Biologie

Conştiinţa poate fi un efect al entropiei, susţin oamenii de ştiinţă

Deşi conștiința este o caracteristică fundamentală a fiinţei umane, oamenii de ştiinţă nu au reuşit să înţeleagă ce este conştiinţa, care este sursa conştiinţei și de ce avem conștiință.

Cu toate acestea, într-un studiu recent oamenii de ştiinţă au descoperit un indiciu care ar putea fi important pentru găsirea răspunsului la aceste întrebări dificile.

Conștiința un efect al entropiei

Credit: Johan Swanepoel/Shutterstock

Creierul uman este format din aceeaşi materie care stă la baza Universului, ceea ce este o caracteristică remarcabilă, dar acesta nu este singurul lucru pe care Universul şi creierul uman îl au în comun.

Potrivit unei echipe de cercetători din Franța și Canada, conştiinţa apare în creierul uman ca un efect secundar al creşterii entropiei, aceasta fiind o caracteristică fundamentală a Universului încă din momentul Big Bang.

Dar ce este entropia?

În esență, entropia este o proprietate care se referă la gradul de dezordine dintr-un sistem termodinamic. Ea descrie tranziţia unui sistem termodinamic de la ordine către dezordine.

A doua lege a termodinamicii afirmă că într-un sistem închis entropia rămâne constantă sau se măreşte. Astfel se poate explica şi de ce săgeata timpului este îndreptată întotdeauna dinspre trecut spre viitor.

Un exemplu care demonstrează entropia îl reprezintă topirea unui cub de gheață. La început cubul se află într-o stare de entropie scăzută, caracterizată de starea solidă, dar pe măsură ce se topeşte gradul de dezordine se măreşte şi astfel entropia crește.

Mulți fizicieni cred că entropia la nivelul Universului se măreşte în mod constant. Astfel, Universul s-ar fi aflat în starea cu cea mai scăzută entropie la momentul Big Bang, care a marcat apariţia sa, pentru ca ulterior entropia să crească pe măsura expansiunii Universului.

Conform autorilor unui nou studiu, creierul uman prezintă o caracteristică similară, iar conștiința ar fi un efect secundar al creşterii entropiei.

Creierul uman și entropia

Pentru a înţelege cum poate fi aplicat conceptul de entropie în cazul creierului uman, o echipă de cercetători de la University of Toronto şi de la Descartes University din Paris au utilizat mecanica statistică, un tip de teorie a probabilităţilor, pentru a modela reţelele neuronale din creierul uman în starea de veghe şi în starea de somn.

Astfel, în cadrul unui experiment, oamenii de ştiinţă au analizat activitatea cerebrală din creierul a nouă participanți, dintre care șapte sufereau de epilepsie.

Cercetătorii au analizat dacă neuronii oscilează sau nu în fază unul cu altul, deoarece acesta ar fi un indiciu dacă celulele creierului comunică sau nu unele cu altele. Ei au comparat observațiile din momentul în care participanții la experiment erau treji, când dormeau și când pacienții cu epilepsie aveau convulsii.

Cercetătorii au constatat o entropie mai mare în creierul participanţilor atunci când aceştia erau pe deplin conştienţi.

„Am găsit un rezultat surprinzător de simplu: stările normale de veghe sunt caracterizate prin cel mai mare număr de interacţiuni între reţelele neuronale ale creierului, care reprezintă valorile cele mai ridicate ale entropiei”, au scris cercetătorii în studiul lor.

Această constatare i-a determinat pe oamenii de știință să sugereze că conștiința ar putea fi o „proprietate emergentă” a unui sistem care are tendinţa să-şi maximizeze schimbul de informații. Cu alte cuvinte, conștiința umană apare în creier ca o consecinţă a creşterii entropiei.

Chiar dacă teoria cercetătorilor este interesantă și ea va fi urmată, probabil, de alte studii care vor explora o posibilă legătură între conștiința umană și entropie, aceasta este departe de a fi concludentă.

Studiul cercetătorilor s-a bazat pe un eşantion extrem de mic, așa încât rezultatele obţinute trebuie să fie verificate pe un eşantion mai mare și pe mai multe tipuri diferite de stări ale creierului.

Cu toate acestea, rezultatele obţinute oferă o explicație fascinantă pentru conștiința umană și un posibil indiciu care ne va ajuta, în cele din urmă, să înțelegem misterul conştiinţei.

 Sursă: Futurism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *