Medicină-Sănătate

Nostalgia şi beneficiile ei psihologice

Anumite evenimente din viaţa mea, cum ar fi concertul The Cure pe care l-am urmărit live cu prietenii mei sau dimineţile în care desenam pe condensul de pe fereastra autobuzului cu care mergeam la şcoală sau chiar serile în care mă jucam şi urmăream filmele Disney împreună cu fraţii mei, reprezintă amintiri sentimentale care sunt, în mod evident, o formă de nostalgie.

Aproximativ 79% dintre oameni au afirmat că se simt nostalgici săptămânal, atunci când îşi amintesc anumite evenimente personale importante. Printre acestea se numără ziua de naștere, Crăciunul sau căsătoria, ocazii în care suntem înconjurați de familie și prieteni.

Cum devenim nostalgici în raport cu anumite evenimente și ce funcție psihologică are nostalgia?

Noile noastre cercetări, publicate în Cognition and Emotion, încearcă să ofere un răspuns la aceste întrebări.

Timp de secole nostalgia a fost considerată o tulburare, o dorință tristă și anxioasă pentru ceva care a trecut sau care este departe de noi. În prezent știm că nostalgia poate avea beneficii psihologice importante.

Deși uneori poate fi declanșată de emoții negative, cum ar fi singurătatea, s-a demonstrat că nostalgia ameliorează starea de spirit și permite o mai bună înţelegere a sensului vieţii.

Nostalgia oferă sentimentul de a fi iubit, protejat și conectat cu alte persoane și poate declanșa inspirație și optimism despre viitor, ajutându-ne să ne amintim lucrurile bune despre noi și despre ceilalți.

Nostalgie

Îmi plăcea piesa asta. Credit: LightField Studios/Shutterstock

Crearea amintirilor nostalgice

Cum putem crea amintiri nostalgice pentru a profita de beneficiile nostalgiei?

Împreună cu colegii mei am presupus că prin savurarea experiențelor de viață putem să transformăm anumite momente speciale în amintiri nostalgice.

În trei studii recente am investigat dacă savurarea experiențelor de viaţă este implicată în crearea amintirilor nostalgice. Am început prin a verifica dacă oamenii sunt mai nostalgici în raport cu anumite evenimente despre care îşi amintesc cu plăcere.

Am invitat mai întâi 266 de participanți să se gândească și să scrie despre un eveniment pozitiv din trecutul lor. Imediat după aceasta, le-am cerut să răspundă la întrebări care au evaluat cât de mult s-au bucurat atunci când respectivul eveniment a avut loc și cât de nostalgici se simt în momentul de față atunci când se gândesc la el.

Cu cât bucuria provocată de acel eveniment a fost mai mare, cu atât mai intensă a fost nostalgia. Această constatare a furnizat dovezi iniţiale că bucuria provocată de evenimentele din viaţa noastră este importantă pentru crearea amintirilor nostalgice.

Amintirile plăcute din perioada studenției

Amintirile plăcute din perioada studenţiei. Credit: VGstockstudio/Shutterstock

Am extins experimentul în al doilea studiu, concentrându-ne atenţia de data aceasta asupra nostalgiei pentru o anumită perioadă a vieţii şi nu asupra unui eveniment specific. Am studiat, în mod special, perioada studenţiei.

În acest studiu am analizat, de asemenea, dacă nostalgia pentru o anumită experiență savuroasă poate fi asociată cu beneficiul psihologic al optimismului.

Am abordat 122 de absolvenți universitari în timpul unui eveniment de reuniune și am evaluat cât de mult s-au bucurat de perioada în care au fost studenți și cât de nostalgici se simt când îşi amintesc de acea perioadă din viața lor. Am evaluat, de asemenea, cât de optimişti erau cu privire la viitorul lor.

Cu cât bucuria timpului petrecut la universitate a fost mai mare, cu atât mai intensă a fost nostalgia acelei perioade din viaţă pentru participanţii la studiul nostru. În plus, participanții care au fost nostalgici pentru viața de studenţie s-au dovedit mai optimişti cu privire la viitorul lor.

Acest studiu a furnizat dovezi suplimentare care arată că bucuria provocată de experienţele de viaţă contribuie la formarea amintirilor nostalgice și a evidențiat, de asemenea, efectul nostalgiei asupra optimismului.

O limitare a primelor două studii este aceea că rapoartele participanților despre cât de mult s-au bucurat de o anumită experiență de viață sau de o perioadă din viaţa lor au fost retrospective. Cu alte cuvinte, rapoartele participanților s-au referit la experiențe încheiate.

Pentru a evita această problemă, în studiul final am analizat care este bucuria stârnită de o experiență de viaţă în curs de desfășurare. Apoi, am verificat cât de nostalgici s-au simţit participanţii la studiul nostru pentru acea experiență.

Mai exact, am abordat 66 de studenți în timpul ceremoniei de absolvire și am evaluat cât de mult se bucură de ultimul an la universitate. Ulterior, după o perioadă cuprinsă între patru până la nouă luni, am contactat participanții la studiu și am evaluat cât de nostalgici se simt când se gândesc la perioada de studenţie și, de asemenea, cât de optimişti sunt în legătură cu viitorul lor.

Cu cât participanții s-au bucurat mai mult de ultimul an universitar, cu atât mai nostalgici s-au simţit atunci când şi-au reamintit de acea perioadă din viaţa lor. De asemenea, nostalgia pentru bucuria trecutului a fost asociată cu un optimism mai mare.

Toate aceste studii sugerează că aprecierea experienţelor de viaţă actuale oferă fundamentul amintirilor nostalgice.

În concluzie, dacă doriți să aveţi mai multe amintiri nostalgice în viitor, asigurați-vă că într-adevăr prețuiți ocaziile speciale din prezent. Nostalgia este doar un sentiment care ne face să ne reamintim frumuseţea vieţii.

În ceea ce mă priveşte amintirea unui concert live cu The Cure îmi provoacă întotdeauna un zâmbet.

Traducere şi adaptare după Nostalgia can be good for you – here’s how to reap the benefits

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *