Biologie

De ce marele rechin alb nu poate fi văzut într-un acvariu?

Anumite specii de rechini pot trăi foarte bine în captivitate, dar marele rechin alb nu poate fi văzut într-un acvariu în ciuda faptului că despre acesta se vorbeşte atât de mult.

Marele rechin alb

Credit: Elias Levy

Acest lucru nu înseamnă că nu s-a încercat menţinerea în viaţă a unui rechin alb în interiorul unui acvariu. De fapt, de fiecare dată când un rechin alb a fost expus publicului într-un acvariu, un număr record de oameni au venit să-l vadă.

Vestea proastă este că majoritatea acestor rechini mor în termen de câteva zile sau săptămâni în condiţii de captivitate. Pentru a înţelege de ce se întâmplă acest lucru, Vox tocmai a lansat un nou clip video pe această temă.

Rechinii albi nu sunt ţinuţi în captivitate din două motive principale: construirea unui acvariu pentru ei necesită o investiţie importantă și, cel mai important, rechinii albi mor repede în afara oceanelor, indiferent de condiţiile pe care le au la dispoziţie într-un acvariu.

Până în anul 2004, cel mai mare rechin alb a supraviețuit în interiorul unui acvariu doar 16 de zile, în ciuda efortului depus pentru menţinerea sa în viață.

Cercetătorii de la Steinhart Aquarium din SUA au oferit o posibilă explicație pentru acest lucru, atunci când au afirmat că „în cele mai multe cazuri, se poate spune că toți acești rechini captivi erau muribunzi”.

Cu alte cuvinte, se sugerează că rechinii au ajuns în acvarii fiind deja răniţi și că aceştia nu şi-au mai revenit de pe urma rănilor provocate, probabil, în timpul transportului lor sau în momentul în care au fost prinşi şi scoşi din ocean (o sarcină foarte dificilă).

În anul 2004, Monterey Bay Aquarium a dovedit că există o modalitate de a păstra în viaţă rechinii albi, timp de aproximativ 6 luni, în condiţii de captivitate. Pentru aceasta s-a folosit un rezervor de 3.785.411 litri, având o adâncime de 10 m și care a fost proiectat special în acest scop.

În ciuda utilizării acestui rezervor uriaş, rechinul alb din acvariul de la Monterey Bay avea doar 1,2 m lungime, adică era minuscul în comparație cu lungimea normală de 4,5 m a marelui rechin alb, tocmai pentru a avea mai mult loc la dispoziţie ca să înoate. S-a ales un rechin alb mic deoarece putea fi hrănit doar cu pești şi nu cu mamifere, fiind mai ușor de întreținut.

În acvariul de la Monterey Bay un rechin alb a fost ţinut în captivitate timp de aproximativ 6 luni, dar după ce acesta a ucis mai mulţi rechini a fost eliberat din nou în ocean. Este puţin probabil să vedem din nou un rechin alb într-un acvariu, deoarece acesta nu se adaptează în captivitate.

Aşa cum se arată în clipul video realizat de Vox, rechinii albi, spre deosebire de multe alte specii de rechin care sunt ținute în acvarii, preferă apele deschise în care ei pot înota pe distanțe lungi, ori de câte ori doresc.

Atunci când un rechin alb este luat din mediul lui natural și mutat într-un acvariu, chiar şi unul mare, se pare că stresul la care este supus îl ucide.

Poate că în viitor oamenii de știință vor găsi o modalitate de a păstra aceste animale uimitoare în captivitate, astfel încât publicul să le poată vedea de aproape, dar adevărata întrebare este: ar trebui să încercăm acest lucru sau nu?

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *