Astronomie

Inelele planetei Saturn dispar într-un ritm rapid

Toate planetele din Sistemul Solar sunt fascinante, dar Saturn impresionează prin sistemul său de inele.

Cu toate acestea, la fel ca orice alt obiect din Univers, inelele planetei Saturn nu vor dura pentru totdeauna.

Recent, oamenii de știință au descoperit că inelele planetei Saturn, care sunt formate din particule de gheaţă şi rocă, dispar într-un ritm incredibil de rapid.

Conform cercetătorilor, inelele lui Saturn ar putea dispărea în următorii 100 de milioane de ani.

Concluzia cercetătorilor are la bază observațiile realizate cu ajutorul sondelor spaţiale Voyager 1 și Voyager 2, care au trecut prin apropierea planetei Saturn în drumul lor spre exteriorul Sistemului Solar în luna noiembrie a anului 1980 și, respectiv, în luna august a anului 1981.

Pe baza datelor obţinute cu ajutorul sondelor spaţiale  Voyager, dar şi a observațiilor efectuate de sonda spaţială Cassini, care a analizat materia care se prăbuşeşte din inelele lui Saturn pe planetă, astronomii au calculat cât de repede se dezintegrează inelele planetei Saturn.

Planeta Saturn

Planeta Saturn

Cercetătorii au arătat că viteza de dezintegrare a inelelor planetei Saturn este comparabilă cu viteza maximă de dezintegrare dedusă pe baza observaţiilor realizate de sondele spaţiale Voyager.

„Estimăm că din inelele planetei Saturn se scurge o cantitate de apă care ar putea umple o piscină olimpică într-o jumătate de oră.

Rezultă de aici că sistemul de inele al planetei Saturn va dispărea în aproximativ 300 de milioane de ani, dar ţinând cont şi de faptul că cele mai multe particule cad la ecuatorul planetei, fenomen observat de sonda spaţială Cassini, inelele planetei Saturn ar putea dispărea în mai puţin de 100 de milioane de ani.

Aceasta este o perioadă de timp relativ scurtă în comparaţie cu vârsta planetei Saturn de aproximativ 4 miliarde de ani”, a declarat James O’Donoghue din cadrul Goddard Space Flight Center al NASA.

Indicii privind dezintegrarea inelelor planetei Saturn au fost descoperite de sondele Voyager în urma observării unor fenomene neobișnuite. Astfel, au fost detectate unele schimbări ciudate în ionosfera planetei Saturn, variații de densitate ale inelelor și trei benzi întunecate care înconjurau planeta Saturn.

Inițial, cercetătorii au crezut că nu exista o legătură între aceste fenomene.

Ulterior, într-un studiu din anul 1986, oamenii de ştiinţă au sugerat că benzile întunecate erau cauzate de particulele de gheață din inelele lui Saturn care se încarcă cu electricitate prin interacţiunea cu vântul solar şi sunt prinse în liniile câmpului magnetic al planetei Saturn. Atunci când aceste particule interacţionează cu atmosfera superioară a planetei Saturn se formează benzile întunecate observate de cercetători.

Schimbările din ionosfera planetei Saturn sunt tot o consecinţă a dezintegrării particulelor din inelele planetei.

Particulele încărcate electric interacționează chimic cu ionosfera planetei Saturn, rezultând în acest fel cationi trihidrogen (H3+) având o durată lungă de viaţă şi care pot fi observaţi în infraroșu.

Cercetătorii au observat că benzile formate din aceşti cationi sunt corelate cu rata estimată a precipitațiilor ce provin din dezintegrarea inelele planetei Saturn.

Această cercetarea a furnizat, de asemenea, unele indicii privind cum şi când s-au format inelele planetei Saturn.

Datele obţinute în urma misiunii sondei spaţiale Cassini au indicat că inelele planetei Saturn au o vârstă comparabilă cu cea a Sistemului Solar.

Anterior, oamenii de știință au crezut că inelele planetei Saturn au vârsta de numai 100 de milioane de ani, fiind create, probabil, în urma coliziunii dintre un satelit al planetei cu o cometă sau în urma ciocnirii a doi sateliţi ai planetei Saturn, resturile rezultate în acest mod fiind captate de către gravitația planetei.

Potrivit cercetătorilor, rata observată de dezintegrare a inelelor planetei Saturn sugerează că vârsta acestora este conformă cu ipoteza anterioară, adică de aproximativ 100 de milioane de ani.

„Suntem norocoşi să vedem sistemul inelar al planetei Saturn, care pare a fi la jumătatea vieţii.

Există însă şi alte sisteme de inele în Sistemul Solar. Planetele Jupiter, Uranus și Neptun au, de asemenea, sisteme de inele care vor dura mai mult.

Despre inelele planetei Uranus se crede că ar putea avea o vârstă în jur de 600 de milioane de ani, ceea ce înseamnă că dinamica lor este foarte diferită de cea a inelelor planetei Saturn.

Despre inelele planetei Neptun se crede că sunt, de asemenea, foarte tinere.

Dacă inelele planetelor sunt temporare, atunci probabil că am ratat şansa să vedem sistemele de inele gigant ale planetelor Jupiter, Uranus și Neptun”, a declarat O’Donoghue.

Studiul cercetătorilor a fost publicat în revista Icarus.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *