Tehnologie

Reactorul de fuziune nucleară Tokamak HL-2M al Chinei a fost pornit

China tocmai a pornit reactorul său de fuziune nucleară supranumit „Soarele artificial”

China a pornit cu succes reactorul său de fuziune nucleară, „Soarele artificial”, pentru prima dată, a informat mass-media din China, ceea ce marchează un mare progres în capacitățile de cercetare a energiei nucleare ale acestei țări.

Reactorul Tokamak HL-2M este cel mai mare și mai avansat dispozitiv experimental de cercetare a fuziunii nucleare din China, iar oamenii de știință speră că dispozitivul lor va furniza o sursă importantă de energie curată.

Reactorul folosește un câmp magnetic puternic pentru fuziunea plasmei care poate atinge temperaturi de peste 150 de milioane de grade Celsius, conform People’s Daily, adică de aproximativ 10 ori mai mari decât temperatura din centrul Soarelui.

Reactorul de fuziune nucleară al Chinei

„Soarele artificial” al Chinei, HL-2M Tokamak. Credit: Autoritatea Chinei pentru Energie Atomică

Situat în sud-vestul provinciei Sichuan și finalizat la sfârșitul anului trecut, reactorul este adesea numit „Soarele artificial” datorită căldurii și puterii enorme pe care le produce.

„Dezvoltarea energiei de fuziune nucleară nu este doar o modalitate de a rezolva nevoile strategice de energie ale Chinei, ci are și o mare semnificație pentru dezvoltarea durabilă viitoare a sectorului energetic și a economiei naționale a Chinei”, se afirmă în Daily People.

Oamenii de știință chinezi au lucrat la dezvoltarea unor versiuni mai mici ale reactorului de fuziune nucleară încă din anul 2006.

Cercetătorii din China intenționează să utilizeze dispozitivul în colaborare cu oamenii de știință care lucrează la Reactorul Experimental Termonuclear Internațional ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor), cel mai mare proiect din lume de cercetare a fuziunii nucleare, având sediul în Franța şi care se așteaptă să fie finalizat în anul 2025.

Fuziunea nucleară este considerată ”Sfântul Graal” al energiei și este cea care furnizează energia Soarelui.

Prin fuziunea nucleelor atomice sunt generate cantități uriaşe de energie, contrar procesului de fisiune nucleară, utilizat în armele atomice și centralele nucleare, care scindează nucleele atomice.

Fuziunea nucleară nu emite gaze cu efect de seră și prezintă un risc mai mic de accidente.

Obţinerea fuziunii nucleare este extrem de dificilă din punct de vedere tehnic și foarte costisitoare, costul total al ITER fiind estimat la 22,5 miliarde USD.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *