Tehnologie

Cum să încărcăm corect bateria telefonului mobil sau tabletei

Cu toţii ştim că majoritatea smartphone-urilor de pe piaţă rămân fără baterie foarte repede, pentru că aceasta abia dacă rezistă o zi fără a fi reîncărcată. Cu toate acestea, avem şi noi o parte de vină, deoarece de multe ori încărcăm bateria telefonului într-un mod greşit.

Cum să încărcăm corect telefonul

Credit: Kai Hendry/Flickr

De multe ori se afirmă că nu este bine să încărcăm bateria telefonului puţin câte puţin, deoarece acest lucru ar duce la scăderea duratei de viaţă a bateriei. Din acest motiv, mulţi consideră că este mai bine să încărcăm telefonul doar atunci când bateria acestuia este aproape goală, ceea ce este greşit.

Pe un site al producătorului de acumulatori Cadex, denumit Battery University, se detaliază cât de sensibile sunt bateriile litiu-ion din smartphone-urile noastre la „stres”. Dacă sunt suprasolicitate, durata de viaţă a bateriilor litiu-ion scade.

În consecinţă, dacă ne dorim ca bateria din telefonul nostru să nu aibă de suferit, trebuie să ţinem cont de următoarele recomandări:

 1. Scoateţi din priză telefonul după ce acesta s-a încărcat complet

În conformitate cu Battery University, dacă lăsăm telefonul conectat la priza de alimentare după ce acesta s-a încărcat complet, atunci bateria acestuia va avea de suferit pe termen lung.

Atunci când bateria telefonului a atins un nivel de încărcare de 100% este bine să deconectăm telefonul de la priza de alimentare, deoarece, în caz contrar, bateria va fi suprasolicitată. Astfel, bateria nu este menţinută la o tensiune electrică înaltă care poate afecta procesele chimice din interiorul ei.

Battery University prezintă numeroase detalii tehnice care explică această recomandare şi concluzionează astfel: „Atunci când bateria este complet încărcată, scoateți telefonul din priză… Acest lucru este similar relaxării mușchilor după un efort fizic intens…”. Imaginaţi-vă cum v-aţi simţi dacă ar trebui să lucraţi fără întrerupere.

2. De fapt, încercați să nu încărcați bateria telefonului până la 100%

În conformitate cu Battery University, „Bateriile litiu-ion nu necesită o încărcare completă şi nici nu este de dorit să se facă acest lucru. De fapt, este mai bine ca acestea să nu fie încărcate complet, deoarece o tensiune electrică mare stresează bateria și provoacă uzura acesteia pe termen lung”.

3. Conectați telefonul la o priză electrică ori de câte ori aveți posibilitatea

Încărcările dese şi scurte pe parcursul zilei sunt recomandate pentru o bună funcţionare a bateriilor din smartphone-urile noastre, în locul unei încărcări de lungă durată efectuată atunci când acestea sunt goale.

În conformitate cu Battery University, ideal ar fi să punem la încărcat telefonul atunci când nivelul de încarcare al bateriei scade cu 10%. Evident, acest lucru nu este practic pentru cei mai mulți dintre noi, astfel încât este bine să conectăm telefonul la o priză electrică ori de câte ori avem această posibilitate. Astfel, acumulatorul telefonului va funcționa în condiţii optime pentru mai mult timp şi, de asemenea, acesta va fi menţinut încărcat pe tot parcursul zilei.

În plus, încărcările repetate ne permit să utilizăm anumite aplicaţii care conduc la creșterea consumului de energie, cum ar fi cele care utilizează antena GPS a smartphone-ului.

4. Păstraţi bateria telefonului rece

Bateriile telefoanelor inteligente din prezent sunt atât de sensibile la căldură încât Apple recomandă îndepărtarea de pe telefon a huselor, carcaselor sau a altor accesorii care împiedică disiparea căldurii ce rezultă în timpul încărcării telefonului: „Dacă observați că dispozitivul devine fierbinte atunci când îl încărcați, scoateţi-l din husă sau carcasă”.

 Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *