Medicină-Sănătate

Riscul purtării căştilor intra-auriculare un timp îndelungat

Vânzările de căști fără fir sunt în plină expansiune, doar Apple vânzând aproximativ 100 de milioane de seturi de AirPod-uri în 2020.

Dacă purtăm căști pentru perioade mai lungi s-ar putea să simţim urechile mai lipicioase sau mai ceroase. Este ceva obișnuit? Și ce se întâmplă cu urechile noastre atunci când purtăm căști?

Deși căștile fără fir sunt destul de noi pe piață, există numeroase cercetări privind efectul utilizării pe termen lung a aparatelor auditive, care, în multe cazuri, au un mecanism similar.

Din aceste cercetări, rezultă că utilizarea prelungită a dispozitivelor intra-auriculare poate provoca probleme cu cerumenul.

Ce rol are ceara din urechi?

Producția de ceară (cunoscută și sub numele de cerumen) este un proces normal la oameni și la multe alte mamifere. Ar trebui să existe întotdeauna un strat subțire de ceară lângă deschiderea canalului urechii.

Această ceară este o secreție având rol de protecție a urechii. Ea umezeşte pielea canalului auditiv extern și funcționează ca un mecanism de protecție pentru a preveni infecțiile, oferind o barieră pentru insecte, bacterii și apă.

Ceara urechii sub formă lichidă este maro și lipicioasă, în timp ce sub forma uscată are mai mult o culoare albă.

De fapt, ceara de urechi este o barieră de protecţie atât de bună încât prin anii 1800 era folosită ca un balsam eficient pentru buzele crăpate!

Ceara urechii este o substanță naturală produsă în porțiunea externă a canalului urechii de secrețiile glandelor ceruminoase și ale glandelor sebacee, care apoi captează praful, bacteriile, ciupercile, firele de păr și celulele moarte ale pielii.

Canalul urechii externe poate fi considerat un sistem de scări rulante prin care ceara se deplasează întotdeauna spre exterior, împiedicând astfel urechile să se umple de celulele moarte ale pielii.

Această migrare a cerumenului este ajutată și de mișcările naturale ale maxilarului. Odată ce ceara din ureche ajunge la capătul urechii, aceasta cade pur și simplu.

Folosim căști din ce în ce mai mult

Folosim căști din ce în ce mai mult, dar cât de mult ar trebui să le purtăm? Credit: Christian Moro

Cum afectează căștile intra-auriculare cerumenul?

Urechea se curăță singură și îndeplinește cel mai bine această funcție, fără întrerupere. Cu toate acestea, orice blochează deplasarea normală a cerumenului către exterior poate cauza probleme.

Urechea externă

Urechea externă, locul unde se produce cerumenul, se extinde în interiorul corpului. Credit: Shutterstock

Utilizarea normală a dispozitivelor intra-auriculare nu cauzează, în mod obişnuit, probleme.

Utilizarea prelungită a căștilor, cum ar fi dacă le purtaţi toată ziua, ar putea însă să vă afecteze urechile astfel:

  • Comprimă cerumenul, făcându-l mai puțin fluid și mai dificil să fie expulzat în mod natural;
  • Comprimarea cerumenului induce inflamații locale. Acest lucru provoacă la rândul lui migrarea celulelor albe din sânge în zonă şi creşterea numărului de celule moarte reţinute în cerumen;
  • Blochează fluxul de aer și opreşte uscarea cerumenului. Atunci când ceara se menţine fluidă pentru perioade lungi de timp se produce o acumulare mai mare de cerumen în urechi;
  • Reţine transpiraţia și umiditatea în urechi, ceea ce le face mai predispuse la infecţii;
  • Creează o barieră în calea expulzării naturale a cerumenului, ceea ce stimulează producerea suplimentară de cerumen în încercarea de eliminare a acestuia;
  • Afectează igiena generală a urechilor, dacă dopurile căștilor nu sunt curățate corespunzător sau sunt contaminate cu bacterii sau agenți infecțioși;
  • Deteriorează auzul dacă volumul audiţiei este prea mare.

O cantitate prea mare de ceară în urechi poate provoca probleme de auz, împreună cu alte simptome, cum ar fi durere, amețeli, tinitus, mâncărime și vertij.

Dacă trebuie să ascultaţi la căşti pentru o perioadă lungă de timp, se recomandă utilizarea căștilor peste urechi şi nu a celor intra-auriculare. Chiar dacă căştile peste urechi oferă un flux de aer suplimentar comparativ cu căștile intra-auriculare, ele nu împiedică acumularea cerumenului în urechi, astfel încât se recomandă să lăsăm urechile deschise spre aerul exterior cât mai mult timp astfel încât acestea să „respire”.

Căştile peste urechi sunt, de asemenea, mai puțin susceptibile să provoace compactarea cerumenului sau să introducă bacterii sau agenți patogeni în canalul urechii.

În majoritatea cazurilor, cel mai bun mod de a controla cantitatea de ceară din urechi este să o lăsăm în pace. Nu se recomandă utilizarea frecventă a beţişoarelor pentru curăţarea urechilor, deoarece acestea pot forța introducerea cerumenului înapoi în canalul urechii.

Sfatul este să nu introduceţi nimic în urechi!

Unele metode tradiționale, cum ar fi picăturile de ulei de măsline sau lumânările pentru urechi, pot avea, de asemenea, efecte adverse și nu sunt utile.

Dacă aveți un dop de ceară în urechi sau probleme legate de auz, ţineţi cont că medicul specialist are o gamă largă de opțiuni de tratament.

Otoscopul

Otoscopul permite vizualizarea cerumenului acumulat în ureche. Credit: Shutterstock

Urechea are o capacitate uimitoare de autocurățare și ar trebui să facem tot posibilul ca acest lucru să se întâmple în mod natural.

În majoritatea cazurilor, căștile sunt în regulă, dar ar fi bine să fim conştienţi de cât timp le purtăm. În cele din urmă, asigurați-vă că păstrați întotdeauna volumul audiţiei la un nivel sigur pentru urechile voastre.

Traducere după Don’t wear earphones all day – your ears need to breathe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *