Tehnologie

Maşina care citeşte şi vizualizează gândurile

Dacă credeți că mintea reprezintă singurul loc unde vă puteţi păstra în siguranţă secretele, atunci trebuie să ştiţi că oamenii de știință încearcă să ne citească gândurile şi să le afişeze pe un ecran, ceea ce înseamnă că acestea vor putea fi urmărite de oricine.

Mașina care citește gândurileMaşina care ne citeşte gândurile nu arată chiar aşa. Credit: Stokkete/Shutterstock

O echipă de cercetători de la University of Oregon a construit un dispozitiv care poate citi gândurile oamenilor prin scanarea creierului și poate reconstrui imaginea unor chipuri pe care aceştia le-au vizualizat în mintea lor.

„Putem citi memoria cuiva, care este internă şi personală şi putem extrage informaţia din creier”, a declarat neurologul Brice Kuhl.

Cercetătorii au selectat 23 de voluntari şi au pregătit un set de 1.000 de fotografii color cu diferite chipuri umane. Voluntarii au privit aceste imagini în timp ce erau cuplaţi la un aparat fMRI, un dispozitiv de imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională care detectează modificările subtile în fluxul sanguin al creierului, pentru a măsura activitatea neurologică.

La aparatul fMRI a fost conectat şi un program de inteligență artificială care a citit activitatea cerebrală a participanților la experiment şi a realizat, în timp real, o descriere matematică a fiecărui chip uman vizualizat de către aceștia. Cercetătorii au alocat 300 de numere pentru anumite trăsături faciale pentru ca programul de inteligenţă artificială să le „vadă” sub forma unui cod.

Practic, prima fază a experimentului a reprezentat o sesiune de test pentru programul de inteligență artificială. Cercetătorii au dorit să cunoască cum se corelează o anumită activitate neurologică cu anumite trăsături faciale (codurile generate).

În faza a doua a experimentului programul de inteligenţă artificială a fost cuplat la aparatul fMRI pentru ca acesta să-şi dea seama cum arată chipurile pe baza activităţii cerebrale a participanților la experiment.

Chipurile pe care oamenii le-au văzut în această etapă au fost complet diferite faţă de cele din etapa anterioară.

Dispozitivul a reușit să reconstituie fiecare chip pe baza activităţii cerebrale din două regiuni distincte din creier: girusul unghiular ANG (angular gyrus), care este implicat într-o serie de procese legate de limbaj, prelucrarea numerelor, conştientizarea spațială, formarea amintirilor şi cortexul occipitotemporal OTC (occipitotemporal cortex) care procesează informaţia vizuală.

Puteţi vedea mai jos rezultatele obţinute:

Reconstrucția fețelor pe baza activității cerebrale din girusul unghiular ANG și cortexul occipitotemporal OTCCredit: The Journal of Neuroscience

Chiar dacă deocamdată oamenii de ştiinţă nu pot reconstrui scena unei crime pe baza memoriei unui criminal sau să folosească amintirile victimelor pentru a reconstitui imaginea criminalilor, cercetătorii au dovedit însă un lucru foarte important.

Atunci când oamenii de ştiinţă au arătat imaginile reconstituite de dispozitiv unui alt grup de participanți la experiment, aceștia au răspuns corect la întrebări care se refereau la chipurile originale, cele care au fost vizualizate de către participanţii care au fost conectaţi la aparatul fMRI.

„Cercetătorii au arătat imaginile reconstituite unui grup separat de respondenți la un sondaj online cu întrebări simple, precum ar fi: „În imagine este un bărbat sau o femeie? ” „Este această persoană veselă sau tristă?” și „Culoarea pielii este deschisă sau închisă?”

Răspunsurile au fost conforme cu imaginile originale. Rezultă de aici că detaliile de bază ale chipurilor pot fi deduse prin citirea gândurilor”.

Practic, un grup de oameni poate citi gândurile unui alt grup de oameni prin intermediul unei mașini.

Într-un alt experiment cercetătorii încearcă ceva şi mai dificil: participanții privesc mai întâi un chip a cărui imagine o vor păstra în memorie, iar programul de inteligenţă artificială va încerca apoi să reconstituie chipul doar pe baza modului cum îşi aminteşte persoana respectivă chipul vizualizat.

După cum vă puteți imagina, acest lucru este foarte dificil de realizat, iar rezultatele de mai jos dovedesc acest lucru.

Reconstrucția fețelor doar pe baza memorieiCredit: The Journal of Neuroscience

Studiul a fost publicat în Journal of Neuroscience.

Sursă: Science Alert

One thought on “Maşina care citeşte şi vizualizează gândurile

  • Felicitări echipei de cercetători de la Universitatea din Oregon, eu unul am aflat tîrziu, de aceste reușite, ieri am văzut pozele pentru prima dată, felicitări!! pentru rezultatele obținute.., se cercetează de foarte mult timp la asemenea dispozitive, și din ce știu eu în nici un caz nu au fost reușite pînă la conturat imagini. Am experimentat si eu foarte mult pe teme de acest fel, pe vremea cînd cele mai moderne calculatoare erau cele cu Windows 311, am bobinat la mînă doua plăci a cîte 700 de bobine pe fiecare placă, apoi la altă idee o luasem razna cu construcți de senzori pe galiu si aplicați nu numai de cîmpuri electrostatice pe animale, dar toata munca mea mi-a creat alte Idei și material didactic de experimentat, dar numic nu mi-a creat ceva reușit în așa ceva. Bravo domnilor asta da descoperire tehnologică, nu este o descoperire ca și cum privești prin telescoape moderne și descoperi noi planete sau mai știu eu ce aștri cerești, pe care le transformi in informație și gata.
    Aici în a descoperi noi tehnologii este altfel, trebuie să mai ai înăscut în tine și altceva în plus. Nu este suficientă numai capacitatea de a învăța tehnologia care exzistă în toate școlile ca informație creată. Iar în toate creațiile de noi tehnologii nu ai cu cine să te consulti, este ca la ozn-euri unde ai încerca să gîndesti și construiești un propulsor ozn, iar cei cu care te consulți începe sa îți vorbească despre principii de propulsie cunoscute și exzistente ca informație în școli, și constați că nu ai cu cine să te consulți indiferent cît de înalte și multe diplome au cei cu care te consulți, și uite cum iarăși rămîi cu temele nefăcute față de domnii cu multe diplome obținute în informațiile care de fapt deja sînt exzistente, adică deja sînt create. Vine cam ca, la Thomas Alva Edison care dacă Edison s-ar fi luat la concurs în teorii și exz amene de fizică, cu fizicienii vremi lui, fizicienii iar fi încurcat urechile lui Edison, iar în realitate cu toată fizica și matematica exzistentă in scolile și în capul profesorilor de fizicieni și parafizicieni, nu avea cum să se inventeze prima dată acel tub cu filament catod grila anod ca piesă electronica și apoi să se inventeze becul, care el becul pentru mulți fizicieni ai vremi lui Thomas Alva Edinson a devenit un material didactic in idei pentru dispozitive utile experimentelor în baloane și tuburi cu filament, experimentînd tot ce le treceau prin cap fizicienilor de note mai mari sau mai mici.
    Cu stimă și respect Floander Emil Petre. Bravo Domnilor, asta da invenție necesară evoluției care a luato razna, în primul rînd prin numărul de oameni parșivi si falși, care este mult mai mare decît numărul de oameni de bună intenție. Dacă ași fi avut bani ași fi investit mult pe fondul acestor teme pentru că, Cei care au avut capacități creeative întodeauna au fost mai forfotoși frămîntîndu-se tot timpul de un ceva anume, în comparație cu cei care au avut capacitate să invețe carte și atît, dar greu au duso și ăia și ceilanți dacă nu au avut bani. De ce fizicieni anilor lui Thomas Alva Edison cu toată fizica lor nu au vrut să îi spună lui Edison ce trebuie făcut ca să se construiască becul pentru a nu se mai chinui lumea la lumînare și felinare. Eu cred că nu i -au spus, nu pentru ca le lua cineva din salariul fizicienilor să îi facă un salariu și lui Thomas Alva Edison, și nici din egoism nu au păstrat secretul pînă a construit Edison din capul lui, nu numai becul. Și cred că nu iau spus pentru că nu aveau ce să discute ei absolvenții de înalte școli, cu un analfabet care nu știa să vorbească mai nimic din cărtile timpului de atunci. Dar nici Edison nu a știut să spună că în Creativitate, Stiință si Tehnologie, nu exzistă grade reprezentate prin diplome de scoli, și numai mentalități proaste. Din nou cu stimă și respect Floander Emil Petre. Vă Mulțumesc.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *