Cultură

Statul Islamic demolează oraşe antice

Statul Islamic (SI) a prezentat un videoclip în care arată cum militanții săi distrug unele sculpturi din muzeul oraşului Mosul și din orașul antic Ninive, existând în acest sens şi alte rapoarte de încredere care au constatat extinderea acţiunilor de ștergere a urmelor trecutului de pe teritoriul irakian. Acestea vizează comorile arhitecturale din Nimrud și, cel mai recent, Hatra.

 Orașul antic HatraOrașul antic Hatra. Credit: Shawn Baldwin/EPA

Situate la sud de orașul modern Mosul, aceste două situri arheologice au fost printre cele mai bine conservate din Irak. Din păcate, șansa ca aceste vestigii arheologice impresionante să fie trecute cu vederea de către SI era foarte mică, din moment ce un atac asupra acestora le-ar fi garantat atenția lumii întregi. Aceste acţiuni nu reprezintă doar un atac împotriva poporului irakian, ci și asupra fundamentelor lumii noastre moderne, urbanizate. Deci, ce pierdem în acest fel?

Primele orașe

Irakul ocupă teritoriile pe care geografii greci din primele secole de dinainte de Hristos le-au descris ca fiind Mesopotamia, țara dintre râurile Tigru și Eufrat. Aici au apărut în jurul anilor 3.500 î.Hr. primele orașe ale lumii pe câmpiile fertile de la nord de Golful Persic, cum ar fi Uruk și Ur. De asemenea, tot aici s-a inventat scrisul și au apărut primele legi.

MesopotamiaHarta Mesopotamiei. Credit Goran tek-en, CC BY-SA 

În nordul Mesopotamiei, regatul asirian a reprezentat un stat puternic. Între 900 și 620 î.Hr. acesta a format primul mare imperiu din lume, unificând teritoriile de la Golful Persic până în Egipt. Nimrud a fost prima mare capitală a imperiului.

Deși era un oraș extrem de vechi care data încă din jurul anilor 5.500 î.Hr., Nimrud a fost transformat într-un centru imperial de către regele Ashurnasirpal al II-lea în jurul anului 880 î.Hr. În acest fel s-a construit o cetate înconjurată cu ziduri care ocupa aproximativ o suprafață de 3,5 km pătraţi şi unde au fost ridicate clădiri administrative și religioase de mari dimensiuni. Aceste structuri au inclus palatele mai multor regi asirieni precum și temple, inclusiv cel al lui Nabu, zeul scrisului.

Într-adevăr, acest oraş a reprezentat atât un centru al scrisului cât şi puterea militară a imperiului, acestea menţinând unitatea Imperiul Asirian. Multe dintre aceste clădiri au fost centre de învățătură, iar cunoștințele lor au fost păstrate în biblioteci. Informațiile au fost scrise pe tăbliţe de lut în cuneiformă și mii de astfel de texte au fost descoperite de arheologi la Ninive, capitala de mai târziu a Imperiului Asirian. Orașul era cunoscut pentru asirieni sub numele de Kalhu şi s-a sugerat ca el apare în Vechiul Testament sub numele de Calah.

Scrierea cuneiformăUn exemplu de scriere cuneiformă din Palatul de Vest al lui Ashurnasirpal II din Nimrud. Credit: Pahudson, CC BY

Sculpturi uimitoare

Cea mai mare dintre clădirile din Nimrud a fost, fără îndoială, Palatul lui Ashurnasirpal. Acesta era reprezentat de o structură enormă realizată din cărămidă, sub formă de nămol întărit, ce avea mai multe încăperi amplasate în jurul unor curţi deschise. Pereții celor mai importante camere au fost căptușiţi cu dale mari de gips sculptate în relief cu imagini ale regelui în care acesta era înfăţişat vânând animale sălbatice periculoase, învingându-şi adversarii sau efectuând anumite ritualuri religioase. Acestea au fost unele dintre cele mai vechi reprezentări vizuale ale narațiunii istorice, ele fiind sculptate cu atenție şi în detalii uimitoare.

Arheologii numesc această construcţie Palatul de Nord-Vest. Acesta a fost excavat pentru prima dată de către exploratorul britanic Austen Henry Layard între anii 1845 și 1851. Activitatea lui Layard a fost susţinută de către guvernul britanic și majoritatea descoperirilor sale, inclusiv multe panouri de piatră sculptate și coloşii sculptaţi din fața porților de intrare, au fost transportate la British Museum. În timp ce multe vestigii de acest fel au fost trimise la muzee și instituții din întreaga lume, multe dintre acestea au fost lăsate în locul în care au fost inițial descoperite, fiind ulterior reacoperite cu pământ.

Alte excavări au fost efectuate la Nimrud între anii 1950 și 1960, acestea fiind conduse de către Max Mallowan, soțul celebrei scriitoare de romane polițiste Agatha Christie. În urma acestora s-au reconstruit planurile complexe ale palatului și ale altor clădiri din cetate.

O mare parte din palatul lui Ashurnasirpal a fost apoi studiată de către arheologii irakieni în cursul anilor 1970 și 1980, munca acestora constând, printre altele, în remontarea şi repararea panourilor de piatră care s-au prăbuşit, multe dintre acestea având încă o parte din vopseaua originală cu care au fost acoperite inițial. Statuile taurilor înaripaţi ce străjuiau intrările în cele mai importante camere și curți au fost reînălţate.

Leu cu aripi de vultur şi cap de omUn leu cu aripi de vultur şi cap de om din Nimrud, acum la British Museum

De asemenea, acest proiect de restaurare a scos la iveală mai multe morminte ce se aflau sub podelele dintr-o anumită zonă a palatului şi care au aparținut unor regine asiriene. Toate aceste descoperiri, care se află acum în siguranță în Bagdad, au fost cu adevărat uimitoare şi ele au inclus bijuterii din aur, boluri din bronz și din aur, precum și vase din fildeș. Abilitatea tehnică și simțul estetic al artizanilor care le-au executat sunt de neegalat în lumea antică.

Reconstrucția palatului le-a permis vizitatorilor (inclusiv elevilor) posibilitatea de a vizualiza mărimea și frumusețea clădirilor şi i-a ajutat pe oamenii de știință să înţeleagă mai bine rolul acestuia în viața Asiriei antice.

Orașul comercial

În timp ce Nimrud reprezintă gloria imperiului, Hatra s-a evidenţiat prin aspectul său comercial. Orașul a înflorit în primele două secole d.Hr. ca parte a unei rețele comerciale extinse alături de Palmyra și Petra. Acesta a fost centrul unuia dintre primele regate arabe din regiune și zidurile sale masive au rezistat atacurilor armatelor împăraților romani Traian și Septimius Severus. În spatele zidurilor oraşului au fost construite adevărate bijuterii arhitecturale, inclusiv un număr de temple spectaculoase ridicate pe o platformă masivă. Acesta era un loc deosebit de frumos datorită îmbinării unor elemente de artă şi arhitectură greacă și mesopotamiană. Importanța sa a fost recunoscută în anul 1985 atunci când Hatra a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Irakienii sunt mândri de acest patrimoniu antic, de inovațiile sale și de impactul său asupra lumii. Realizările intelectuale și culturale ale Mesopotamiei au fost împărtășite cu Grecia antică pentru ca apoi ele să fie răspândite în lumea largă de către savanții din Bagdad între secolele 8 şi 13 într-o adevărată epocă de aur a artei şi învăţăturii islamice.

În prezent asistăm la distrugerea acestei moșteniri neprețuite. Comunitatea internațională trebuie să acționeze pentru a sprijini guvernul irakian în stoparea violenței împotriva acestui patrimoniu unic, de neînlocuit și care este deosebit de important pentru noi toți.

Traducere şi adaptare după Ancient cities are being bulldozed by Islamic State – here’s what the world is losing

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *