Tehnologie

Energia din fuziunea nucleară ar putea fi produsă în scop economic din anul 2030

Obiectivul oamenilor de ştiinţă implicaţi în dezvoltarea reactorului sferic Tokamak ST40 pentru toamna acestui an este ca plasma produsă în interiorul acestui reactor să atingă o temperatură de 15.000.000° C. Atunci vom fi cu un pas mai aproape de producerea de energie din reacţia de fuziune nucleară în scop economic.

Reactor de fuziune nuclearăReactorul de fuziune nucleară ST40. Credit: Tokamak Energy

Recent, oamenii de ştiinţă au reuşit să obţină prima plasmă în interiorul celui mai nou reactor de fuziune din Marea Britanie, ST40 al Tokamak Energy. Această realizare importantă pe calea obţinerii energiei din reacţia de fuziune nucleară evidenţiază viabilitatea programului de dezvoltare a reactoarelor de fuziune al companiei Tokamak Energy.

Pe baza progreselor înregistrate până acum, oamenii de ştiinţă din cadrul Tokamak Energy şi-au propus pentru toamna acestui an ca plasma din reactorul ST40 să atingă o temperatură de 15.000.000° C, adică o temperatură egală cu cea din interiorul Soarelui.

Datorită experienţei acumulate prin dezvoltarea reactorului de fuziune ST40, compania Tokamak Energy intenţionează să construiască până în anul 2025 un reactor de fuziune Tokamak mai mare decât ST40 care va reprezenta un important pas înainte în direcţia producerii de energie electrică din fuziunea nucleară.

În cele din urmă, realizarea unui reactor de fuziune viabil până în anul 2025 va pune bazele construcţiei unor reactoare de fuziune care vor putea produce energie electrică în scop economic până în anul 2030.

Cu ocazia punerii în funcţiune a reactorului de fuziune ST40, David Kingham, CEO-ul Tokamak Energy, a declarat într-un comunicat de presă că ST40 va dovedi că se pot atinge temperaturi de fuziune nucleară de până la 100 milioane de grade Celsius în interiorul unor reactoare compacte și rentabile din punct de vedere economic. De asemenea, acest lucru ne va permite să valorificăm economic energia electrică produsă din reacţia de fuziune nucleară în următorii câţiva ani şi nu în următoarele câteva decenii.

Reactorul de fuziune nucleară este considerat de mulţi oameni de ştiinţă drept soluţia pentru obţinerea de energie nelimitată, curată şi sigură, care va încheia practic dependența omenirii de combustibilii fosili.

Spre deosebire de reactoarele nucleare pe bază de fisiune care generează deșeuri radioactive, reactoarele de fuziune sunt practic nepoluante. În comparație cu fisiunea nucleară, reacția de fuziune nucleară produce o cantitate mai mare de energie, de aproximativ patru ori mai mare, în condiţiile unor emisii foarte scăzute de carbon.

În opinia lui David Kingham, compania Tokamak Energy se află în prezent la jumătatea drumului către obiectivul final stabilit pentru anul 2030, adică acela de a produce energie destinată reţelelor de electricitate.

Într-un articol scris pentru EngineerLive, David Kingham afirmă că „Obiectivele noastre pe calea obţinerii de energie electrică din reacţia de fuziune nucleară sunt îndrăznețe și ambițioase, dar aceasta este o provocare care trebuie rezolvată dacă ne dorim să eliminăm emisiile de carbon aferente producţiei de energie electrică”.

Sursă: Futurism

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *