Astronomie

Hexagonul de pe Saturn. O furtună misterioasă care-i nedumereşte pe astronomi de zeci de ani

În anul 1988 oamenii de știință care studiau datele obţinute de sonda spaţială Voyager, care a survolat planeta Saturn în anii 1980 şi 1981, au descoperit o structură interesantă în formă de hexagon aflată deasupra polului nord al planetei Saturn. Cu toate acestea, existenţa misteriosului hexagon a fost confirmată doar atunci când sonda spaţială Cassini a observat de aproape planeta Saturn în anul 2012.

Hexagonul de pe SaturnHexagonul de pe Saturn. Imagine obţinută de sonda spaţială Cassini în anul 2012. Credit: NASA/JPL-Caltech/SSI/Hampton University

Structura în formă de hexagon, care conţine în centrul său un uragan care este de aproximativ 50 de ori mai mare decât un uragan cu „ochi” central de mărime medie de pe Pământ, are un diametru de aproximativ 32.000 km și imaginile în infraroşu ale planetei au indicat că aceasta pătrunde aproximativ 100 km în atmosfera planetei Saturn.

Structura a fost denumită „hexagonul” şi aceasta este unică, deoarece pe nicio altă planetă nu a fost observată o structură similară. În jurul uraganului central se rotesc vârtejuri mai mici care sunt prinse în interiorul hexagonului, aşa cum se poate vedea in clipul video de mai jos.

Credit: NASA

Cu ajutorul datelor obţinute de sondele spaţiale Voyager și Cassini, oamenii de ştiinţă au constatat că punctele hexagonului se rotesc în jurul centrului hexagonului cu aproximativ aceeași viteză cu care Saturn se rotește în jurul axei sale. De asemenea, cercetătorii au observat şi un curent de aer care, aparent, se deplasează în jurul hexagonului cu o viteză de aproximativ 360 km/h.

Oamenii de ştiinţă încă nu au un răspuns definitiv privind cum s-a format această ciudată structură noroasă şi care este mecanismul care asigură stabilitatea acesteia în timp, deşi s-au emis unele teorii în acest sens.

S-a reuşit chiar reproducerea acestui efect în condiţii de laborator, aşa cum se poate vedea în următorul clip video.

Credit: The Planetary Society

„Hexagonul este doar un curent de aer, iar caracteristicile sale sunt similare cu cele întâlnite în cazul unui regim de curgere turbulent şi instabil”, a afirmat Andrew Ingersoll, un membru al echipei Cassini, într-un comunicat de presă al NASA.

Problema este că „un uragan de pe Pământ durează de obicei o săptămână, dar uraganul de pe Saturn există de zeci de ani şi, cine ştie, poate chiar de secole”, a adăugat Andrew Ingersoll.

Poate că viitoarele observaţii astronomice, efectuate mai ales în perioada solstiţiului de vară de pe Saturn din anul 2017 şi modelele matematice vor permite dezlegarea misterului hexagonului de pe Saturn.

Surse: Business Insider, Space

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *