațional asupra obiectivelor de prevenire a pierderii biodiversității, similar acordului de la Paris privind schimbările climatice.

Printre opțiunile recomandate pentru factorii de decizie politică în scopul de reducere a probabilităţii repetării COVID-19 se numără taxele sau impozitele pe consumul de carne, producția de animale și alte forme de „activități cu risc ridicat de pandemie”.

S-a sugerat, de asemenea, o mai bună reglementare a comerțului internațional cu animale sălbatice și mobilizarea comunităților indigene pentru o păstrare mai bună a habitatelor sălbatice.

Nick Ostle, cercetător la Centrul de Mediu CEH Lancaster al Universităţii Lancaster, a declarat că evaluarea IPBES ar trebui să servească drept un „memento” despre cât de mult depinde umanitatea de natură.

„Sănătatea, bogăția și bunăstarea noastră se bazează pe sănătatea, bogăția și bunăstarea mediului nostru natural.

Provocările acestei pandemii au evidențiat importanța protejării și refacerii sistemelor noastre de susținere a vieții la nivel global”, a declarat Ostle, care nu a fost implicat în această cercetare.

Traducere după To Avoid an ‘Era of Pandemics, ‘ We Must Protect Nature, UN Warns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *