Tehnologie

Telefonul mobil fără baterie. Un concept devenit realitate

Una dintre problemele cu care se confruntă utilizatorii smartphone-urilor și a dispozitivelor mobile în general o reprezintă durata de viață a bateriei. Din fericire, o nouă inovație din partea cercetătorilor din SUA ar putea revoluţiona construcţia dispozitivelor mobile, care în viitor ar putea funcţiona fără baterie.

Oamenii de ştiinţă au realizat un telefon mobil fără baterie electrică cu care se pot efectua apeluri și care funcţionează doar pe baza energiei provenite din semnalele radio şi lumina din mediul ambiant.

„Am construit ceea ce credem că este primul telefon mobil care nu necesită o baterie electrică pentru alimentarea cu energie”.

„Pentru a obține un dispozitiv având un consum cu adevărat scăzut de energie electrică, care în plus trebuie obţinută din mediul ambiant, a trebuit să regândim, în mod fundamental, modul cum sunt proiectate aceste dispozitive”, a declarat Shyam Gollakota, unul dintre cercetători, de la University of Washington.

Componentele telefonului mobil fără baterieComponentele telefonului mobil fără baterie. Credit: Mark Stone/University of Washington

Pentru realizarea acestui tip de telefon mobil, cercetătorii au modificat procedeul standard pe baza căruia sunt realizate transmisiile celulare convenționale, mai exact au eliminat conversia semnalelor analogice recepționate de microfonul telefonului în semnale digitale care sunt transmise în rețeaua mobilă.

Conversia analog-digital este necesară pentru ca apelurile telefonice să fie transmise între turnurile celulare și telefoanele mobile, dar pentru efectuarea acestora este necesară o cantitate considerabilă de energie. Ca exemplu, puterea electrică consumată la efectuarea unui apel telefonic este de aproximativ 800 mW. Aceasta este de sute de mii de ori mai mare decât cea necesară funcţionării telefonului mobil fără baterie, adică de aproximativ 3,5 μW.

Telefonul mobil fără baterie nu realizează conversia analog-digital şi păstrează semnalele analogice. Acesta înregistrează vibrațiile de mică amplitudine de la microfonul său în timpul unui apel telefonic și foloseşte o tehnică numită „backscatter” pentru a transmite semnale către o stație de bază din apropiere, care funcționează la doar câțiva metri distanță. Acest lucru înseamnă că dispozitivul trebuie să se afle în imediata vecinătate a unei staţii de bază, deşi vorbim de un telefon mobil.

Chiar dacă deocamdată telefonul mobil fără baterie nu comunică cu turnurile celulare obişnuite, în viitor este posibil ca această limitare să fie depăşită, afirmă cercetătorii.

„În viitor toate turnurile celulare sau routerele Wi-Fi ar putea îngloba această tehnologie”.

„Dacă ţinem cont că în fiecare casă există un router Wi-Fi, atunci înseamnă că în viitor vom putea efectua apeluri cu ajutorul telefoanelor fără baterii de oriunde”, a declarat Vamsi Talla, unul dintre cercetători.

Test de funcționare pentru telefonul mobil fără baterieTest de funcţionare pentru telefonul mobil fără baterie. Credit: Mark Stone/University of Washington

Această idee ar putea părea nouă, dar procedeul „backscatter” reprezintă o aplicaţie mai veche a tehnologiei radio.

Chiar dacă este puțin probabil ca această tehnologie destinată telefoanelor mobile fără baterie să fie încorporată în curând în smartphone-uri, ale căror ecrane și componente necesită mult mai multă putere electrică pentru a funcționa, această realizare deschide o direcție promițătoare pentru cercetări viitoare.

Sursă: Science Alert

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *