Cercetări recente sugerează că uitarea poate fi cauzată de un mecanism de protecţie a creierului, care are rolul să limiteze cantitatea de informații care sunt memorate în creier. Cu alte cuvinte, uitarea contribuie la buna funcționare a creierului.

Potrivit cercetătorilor de la University of Toronto din Canada, rolul principal al memoriei nu este acela de a stoca, cu cea mai mare precizie, toate informațiile pe care le folosim, ci mai degrabă acela de a păstra cele mai utile informații care ne pot ajuta în viitor să luăm decizii inteligente.

„Este important ca în creier să nu se păstreze detalii irelevante, pentru ca acesta să se poată concentra asupra informaţiilor şi cunoştinţelor care ne pot ajuta să luăm decizii inteligente”, a explicat Blake Richards, unul dintre cercetători.

Richards și colegul său Paul Frankland au reanalizat unele lucrări de specialitate, publicate anterior, cu privire la procesul de memorare. Ei au arătat că unii cercetători au analizat neurobiologia amintirii sau caracterul persistent al memorării, în timp ce alții s-au concentrat asupra neurobiologiei uitării sau a caracterului efemer al memorării.

„În urma unor cercetări recente, noi am descoperit o mulţime de dovezi privind existenţa unor procese neuronale care favorizează pierderile de memorie şi am arătat că acestea sunt diferite de cele implicate în stocarea informaţiilor”, a declarat Frankland.

Practic, cercetătorii au descoperit dovezi privind existenţa unor mecanisme neuronale prin care legăturile sau conexiunile sinaptice dintre neuroni, care ajută la formarea memoriei, sunt slăbite în mod deliberat. De asemenea, s-au evidenţiat indicii că neuronii nou formaţi suprascriu amintirile existente în creier, pentru ca acestea să fie mai greu de accesat.

Retea neuronală

Credit: ktsdesign/Shutterstock.com

Cum se explică această activitate a creierului, care practic ne face să uităm? Din punctul de vedere al celor doi cercetători există două posibile explicații.

În primul rând, uitarea ne ajută să ne adaptăm la situații noi. Pentru aceasta creierul şterge amintirile de care nu mai avem nevoie. Aşa cum exemplifică cercetătorii, dacă magazinul favorit de unde ne cumpărăm cafeaua s-a mutat în cealaltă parte a orașului, atunci putem uita vechea locație pentru ca astfel să ne amintim mai ușor noua locaţie.

În al doilea rând, uitarea ne ajută să generalizăm evenimente trecute şi să luăm decizii cu privire la unele noi. Dacă ne amintim doar detaliile importante ale vizitelor noastre anterioare la magazinul de cafea, în loc să ne amintim fiecare detaliu nesemnificativ, atunci ne vom putea concentra mult mai uşor asupra următoarelor noastre vizite.

„Dacă în viaţa de zi cu zi trebuie să facem faţă, în mod constant, unor amintiri contradictorii, nu vom putea lua decizii cu uşurinţă”, afirmă Richards.

Desigur, uitarea informațiilor de care trebuie să ne amintim reprezintă o experiență frustrantă și acest lucru poate fi indiciul unor afecţiuni grave. Cu toate acestea, noile cercetări sugerează că un anumit grad de uitare este, de fapt, normal, deoarece uitarea face parte dintr-un proces cerebral care ne ajută să devenim mai inteligenţi.

„Datorită memoriei inteligența noastră crește și putem lua decizii în funcție de circumstanțe. Foarte important, putem face acest lucru chiar dacă uităm anumite informații”, au declarat cercetătorii.

Cercetarea a fost publicată în Neuron.

Sursă: Science Alert