Tehnologie

Cum s-ar putea elibera energie nelimitată prin cel mai adânc foraj din lume

Încă de la apariţia sa în 2020, compania Quaise a atras atenția prin obiectivul său îndrăzneț de a săpa mai mult în scoarța terestră decât a săpat oricine înainte, astfel încât energia geotermală să fie accesibilă cât mai multor populații din întreaga lume.

Viziunea companiei pentru un foraj cât mai aproape de centrul Pământului presupune combinarea unor metode convenționale de foraj cu un tip de tehnologie care ar putea într-o zi să facă posibilă energia de fuziune  nucleară.

Energia geotermală a devenit energia regenerabilă uitată. În condițiile în care energia solară și energia eoliană domină, din ce în ce mai mult, piața energiei verzi, eforturile de a profita de vastul rezervor de căldură de sub picioarele noastre au rămas în urmă şi nu este greu de înțeles de ce.

În ciuda faptului că este o alegere perfectă de energie curată, neîntreruptă și nelimitată, există foarte puține locuri în care rocile fierbinți, potrivite pentru extracția energiei geotermale, se află convenabil de aproape de suprafața Pământului.

Quaise își propune să schimbe acest lucru prin dezvoltarea unei tehnologii care ne va permite să facem găuri în crusta Pământului până la adâncimi record.

Energie nelimitată prin cel mal adânc foraj din lume

Energie nelimitată prin cel mal adânc foraj din lume. Credit: Quaise

Cea mai adâncă gaură de foraj realizată vreodată (Gaura de Foraj de la Kola ) ajunge până la o adâncime de 12,3 km în scoarța terestră. În timp ce forajul din Kola și altele asemenea şi-au atins limitele, ele reprezintă totuşi exemple uimitoare ale ingineriei.

Pentru a fora mai adânc, ar trebui să găsim modalități de forare la temperaturi care depășesc 180 de grade Celsius, în condiţiile în care acţionarea frezelor la o distanţă atât de mare devine cu adevărat problematică.

O alternativă potențială la obstacolele de mai sus este să forăm mai puțin și să „ardem” mai mult.

Provenită din cercetarea fuziunii nucleare  de la MIT Plasma Science and Fusion Center, soluția propusă de Quaise este utilizarea undelor milimetrice ale radiației electromagnetice care forțează fuziunea atomilor.

Dispozitivele numite „girotroni” pot produce eficient fascicule continue de radiații electromagnetice cu ajutorul electronilor care se deplasează cu viteză mare în interiorul unor câmpuri magnetice puternice.

Prin conectarea unui girotron de mare puterea la cele mai noi echipamente de foraj, Quaise se așteaptă să foreze, prin cea mai dură și mai fierbinte rocă, până la adâncimi de aproximativ 20 de kilometri în câteva luni.

La aceste adâncimi rocile pot atinge temperaturi de aproximativ 500 de grade Celsius, suficient pentru a transforma orice apă lichidă pompată acolo într-o stare supercritică asemănătoare vaporilor, perfectă pentru generarea de electricitate.

Quaise anticipează că în următorii doi ani va avea dispozitive de forare pe teren prin care să valideze conceptul. Dacă totul merge bine, atunci s-ar putea realiza un sistem funcțional care să producă energie până în 2026.

Până în 2028, compania speră să poată prelua vechile centrale electrice pe bază de cărbune pe care să le transforme în instalații alimentate cu abur.

Aceasta este o tehnologie atât de veche și totuși atât de nouă, faţă de care avem o mulțime de întrebări privind reuşita ei. Din fericire pentru noi, Loz Blain de la New Atlas a enumerat unele dintre aceste întrebări pentru ca CEO-ul și cofondatorul Quaise, Carlos Araque, să răspundă la ele.

Chiar și fără această tehnologie, aproximativ 8,3% din energia lumii ar putea proveni dintr-o sursă geotermală pentru aproximativ 17% din populația lumii. Aproape 40 de națiuni s-ar putea baza complet pe energia geotermală chiar acum.

Cu toate acestea, în prezent, mai puțin de jumătate de procent din electricitatea mondială este furnizată de căldura de sub picioarele noastre. Pentru a rămâne pe calea către zero emisii nete până în 2050, utilizarea energiei geotermale ar trebui să crească cu aproximativ 13% în fiecare an.

Rămâne de văzut dacă companii precum Quaise vor contribui la stimularea interesului pentru energia geotermală.

Cert este însă că timpul rămas pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și a limita încălzirea globală, până la un nivel ceva mai puțin catastrofal, se micșorează rapid, așa că poate este timpul să săpăm puțin mai adânc.

Traducere după Radical Plan to Make Earth’s Deepest Hole Could Unleash Limitless Energy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *