Medicină-Sănătate

Noi imagini ale celulelor umane infectate de SARS-CoV-2

Un cercetător de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Carolina de Nord, SUA, a obţinut imagini prin microscopia electronică cu scanare care arată contaminarea celulelor epiteliului bronșic uman cu virioni SARS-CoV-2.

Virusurile se bazează pe celulele altor organisme pentru a supraviețui și a se multiplica, deoarece nu pot capta sau stoca singure energie. Cu alte cuvinte, ele nu pot funcționa în afara unui organism gazdă, motiv pentru care nu sunt considerate adeseori ca fiind vii.

În afara unei celule, un virus se înfășoară într-o particulă independentă numită virion. Virionul poate ”supraviețui” într-un anumit mediu o anumită perioadă de timp, ceea ce înseamnă că rămâne intact structural și este capabil să infecteze un organism adecvat dacă vine în contact cu acesta.

Atunci când un virion se atașează de o celulă gazdă adecvată, în funcţie de moleculele proteice de pe suprafețele virionului și ale celulei, el este capabil să pătrundă în celulă. Odată ajuns înăuntru, virusul ”atacă” celula pentru a produce mai mulți virioni.

Virionii găsesc o cale de ieșire din celulă, de obicei distrugând-o în acest proces și apoi pleacă pentru a infecta şi mai multe celule.

Dr. Camille Ehre de la Laboratoarele Baric și Boucher din cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii din Carolina de Nord a inoculat virusul SARS-Co-V-2 în celulele epiteliului bronșic uman.

Inocularea a provocat o multiplicare a ratei infectării, care indică raportul dintre numărul particulelor virusului și numărul celulelor vizate ale epiteliului bronşic, de 3:1.

După 96 de ore de la infectarea celulelor cu SARS-COV-2, acestea au fost examinate cu ajutorul microscopiei electronice cu scanare.

Virioni SARS-CoV-2

O imagine ce prezintă virioni SARS-CoV-2 (culoare roșie) produşi de celulele epiteliale ale tractului respirator uman. Credit: Camille Ehre

Imaginile prezintă celule ciliate infectate având fire de mucus (galben) atașate la vârfurile cililor (albastru).

Cilii sunt structuri asemănătoare părului de pe suprafața celulelor epiteliale ale căilor respiratorii care transportă mucusul și virusurile.

O imagine mărită arată structura și densitatea virionilor SARS-CoV-2 (roşu) produși de celulele epiteliale ale căilor respiratorii umane.

Virionii sunt forma completă, infecțioasă, a virusului eliberat pe suprafețele căilor respiratorii de către celulele gazdă infectate.Structura și densitatea virionilor SARS-CoV-2

O imagine mărită prezintă structura și densitatea virionilor SARS-CoV-2 (roșu). Credit: Camille Ehre.

„Această cercetare imagistică ajută la ilustrarea numărului incredibil de mare de virioni produși și eliberați pe celulele din sistemul respirator uman.

O povară virală mare este o sursă de răspândire a infecției la mai multe organe ale unui individ infectat și, probabil, determină o viteză ridicată de transmitere a COVID-19 către alţi indivizi.

Aceste imagini reprezintă un alt argument puternic pentru utilizarea măștilor de protecţie de către persoanele infectate și neinfectate pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2”, a declarat Dr. Ehre.

Cercetarea a fost publicată în New England Journal of Medicine.

Sursă: Sci-News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *