Este posibil să recreăm dinozauri din ADN-ul lor?
Ca paleontolog sunt întrebat adeseori dacă oamenii de ştiinţă pot recrea dinozauri. În fond oamenii de știință din „Jurassic Park” și mai târziu „Jurassic World” au folosit ADN pentru a recrea zeci de dinozauri precum Triceratops, Velociraptor și T. rex.
Atunci când vizionăm unul dintre aceste filme ne-am putea întreba: Oare oamenii de știință adevărați ar putea recrea dinozaurii din ADN-ul lor?
Brachiosaurus, un erbivor din perioada jurasică. În fundal: pterosauri. Credit: Dottedhippo/iStock prin Getty Images Plus
ABC-urile ADN-ului
ADN-ul reprezintă acidul dezoxiribonucleic care se află în fiecare celulă a unui organism care a trăit vreodată pe Pământ, inclusiv dinozaurii.
Gândiți-vă la ADN ca la molecule care poartă codul genetic, un set de instrucțiuni care ajută organismele să crească și să se dezvolte.
ADN-ul tău este diferit de al tuturor celorlalți oameni. El determină multe dintre caracteristicile care te definesc, cum ar fi culoarea ochilor sau dacă părul tău este drept sau creț.
ADN-ul este mult mai ușor de găsit în „părțile moi” ale animalelor, adică organele, vasele de sânge, nervii, mușchii și în grăsimea acestora.
Părțile moi ale dinozaurilor au dispărut demult. Ele fie s-au descompus, fie au fost mâncate de alți dinozauri.
Scheletul unui T. rex. Credit: JaysonPhotography/iStock prin Getty Images Plus
ADN-ul se află în fosile?
Fosilele dinozaurilor sunt tot ce a mai rămas din acele animale preistorice.
Scufundate timp de zeci de milioane de ani în noroi, minerale și apă, fosilele provin din așa-numitele „părți dure” ale dinozaurului, oasele, dinții și craniul acestuia.
S-au descoperit fosile de dinozauri în pământ, în albiile râurilor și lacurilor sau pe platourile munților. Din când în când, cineva mai găsește câte o fosilă chiar și în curtea casei. De obicei fosilele sunt descoperite în roci sedimentare destul de aproape de suprafață.
Având suficiente fosile, oamenii de știință pot reconstrui scheletul de dinozaur.
O fosilă a Parasaurolophus, un dinozaur care a trăit în perioada Cretacic în ceea ce este acum America de Nord. Credit: Kevin Schafer/The Image Bank prin Getty Images
Problema cu „dino-ADN”
Oamenii de știință se confruntă cu o mare problemă atunci când încearcă să găsească ADN în fosilele dinozaurilor.
Moleculele ADN se descompun. Studii recente arată că ADN-ul se deteriorează și, în cele din urmă, se dezintegrează după aproximativ 7 milioane de ani.
Poate părea un interval lung de timp, dar ultimul dinozaur a murit la sfârșitul perioadei Cretacic. Asta înseamnă acum mai bine de 65 de milioane de ani.
Rezultă că nu este posibil să se recreeze un dinozaur din ADN-ul său folosind chiar şi cea mai bună tehnologie disponibilă în prezent.
Deși este prea târziu pentru a găsi „dino-ADN”, oamenii de știință au descoperit recent ceva aproape la fel de interesant. Ei au identificat fragmente de ADN în fosilele neandertalienilor și ale altor mamifere antice, cum ar fi mamuții de lână.
Aceste fragmente au o vechime mai mică de 2 milioane de ani, ceea ce înseamnă că ADN-ul nu s-a descompus.
Reprezentare artistică a unui dinozaur T. Rex care urmărește cum un asteroid lovește Pământul, acum 65 de milioane de ani. Credit:Mark Garlick/Science Photo Library prin Getty Images
Imaginează-ți doar pentru o clipă…
Doar pentru distracție, să ne imaginăm că cumva, cândva în viitor, cercetătorii au obţinut fragmente ADN de dinozaur.
Chiar dacă oamenii de știință nu pot crea un dinozaur complet doar pe baza acestor fragmente de ADN, ei ar putea combina aceste fragmente cu ADN-ul unui animal modern pentru a crea un organism viu.
Cu toate acestea, acea creatură nu poate fi numită un dinozaur propriu-zis. Mai degrabă, ar fi un hibrid, un amestec de dinozaur și, cel mai probabil, o pasăre sau o reptilă.
Credeţi că ar fi o idee bună? La urma urmei, oamenii de știință din filmele „jurasice” au încercat asta. Și știţi ce s-a întâmplat acolo.
Traducere după Is it possible to recreate dinosaurs from their DNA?