Biologie

De ce ochii pisicilor strălucesc în întuneric?

Ochii pisicilor și a multor alte animale, inclusiv majoritatea câinilor, pot reflecta lumina. De aceea, ochii pisicilor vor străluci puternic, de obicei, în fotografiile făcute într-o cameră slab iluminată sau atunci când sunt iluminați în întuneric de o lanternă sau de farurile unei mașini.

Speciile cu ochi care strălucesc au evoluat pentru a vedea mai bine în lumină slabă, deoarece fie caută hrană, fie trebuie să aibă grijă de prădători pe tot parcursul nopții, fie vânează cel mai adesea în zori și amurg.

Pisicile domestice pot vedea chiar şi în cazul unei iluminări de doar 16% din cea de care au nevoie oamenii. Ele reușesc acest lucru deoarece pupilele lor, deschiderile care par negre în mijlocul ochilor și care se lărgesc și se îngustează ca răspuns la condițiile de lumină, sunt speciale.

Pupilele funcționează ca niște ferestre, cele mai mari lăsând să intre mai multă lumină în ochi.

Pupilele unei pisici pot deveni cu până la 50% mai mari decât pupilele umane în lumină slabă. Pupilele pisicilor au, de asemenea, un număr mai mare de celule sensibile la lumină în partea din spate a ochilor comparativ cu pupilele oamenilor. Aceste celule, numite tije, captează lumina de intensitate scăzută.

Ochii pisicilor strălucesc în întuneric

Ceea ce le face ochii să strălucească, le ajută pe pisici să vadă mai bine în lumină slabă. Credit: Cletus Waldman/EyeEm prin Getty Images

Tapetum lucidum

Pe lângă faptul că au pupile mari și o mulțime de tije, pisicile au ceva ce oamenii nu au: un „tapetum lucidum”, un termen medical latin care se traduce prin „tapiserie luminoasă sau strălucitoare”. Tapetum lucidum este cunoscut și sub denumirea de „strălucirea ochilor”.

Tapetum lucidum este situat în partea din spate a ochiului, în spatele retinei – un strat subțire de țesut care primește lumină, transformă lumina într-un semnal electric și trimite acest semnal creierului pentru a interpreta imaginea.

Tapetum lucidum

Oamenii nu au tapetum lucidum, dar pisicile, râșii și pumele au. Universitatea Deschisă, CC BY-SA

Tapetum lucidum al unei pisici este alcătuit din celule cu cristale care, ca o oglindă, reflectă lumina înapoi către retină. Acest lucru oferă retinei capacitatea de a absorbi mai multă lumină.

Tapetum lucidum la feline este special deoarece compusul său reflectorizant este riboflavina, un tip de vitamina B. Riboflavina are proprietăți unice care amplifică lumina la o anumită lungime de undă pe care pisicile o pot vedea bine, ceea ce crește foarte mult sensibilitatea retinei la lumina slabă.

La pisici, tapetum lucidum strălucește cel mai adesea galben-verde sau galben-portocaliu, dar culoarea variază, la fel ca irisul lor – partea colorată a ochiului, care poate fi verde, galben, albastru sau auriu. Variația culorii tapetum-ului nu este unică pentru pisici și poate fi găsită la o mulțime de alte specii.

Câine cu ochi strălucitori

Majoritatea câinilor au ochi care strălucesc în spațiile întunecate atunci când se află în lumină. Credit: Tommy Greco, CC BY-SA

Şi ochii altor animale strălucesc

Multe alte animale care au nevoie să vadă bine noaptea au tapetum lucidum. Printre acestea se numără prădătoare și prada deopotrivă, de la vulpi sălbatice până la oi și capre de crescătorie.

Tapetum lucidum este util și peștilor, delfinilor și altor animale acvatice, deoarece îi ajută să vadă mai bine în apa tulbure și întunecată.

La animalele terestre, tapetum lucidum se găsește în jumătatea superioară a ochiului, în spatele retinei, pentru că acestea trebuie să vadă cel mai bine ce se află pe sol. La animalele acvatice, tapetum lucidum ocupă cea mai mare parte a ochiului, deoarece au nevoie să vadă în jurul lor în întuneric.

Chiar dacă multe animale au ochi strălucitori, unor câini mici domestici le lipsește această trăsătură. Majoritatea animalelor cu ochi albaștri și blană albă sau de culoare deschisă și-au pierdut această trăsătură.

În concluzie, nu vă alarmați dacă ochii câinelui său pisicii dumneavoastră nu strălucesc. Lista celorlalte specii fără tapetum lucidum include porci, păsări, reptile și majoritatea rozătoarelor și primatelor, inclusiv oameni.

Există vreun dezavantaj?

Din păcate, la animalele cu tapetum lucidum o parte din acuitatea vizuală este sacrificată pentru capacitatea lor de a vedea în lumină slabă. Motivul este faptul că lumina care se reflectă în tapetum lucidum poate face ca vederea lor să devină un pic mai neclară.

O pisică trebuie să fie de șapte ori mai aproape de un obiect pentru a-l vedea la fel de clar ca un om într-un loc puternic luminat. Dar nu vă îngrijoraţi, sunt sigur că pisica voastră ar prefera să vadă clar noaptea decât să citească o carte.

Traducere după Why do cats’ eyes glow in the dark?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *