Tehnologie

Ce sunt armele nucleare tactice? Un expert în securitate internațională explică și evaluează ce înseamnă acestea pentru războiul din Ucraina

Armele nucleare tactice au ieșit pe scena internațională deoarece președintele rus Vladimir Putin, care se confruntă cu pierderi pe câmpul de luptă în estul Ucrainei, a amenințat că Rusia „va folosi toate sistemele de arme disponibile” dacă integritatea teritorială a Rusiei este amenințată.

Putin a caracterizat războiul din Ucraina drept o bătălie existențială împotriva Occidentului, despre care a spus că vrea să slăbească, să dezbine și să distrugă Rusia.

Președintele american Joe Biden a criticat amenințările nucleare deschise ale lui Putin împotriva Europei. Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a minimizat amenințarea, spunând că Putin „știe foarte bine că un război nuclear nu trebuie purtat niciodată și nu poate fi câștigat”.

Nu este prima dată când Putin invocă arme nucleare în încercarea de a descuraja NATO.

Sunt un cercetător în domeniul securității internaționale care a lucrat și a cercetat constrângerea și neproliferarea nucleară, precum și teoria de semnalizare din relațiile internaționale timp de două decenii.

Arsenalul mare de arme nucleare tactice al Rusiei, care nu sunt guvernate de tratate internaționale, și doctrina lui Putin de a amenința cu folosirea lor au ridicat tensiuni, dar armele nucleare tactice nu sunt, pur și simplu, un alt tip de armă pe câmpul de luptă.

Armele nucleare tactice în cifre

Armele nucleare tactice, uneori numite arme nucleare nestrategice, au fost concepute pentru a fi folosite pe câmpul de luptă – de exemplu, pentru a contracara forțele convenționale copleșitoare, cum ar fi formațiuni mari de infanterie și tancuri. Ele sunt mai mici decât armele nucleare strategice, cum ar fi focoasele purtate de rachetele balistice intercontinentale.

Chiar dacă experții nu sunt de acord cu privire la definițiile precise ale armelor nucleare tactice, randamentele explozive, măsurate în kilotone, mai mici și rachetele purtătoare cu rază mai mică de acţiune sunt caracteristici obişnuite ale acestor arme.

Armele nucleare tactice variază, din punct de vedere al randamentelor explozive, de la fracțiuni de 1 kilotonă până la aproximativ 50 de kilotone, în comparație cu armele nucleare strategice, care au randamente care variază de la aproximativ 100 de kilotone până la peste o megatonă, deși în timpul Războiului Rece au fost dezvoltate focoase mult mai puternice.

Ca referință, bomba atomică aruncată deasupra Hiroshimei avea 15 kilotone, așa că unele arme nucleare tactice sunt capabile să provoace distrugeri pe scară largă. Cea mai mare bombă convențională, Mother of All Bombs sau MOAB, pe care SUA a detonat-o are un randament de 0,011 kilotone.

Sistemele de livrare pentru armele nucleare tactice tind să aibă, de asemenea, o rază de acțiune mai scurtă, de obicei sub 310 mile (500 de kilometri) în comparație cu cele destinate armelor nucleare strategice, care sunt de obicei concepute pentru a traversa continentele.

Deoarece forța explozivă a armelor nucleare cu randament redus nu este cu mult mai mare decât cea a armelor convenționale din ce în ce mai puternice, armata SUA și-a redus dependența de acestea. Majoritatea stocurilor rămase, aproximativ 150 de bombe gravitaționale B61, sunt desfășurate în Europa.

Regatul Unit și Franța au renunţat complet la stocurile de arme nucleare tactice. În schimb, Pakistan, China, India, Israel și Coreea de Nord încă mai deţin mai multe tipuri de arme nucleare tactice.

Rusia a păstrat mai multe arme nucleare tactice, estimate la aproximativ 2.000, și s-a bazat mai mult pe ele în strategia sa nucleară în comparaţie cu SUA, în principal datorită armelor și capacităților convenționale mai puțin avansate ale Rusiei.

Armele nucleare tactice ale Rusiei pot fi desfășurate de nave, avioane și forțe terestre. Majoritatea sunt transportate pe rachete aer-sol, rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, bombe gravitaționale și încărcături de adâncime livrate de bombardiere cu rază medie sau torpile navale antinavă și antisubmarin. Aceste rachete sunt păstrate, în mare parte, în rezervă în depozitele centrale din Rusia.

Rusia și-a modernizat sistemele de livrare pentru a putea transporta bombe nucleare sau convenționale. Există o îngrijorare sporită cu privire la aceste sisteme de livrare cu dublă capacitate, deoarece Rusia a folosit multe dintre aceste sisteme de rachete cu rază scurtă de acțiune, în special Iskander-M, pentru a bombarda Ucraina.

Iskander-K

Iskander-K este o rachetă rusă de croazieră cu rază scurtă de acțiune care poate transporta focoase nucleare pe câteva sute de mile. Credit: Serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării, fotografie prin AP

Armele nucleare tactice sunt substanțial mai distructive decât omoloagele lor convenționale chiar și la aceeași energie explozivă. Exploziile nucleare sunt mai puternice cu factori de 10 până la 100 de milioane decât exploziile chimice și lasă radiații mortale care pot contamina aerul, solul, apa și proviziile de hrană, similar cu topirea dezastruoasă a reactorului nuclear de la Cernobîl din 1986.

Site-ul de simulare interactiv NUKEMAP realizat de Alex Wellerstein descrie efectele multiple ale exploziilor nucleare la diferite randamente.

Orice armă nucleară poate să fie tactică?

Spre deosebire de armele nucleare strategice, armele nucleare tactice nu sunt destinate unor represalii copleșitoare sau pentru descurajarea de tip „umbrelă” destinată protejării aliaților.

În timp ce armele nucleare tactice nu au fost incluse în acordurile de control al armamentului, armele cu rază medie de acțiune au fost incluse în tratatul acum dispărut privind forțele nucleare cu rază intermediară (1987-2018), care a redus armele nucleare în Europa.

Atât SUA, cât și Rusia și-au redus arsenalele nucleare totale de la aproximativ 19.000 și, respectiv, 35.000 de la sfârșitul Războiului Rece la aproximativ 3.700 și 4.480 în ianuarie 2022. Reticența Rusiei de a negocia cu privire la armele sale nucleare nestrategice a împiedicat eforturile suplimentare de control al armelor nucleare.

Întrebarea fundamentală este dacă armele nucleare tactice sunt mai „utilizabile” și, prin urmare, ar putea declanșa un război nuclear la scară largă. Dezvoltarea lor a făcut parte dintr-un efort de a depăși îngrijorările conform cărora, deoarece atacurile nucleare la scară largă au fost considerate de neconceput, armele nucleare strategice își pierd valoarea de descurajare a războiului dintre superputeri. Ar fi mai probabil, în teorie, ca puterile nucleare să folosească arme nucleare tactice și astfel aceste arme ar întări descurajarea nucleară a unei națiuni.

Cu toate acestea, orice utilizare a armelor nucleare tactice ar invoca strategii nucleare defensive. Aşa cum a declarat James Mattis, secretarul american al Apărării, în 2018: „Nu cred că există o armă nucleară tactică. Orice utilizare a armelor nucleare, în orice moment, este o schimbare strategică”.

SUA a criticat strategia nucleară a Rusiei prin care armele nucleare tactice ar putea fi folosite pentru a descuraja o extindere a războiului care ar putea include NATO.

Deși există un dezacord între experți, strategiile nucleare rusești și americane se concentrează pe descurajare, care implică atacuri nucleare de represalii, la scară largă, în fața oricărei prime utilizări a armelor nucleare.

Aceasta înseamnă că amenințarea Rusiei de a folosi arme nucleare ca element de descurajare a războiului convențional amenință cu o acțiune care, conform doctrinei războiului nuclear, ar invita la o lovitură nucleară de răzbunare dacă vizează SUA sau NATO.

Armele nucleare și Ucraina

Cred că utilizarea armelor nucleare tactice de către Rusia în Ucraina nu ar atinge niciun obiectiv militar. Ar contamina teritoriul pe care Rusia îl revendică ca parte a imperiului său istoric și chiar teritorii din Rusia. Ar crește probabilitatea unei intervenții directe a NATO și ar distruge imaginea Rusiei în lume.

Putin își propune să descurajeze succesele continue ale Ucrainei în recâștigarea teritoriului prin anexarea preventivă a regiunilor din estul țării în urma unor referendumuri organizate. El ar putea apoi să declare că Rusia va folosi arme nucleare pentru a apăra noul teritoriu, ca și cum existența statului rus ar fi amenințată. Cred totuşi că această afirmație extinde strategia nucleară a Rusiei dincolo de orice imaginaţie.

Putin a susținut, în mod explicit, că amenințarea sa de a folosi arme nucleare tactice nu este o cacealma, tocmai pentru că, din punct de vedere strategic, folosirea lor nu este credibilă.

Traducere după What are tactical nuclear weapons? An international security expert explains and assesses what they mean for the war in Ukraine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *