Tehnologie

Telefoanele sunt proiectate să devină lente în timp?

De obicei, în această perioadă a anului, auzim oameni plângându-se că telefoanele lor devin tot mai lente.

Apple și Google lansează noi versiuni ale sistemelor lor de operare și dintr-o dată o mulțime de oameni susțin că viteza de funcţionare a vechilor lor dispozitive a început să scadă, în mod obişnuit chiar înainte de Crăciun.

Producătorii ne încetinesc intenționat telefoanele pentru a ne face să cumpărăm modele noi, așa cum s-a susținut?

Răspunsul la această întrebare este, ca de obicei, complicat. Să aruncăm o privire asupra dovezilor.

Sunt telefoanele proiectate să încetinească în timp?

Credit: Shutterstock

Vechiul sistem de operare devine lent

În fiecare an, de obicei prin mai și iunie, companiile de tehnologie își anunță noile actualizări ale sistemului de operare.

Principalele știri din jurul acestor lansări se concentrează adesea asupra noilor funcții ale sistemului de operare, cum ar fi îmbunătățirile Facetime, asistenților vocali sau interfeţei mai elegante a sistemului de operare.

Apple introduce un nou design cu iOS 7.

Ştiaţi că aceste caracteristici sunt optimizate pentru noul hardware lansat, în mod tradițional, în timpul verii și pentru cipurile care vin cu el?

Ca atare, actualizările sistemului de operare trebuie programate pentru a îndeplini două obiective.

Primul obiectiv este să accepte noul hardware, cipuri, care oferă cele mai noi caracteristici. Al doilea obiectiv este să continue să funcţioneze cu hardware-ul existent pe modelele mai vechi de telefoane care nu suportă noile caracteristici.

Această provocare există și în cazul sistemelor de operare desktop, așa cum demonstrează recent eliminarea sistemelor vechi din lista de compatibilitate cu Windows 11.

Greutăți cu hardware-ul

În consecință, vechiul tău smartphone nu va accepta noile funcții aduse de noul sistem de operare.

De ce însă o nouă actualizare a sistemului de operare face ca funcțiile existente pe un dispozitiv mai vechi să ruleze mai încet? Pentru a înțelege acest lucru, trebuie să aflați mai întâi câteva detalii privind proiectarea cipurilor electronice.

Apple obișnuia să folosească cipuri ale altor producători pentru dispozitivele sale, dar în ultimii câțiva ani și-a creat propriul cip personalizat. Acesta este denumit „sistem pe un cip” (SoC), deoarece întregul sistem se află pe un singur cip proiectat și fabricat de Apple.

Chiar dacă producătorii își proiectează propriile cipuri, este greu de prezis ce vor dori clienţii lor în viitor și ce upgrade-uri vor veni cu iterațiile viitoare ale unui dispozitiv.

Producătorii trebuie să scrie actualizări ale sistemului de operare pentru a se potrivi cu cel mai recent hardware, astfel încât clienţii care îl achiziționează să poată profita de cele mai recente funcții. Pentru aceasta trebuie să ţină cont de faptul că hardware-ul mai vechi nu are aceeași capacitate de funcţionare.

Aceste soluții înseamnă că dispozitivele mai vechi vor funcționa mai lent cu noul sistem de operare instalat, chiar și în cazuri unor sarcini pe care sistemul le-a îndeplinit cu succes ani de zile.

Cel mai recent sistem de operare nu este scris pentru a face vechiul dispozitiv mai lent, dar pentru că este scris pentru cel mai nou hardware rulează mai lent pe un hardware vechi.

Exemplele în acest sens abundă, multe articole semnalând că o versiune nou lansată a sistemului de operare rulează lent pe dispozitivele mai vechi până când producătorul o optimizează (dacă o face vreodată).

S-ar putea să vă întrebați: dacă un nou sistem de operare încetinește telefoanele vechi, de ce să instalați actualizarea?

În general, oamenii vor să beneficieze de ultimele funcţii şi îmbunatăţiri aduse de o nouă versiune a sistemului de operare.

Apple a permis recent utilizatorilor celor mai recente dispozitive ale sale să păstreze vechiul sistem, dar acest lucru este neobișnuit. De obicei, utilizatorii sunt nevoiți să instaleze noi versiuni ale sistemului de operare.

Totul este o afacere

Adevărul este că producătorii de dispozitive mobile vor să obţină profit. Și asta înseamnă să vândă dispozitive noi.

Deși clienții se aşteaptă că producătorii vor întreține produsele vechi, aceștia trebuie să scrie actualizări care să funcționeze pentru cel mai recent hardware.

Mai mult, companiile de tehnologie nu se implică suficient să-i înveţe pe utilizatori cum să-şi schimbe setările pentru a obține cele mai bune rezultate cu telefoanele lor sau cum să elimine software-ul bloatware (aplicaţii preinstalate) care ar putea provoca o funcţionarea lentă a telefonului.

La aceasta se adaugă și alți factori, cum ar fi problemele de conexiune la rețelele mobile.

Mai este și altceva de luat în considerare. Dacă o actualizare a sistemului de operare a fost concepută pentru a încetini, în mod intenționat, un telefon în timp, acest lucru ar fi foarte greu de demonstrat.

Codurile de sistem sunt de tipul „sursă închisă”, astfel încât experții nu le pot analiza. Putem doar verifica dacă anumite procese încetinesc în timp.

Chiar dacă constatăm acest lucru, putem presupune că este din cauza unei actualizări de sistem care nu este suportată de un hardware vechi sau este o practică rău intenționată a producătorului?

Ar putea fi scris codul pentru a forța dispozitivul să intre în repaus timp de o jumătate de secundă, la fiecare zece secunde, printr-o comandă de repaus?

Este greu de spus cu siguranță, deși credem că este foarte puțin probabil.

Apple a avut mai multe procese intentate împotriva sa în trecut, pentru a căror soluţionare a plătit sute de milioane de dolari.

Compania a recunoscut că a încetinit unele modele de telefoane mai vechi, dar a susținut că a făcut acest lucru pentru a reduce solicitarea bateriei și a preveni opririle accidentale pe măsură ce aceasta se învecheşte.

Un iPhone și airpod-uri pe o suprafață întunecată

Un iPhone şi airpod-uri pe o suprafață întunecată. Credit: Shutterstock

În cele din urmă, problema se rezumă la modul cum producătorii de dispozitive își vând produsele.

Cea mai bună opțiune pentru ei este de a oferi actualizări ale sistemului de operare și funcții care funcționează cu cel mai recent hardware, chiar dacă acest lucru elimină dispozitivele vechi.

Dovezile sugerează că producătorii nu încetinesc, în mod intenționat, telefoanele, ci acordă prioritate celui mai recent model, astfel încât să convingă clienţii să-l cumpere.

Între timp, dacă constataţi că telefonul vostru devine lent, atunci cea mai bună opțiune este să rezistaţi ispitei de a face upgrade. Este posibil să primiți solicitări care vă direcționează să instalați cea mai recentă versiune a sistemului de operare (frecvența acestora depinde de producător), dar le puteți ignora.

Pot exista actualizări automate pe care nu le puteți evita, dar în majoritatea cazurilor acestea sunt din motive de securitate și nu includ modificări majore sau funcții noi ale sistemului de operare. Trebuie să faceți upgrade al sistemului de operare doar atunci când aceste actualizări de securitate nu mai vin.

Până atunci, un telefon care rulează pe sistemul de operare original ar trebui, teoretic, să funcționeze bine pentru o lungă perioadă de timp.

Traducere după Are our phones really designed to slow down over time? Experts look at the evidence

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *