Medicină-Sănătate

Interocepția, un ”al șaselea simț” vital pentru starea noastră de bine, dar numai dacă îl ascultăm

Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu cele cinci simțuri (atingerea, vederea, auzul, mirosul și gustul), dar nu toată lumea știe că avem un simț suplimentar numit interocepție.

Acesta este sentimentul stării interne a corpului nostru. Ne ajută să simțim și să interpretăm semnalele interne care reglează funcțiile vitale ale corpului, cum ar fi foamea, setea, temperatura și ritmul cardiac.

Deși nu suntem prea conştienţi de el, interocepția este un simț extrem de important, deoarece asigură că fiecare sistem din organism funcționează optim.

Interocepția ne avertizează atunci când în corpul nostru se produce un dezechilibru, de exemplu atunci când ne face să consumăm lichide când ne este sete sau atunci când ne face să ne scoatem puloverul când ne este prea cald.

Advertisement

Interocepția este, de asemenea, importantă pentru sănătatea noastră mintală. Acest lucru se datorează faptului că ea contribuie la multe procese psihologice, inclusiv în luarea deciziilor, abilitatea socială și bunăstarea emoțională.

Credit: metamorworks/iStock/Getty Images

Afectarea interocepției este asociată cu multe afecțiuni privind sănătatea mintală, inclusiv depresie, anxietate și tulburări de alimentație. Astfel se explică de ce în multe afecțiuni privind sănătatea mintală se regăsesc simptome similare, cum ar fi perturbarea somnului sau oboseală.

În ciuda importanţei pe care o are interocepția în toate aspectele sănătății noastre, se știu puține lucruri despre cum diferă bărbații și femeile în raport cu cât de exact simt semnalele interne ale corpului.

Studiile care au investigat până acum dacă bărbații și femeile cisgen (adică o persoană a cărei identitate de gen se aliniază cu sexul ei biologic) simt și interpretează diferit semnalele interoceptive de la inimă, plămâni și stomac au găsit rezultate contradictorii. Este important să aflăm dacă există aceste diferențe între bărbaţi şi femei, deoarece astfel ne putem îmbunătăți înțelegerea diferențelor de sănătate mentală și fizică.

Pentru a obține o imagine mai fidelă cu privire la această problemă, am utilizat datele din 93 de studii care au analizat interocepția la bărbați și femei. Ne-am concentrat pe studii care au analizat modul în care oamenii percep semnalele inimii, plămânilor și stomacului într-o serie de sarcini diferite.

De exemplu, în unele studii participanților li s-a solicitat să-și numere bătăile inimii, în timp ce în alte studii li s-a cerut să stabilească dacă percep o lumină intermitentă atunci când stomacul lor s-a contractat sau dacă pot detecta cu uşurinţă dificultăţile de respirație.

Analiza noastră a constatat că interocepția diferă între bărbați și femei. Femeile au fost semnificativ mai puțin precise la sarcinile concentrate pe inimă (și într-o oarecare măsură sarcinile concentrate pe plămâni) în comparație cu bărbații. Aceste diferențe nu par să fie explicate de alți factori, cum ar fi cât de mult s-au străduit participanții în timpul sarcinilor sau de diferențe fiziologice, cum ar fi greutatea corporală sau tensiunea arterială.

Deși am găsit diferențe semnificative în rezultatele de la sarcinile destinate bătăilor inimii, rezultatele pentru alte sarcini au fost mai puțin evidente. Acest lucru s-ar putea datora faptului că doar o mică parte dintre studii au analizat percepția plămânilor și a stomacului. În consecinţă, s-ar putea să fie prematur să ne pronunţăm dacă bărbații și femeile diferă în percepția lor asupra acestor semnale ale corpului.

Sănătatea mintală

Constatările noastre pot fi importante pentru a ne ajuta să înțelegem de ce multe afecțiuni comune de sănătate mintală (cum ar fi anxietatea și depresia) sunt mai răspândite la femei decât la bărbați începând cu pubertatea.

Au fost propuse mai multe teorii pentru a explica acest lucru, cum ar fi genetica, hormonii, personalitatea și expunerea la stres sau problemele copilăriei.

Deoarece ştim că interocepția este importantă pentru starea de bine, este posibil ca diferențele de interocepție să explice parțial de ce mai multe femei suferă de anxietate și depresie în comparaţie cu bărbații.

Acest lucru se datorează faptului că afectarea interocepției se poate manifesta în multe aspecte, perturbând inclusiv funcția emoțională, socială și cognitivă, aceştia fiind factori de risc cunoscuți pentru multe afecțiuni ale sănătăţii mintale.

Cunoașterea diferențelor în modul în care bărbații și femeile simt semnalele interoceptive poate fi, de asemenea, importantă pentru tratarea bolilor mintale.

În timp ce noi studii sugerează că îmbunătățirea interocepției îmbunătățește sănătatea mintală, studiile sugerează, de asemenea, că bărbații pot folosi semnalele interoceptive, de exemplu cele ale inimii, mai mult decât femeile atunci când își analizează emoțiile.

Au fost raportate și alte diferențe, studiile sugerând că femeile acordă mai multă atenție semnalelor interoceptive decât bărbații.

Acest lucru ar putea însemna că tratamentele care vizează sau caută să îmbunătățească interocepția pot funcționa mai bine pentru unii oameni sau că unele tehnici pot funcționa mai bine pentru alții. Acesta este un lucru pe care cercetările viitoare trebuie să-l investigheze.

Deși știm că aceste diferențe există, încă nu știm ce anume le cauzează. Cercetătorii au câteva teorii, inclusiv schimbările fiziologice și hormonale distincte pe care le experimentează majoritatea bărbaților și femeilor. Poate că acestea sunt cauzate și de diferențele în ceea ce privește numărul de bărbați și femei ce sunt instruiţi să se gândească la emoțiile sau la semnalele lor interoceptive, cum ar fi durerea.

Advertisement

O mai bună înțelegere a tuturor factorilor care afectează simţul interocepţiei poate fi importantă pentru a dezvolta într-o zi tratamente mai bune pentru multe afecțiuni de sănătate mintală.

Traducere după Differences in how men and women perceive internal body signals could have implications for mental health

Advertisement
Share
Comentariu Facebook
Publicat de
Guest-author