Tehnologie

Reactorul de fuziune nucleară HL-2M al Chinei ar putea fi pus în funcţiune în anul 2020

Cercetătorii chinezi au prezis în luna martie a acestui an că reactorul de fuziune nucleară HL-2M de tipul Tokamak va fi construit înainte de sfârșitul anului 2019.

Chiar dacă informaţiile privind stadiul actual de execuţie al reactorului HL-2M sunt limitate, unul dintre oamenii de știință care lucrează la ”soarele artificial” al Chinei, Duan Xuru, a anunțat în luna noiembrie că construcția reactorului se desfășoară fără probleme și că dispozitivul ar trebui să funcționeze în anul 2020.

Îndeplinirea acestui obiectiv înseamnă că fuziunea nucleară va deveni o opțiune viabilă pentru producerea de energie pe Pământ.

Dacă oamenii de știință vor reuşi să controleze reacţia de fuziune nucleară, atunci vom putea beneficia de o sursă aproape nelimitată de energie curată.

Producerea de energie prin fuziunea nucleară a reprezentat timp de zeci de ani „Sfântul Graal” pentru oamenii de știință.

Problema principală o reprezintă găsirea unei soluţii eficiente pentru confinarea în siguranţă a plasmei a cărei temperatură trebuie să fie mai mare de 200 milioane de grade Celsius, astfel încât să se producă fuziunea nucleară.

Reactorul chinez HL-2M de tipul Tokamak ar putea fi primul dispozitiv de acest gen care să îndeplinească condiţiile necesare valorificării energiei rezultate în urma fuziunii atomilor.

În centrul Soarelui fuziunea atomilor de hidrogen se produce la temperaturi de aproximativ 15 milioane de grade Celsius, în condiţiile unui câmp gravitaţional foarte puternic.

Reactorul de fuziune

Fuziunea nucleară. Credit: sakkmesterke/iStock

Pentru a declanşa reacţia de fuziune nucleară pe Pământ, avem nevoie de un “cuptor” mult mai fierbinte.

Mai exact, plasma din reactorul de fuziune trebuie să fie de aproximativ șapte ori mai fierbinte decât în interiorul Soarelui. În plus, temperatura plasmei trebuie menținută un timp suficient de lung pentru ca energia degajată în urma reacţiei de fuziune nucleară să poată fi valorificată în scop economic.

„HL-2M le va oferi cercetătorilor date valoroase privind compatibilitatea plasmei de fuziune de înaltă performanță cu unele soluţii de control mai eficient a căldurii și particulelor generate în interiorul reactorului.

Aceasta este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă cercetătorii care încearcă să dezvolte un reactor comercial de fuziune nucleară.

Rezultatele obţinute cu ajutorul reactorului HL-2M, ca parte a eforturilor comunității științifice internaționale privind cercetarea fuziunii nucleare, vor influența soluţia constructivă a acestor reactoare”, a declarat pentru Newsweek fizicianul James Harrison, care nu este implicat în acest proiect.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *