Cultură

Cât de mult poate avansa omenirea pe scara Kardashev?

Trebuie să fim sinceri şi să recunoaştem că omenirea se confruntă cu o mulţime de probleme pe planeta Pământ: războaie, inundații, boli, sărăcie, distrugerea mediului şi, din păcate, lista poate continua. Cu toate acestea, omenirea a progresat mult din punct de vedere ştiinţific şi tehnologic, descoperirea bosonului Higgs, a undelor gravitaţionale şi explorarea planetei Marte cu ajutorul roverelor și vehiculelor spațiale fiind doar câteva exemple în acest sens.

Clasificarea civilizațiilor după scara Kardashev

Credit: Glory/Alamy Stock Photo

Într-o astfel de situaţie, în care omenirea se confruntă cu distrugeri inimaginabile, dar a obținut și progrese importante în știință și tehnologie, cum putem evalua nivelul nostru de civilizaţie?

Probabil că cel mai uşor ar fi să concepem o scară prin care să măsuram abilităţile noastre tehnologice în raport cu ceea ce este posibil din punct de vedere tehnologic. Din fericire, există mai multe modalități de a efectua astfel de măsurători şi una dintre ele este reprezentată de scara Kardashev.

În esență, pentru a măsura progresul tehnologic al unei civilizații, scara Kardashev se concentrează pe cantitatea de energie pe care o civilizație o poate utiliza. Energia de care dispune o civilizație depinde de cât de răspândită este civilizația respectivă (dacă populează o planetă, galaxie sau întregul Univers).

Scara Kardashev a fost concepută de astrofizicianul rus Nicolai Kardashev. În anul 1964, Kardashev a avansat ideea că nivelul unei civilizaţii depinde, în ansamblu, de două lucruri principale: energie și tehnologie. El a teoretizat că progresul tehnologic al unei civilizații depinde de cantitatea de energie pe care civilizația respectivă o poate valorifica. În esență, cu cât o societate produce o cantitate mai mare de energie, cu atât mai avansată este aceasta din punct de vedere tehnologic.

Cu alte cuvinte, conform acestei teorii, dezvoltarea unei civilizaţii (într-un sens foarte larg) este dată de energia utilizată și de nivelul tehnologic. Prin tehnologie energia este valorificată, astfel încât pe baza cantităţii de energie consumată de o civilizaţie se poate estima nivelul tehnologic al acesteia.

În ultimii ani oamenii de știință au extins scara Kardashev pentru a cuprinde şi unele civilizații ipotetice, precum civilizaţiile galactice, intergalactice și chiar cele răspândite în multivers.

Iată care sunt tipurile de civilizaţii în conformitate cu scara Kardashev:

  • Civilizaţie de tipul 0 – O civilizație care îşi obţine energia și materiile prime din surse organice cum ar fi lemnul, cărbunele și petrolul. Orice rachetă utilizată de o astfel de civilizație utilizează propulsia chimică. Deoarece viteza acestor rachete este mică, o civilizație de tipul 0 ar fi, în cea mai mare parte, limitată la planeta sa de origine. Din păcate, acesta este nivelul actual al civilizaţiei noastre.
  • Civilizaţie de tipul 1 – O civilizație planetară care este doar puțin mai avansată decât civilizaţia noastră. Această civilizaţie ar fi capabilă să utilizeze toate resursele disponibile pe planeta ei de origine, valorificând energia întregii planete. Se estimează că civilizația noastră va atinge acest nivel de dezvoltare peste 100- 200 de ani.
  • Civilizaţie de tipul 2 – O civilizaţie stelară care este mult mai avansată decât a noastră. Se estimează că abia peste câteva mii de ani civilizaţia noastră ar putea ajunge la acest nivel. O astfel de civilizaţie ar fi în măsură să utilizeze toată energia stelei sale, valorificând o cantitate de energie de 10 miliarde de ori mai mare decât în cazul unei civilizaţii de tipul 1. O civilizaţie de tipul 2 ar semăna cu o civilizaţie din Federația Unită a Planetelor din filmele Star Trek.

Star Trek - Civilizație de tipul 2

Star Trek – Civilizație de tipul 2. Credit: Futurism

  • Civilizaţie de tipul 3 – O civilizație galactică care poate utiliza energia unei galaxii, adică o cantitate de energie de aproximativ 10 miliarde de ori mai mare decât cea utilizată de o civilizație de tipul 2. Se estimează că peste 100.000 – 1.000.000 de ani civilizaţia noastră ar putea ajunge la acest nivel. O astfel de civilizaţie ar coloniza propria galaxie, ar utiliza energia a sute de miliarde de stele, călătorind în spațiul interstelar și populând nenumărate planete.
  • Civilizaţie de tipul 4 – O civilizație intergalactică, care ar fi răspândită în tot Universul. Reprezentanţii acestei civilizaţii ar putea călători în tot Universul, putând valorifica o cantitate uriaşă de energie. Civilizaţiile de acest nivel ar fi capabile să modifice structura spațiu-timp, să încetinească entropia (sau chiar să o inverseze) pentru a atinge în final nemurirea. Aceste civilizații ar putea să trăiască chiar şi în interiorul orizontului unei găuri negre supermasive.

Civilizație de tipul 4

Civilizație de tipul 4. Credit: Futurism

  • Civilizaţie de tipul 5 – O civilizație răspândită la nivelul multiversului, care ar fi format din mai multe universuri având proprietăţi şi legi fizice diferite. O astfel de civilizaţie ar putea să călătorească dintr-un Univers în alt Univers având capabilităţi inimaginabile pentru noi.

Privind spre viitor

Din păcate, civilizaţia noastră nu a ajuns nici măcar la nivelul unei civilizaţii de tipul 1 şi este posibil ca unele catastrofe majore (naturale sau provocate de om) să ne trimită înapoi în epoca de piatră.

Dacă vrem să progresăm mai mult de o civilizaţie de tipul 0, atunci ar trebui să fim mai buni și să investim mai mult în știință și educație.

Sursă: Futurism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *