Medicină-Sănătate

Singurătatea creşte riscul apariţiei bolilor mintale

Un studiu pe scară mare desfăşurat în Australia sugerează că singurătatea ar putea cauza apariţia unor probleme de sănătate mintală precum ar fi depresia, anxietatea socială și chiar paranoia.

SingurătateaSingurătate. Credit: Guagua_JD/Flickr

În urma studiului, care a analizat sănătatea mintală la mai mult de 1.000 de persoane timp de 6 luni, s-a constatat că cei care suferă de anxietate socială sunt mai susceptibili să sufere în viitor și de singurătate.

Este important de remarcat faptul că această corelaţie nu înseamnă că anxietatea socială reprezintă cauza apariţiei singurătății, deoarece ar putea exista și alți factori implicați în această observație. Cercetătorii speră ca această cercetare să încurajeze realizarea unui studiu mai aprofundat în ceea ce priveşte legătura dintre problemele de sănătate mintală şi starea de singurătate.

Deși s-ar putea crede că depresia și singurătatea sunt două fețe ale aceleiași monede, acestea sunt, din punct de vedere psihologic, distincte. În timp ce singurătatea se referă, în mod specific, la un anumit tip de relații sociale, depresia este strâns legată de apariţia problemelor de sănătate mintală.

Cercetătorul principal Michelle Lim de la Swinburne University of Technology a afirmat următoarele:

„Singurătatea este de multe ori descrisă ca o stare emoțională negativă care apare atunci când o persoană constată că relațiile interumane pe care le are sunt diferite de cele pe care și le dorește.

Sentimentele neplăcute de singurătate sunt subiective, cercetătorii au descoperit că starea de singurătate nu depinde neapărat de cât timp petrecem cu alte persoane. Aceasta este influenţată mai mult de calitatea relațiilor interumane.

De cele mai multe ori, o persoană singuratică simte că nu este înțeleasă de către cei din jur..”.

În cadrul studiului cercetătorii au analizat, timp de mai mult de 6 luni, sănătatea mintală a 1.010 oameni cu vârsta cuprinsă între 18 ani şi 87 ani, cu ajutorul a 3 sondaje online.

După ce s-a ţinut cont de unele probleme de sănătate mintală de care au suferit anterior unele persoane analizate, precum şi de alte trăsături particulare, cercetătorii au descoperit că, deşi singurătatea ar putea crește riscul apariţiei unor probleme de sănătate mintală, bolile mintale nu par să conducă la creșterea riscului de singurătate. S-a constatat că de fapt doar anxietatea socială determină creşterea riscului de singurătate.

Acest lucru s-ar putea explica prin faptul că cei care suferă de anxietate socială sunt mai susceptibili să evite interacțiunile sociale care altfel ar putea atenua sentimentul de singurătate.

„Oamenii nu sunt făcuţi pentru a fi singuri. Suntem o specie socială”, a spus Lim.

„Singurătatea poate provoca înrăutăţirea stării de sănătate, inclusiv creşterea riscului de apariţie a bolii Alzheimer sau a bolilor cardiovasculare. De asemenea, sistemul imunitar are de suferit”.

Cercetarea a fost publicată în Journal of Abnormal Psychology.

Sursă: Science Alert

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *