Terra

Colapsul structural al clădirilor din Turcia la cutremur explicat de un expert

Două cutremure uriașe au avut loc în Turcia provocând moartea a zeci de mii de oameni în Turcia și Siria, dar și un număr necunoscut de răniți sau strămutați.

Primul cutremur din apropiere de Gaziantep, aproape de granița cu Siria, a avut o magnitudine de 7,8 pe scara Richter și a fost resimțit până în Marea Britanie. Al doilea s-a produs nouă ore mai târziu, pe ceea ce pare a fi o falie de intersectare, înregistrându-se o magnitudine de 7,5.

Potrivit guvernului turc, mii de clădiri s-au prăbușit și multe dintre clădirile moderne au suferit un colaps structural de tip „clătită”.

Clădire prăbușită după cutremur în Turcia

Clădire prăbușită. Credit: Mustafa Karali / AP

De ce s-a întâmplat acest lucru? Cauza a fost, pur și simplu, magnitudinea enormă și violența acestor cutremure sau o problemă cu clădirile din Turcia?

Mii de ani de cutremure

Cutremurele sunt obișnuite în Turcia, care se află într-o regiune foarte activă din punct de vedere seismic. Acolo trei plăci tectonice se întâlnesc și se ciocnesc, în mod constant, una împotriva alteia sub suprafața Pământului.

Înregistrările istorice ale cutremurelor din regiune datează de cel puțin 2.000 de ani, începând cu un cutremur din anul 17 d.Hr. care a devastat 12 orașe.

Zona Faliei Anatoliei de Est unde s-au produs aceste cutremure se află la limita dintre plăcile tectonice arabă și anatoliană, care trec una pe lângă cealaltă cu aproximativ 6 până la 10 mm pe an. Tensiunea elastică care se acumulează în această zonă de limită a plăcilor este eliberată intermitent de cutremure, care au avut loc de milioane de ani. Cutremurele recente nu sunt așadar o surpriză.

În ciuda acestui binecunoscut pericol seismic, infrastructura din regiune este vulnerabilă la cutremure.

În ultimii 2.000 de ani, am învățat multe despre cum să construim clădiri care să reziste chiar și la cutremure severe. Cu toate acestea, în realitate, există mulți factori care influențează practicile de construcție în această regiune și altele din întreaga lume.

Construcția proastă este o problemă cunoscută

Se pare că multe dintre clădirile prăbușite au fost construite din beton fără o armătură seismică adecvată. Codurile de construcție seismice din această regiune sugerează că aceste clădiri ar trebui să poată susține cutremure puternice (unde solul accelerează cu 30% până la 40% din gravitația normală) fără a se produce acest tip de colaps structural complet.

Se pare că cutremurele recente de 7,8 și 7,5 au provocat acceleratii ale solului în intervalul de 20% până la 50% din gravitație. Constatăm că o parte din clădirile prăbusite nu au rezistat la acceleratii  chiar mai mici decât cele din „codul de proiectare”.

Există probleme binecunoscute în Turcia și în alte părți legate de aderarea la codurile seismice de construcție. Să nu uitam că prăbușiri similare de clădiri au fost observate și în timpul altor cutremure din Turcia.

Bloc de apartamente prăbușit după cutremurul din Izmit-Turcia

O problemă cunoscută: un bloc de apartamente prăbușit după cutremurul din 1999 din Izmit, Turcia. Credit: Hurriyet / AP

În 1999, un cutremur uriaș în apropiere de Izmit a provocat moartea a aproximativ 17.000 de oameni și prăbușirea a 20.000 de clădiri.

După un cutremur din 2011, în care au murit sute de oameni, prim-ministrul de atunci al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a dat vina pe construcțiile proaste pentru numărul mare de morți, spunând: „Municipiile, constructorii și supraveghetorii ar trebui să vadă acum că neglijența lor echivalează cu o crimă”.

Reconstrucţie

Chiar dacă autoritățile turce știu că multe clădiri sunt nesigure în caz de cutremure, problemă este dificil de rezolvat. Multe dintre clădiri sunt deja construite, iar modernizarea seismică poate fi costisitoare sau nu este considerată o prioritate în comparație cu alte provocări socio-economice.

Cu toate acestea, reconstrucția după cutremur poate reprezenta o oportunitate de reconstrucție mai sigură. În 2019, Turcia a adoptat noi reglementări pentru asigurarea unor clădiri mai bine echipate pentru a face față cutremurelor.

Deși noile reguli sunt binevenite, rămâne de văzut dacă ele vor duce la îmbunătățiri reale ale calității clădirilor.

Pe lângă pierderile substanțiale de vieți omenești și daunele infrastructurii, este posibil ca ambele cutremure să fi provocat o multitudine de efecte asupra mediului înconjurător, cum ar fi ruperea suprafeței solului, lichefierea solului și alunecări de teren. Aceste efecte pot face ca multe zone să fie nesigure pentru reconstrucție.

În consecință, eforturile de reconstrucție ar trebui să includă și decizii de planificare cu privire la ceea ce poate fi construit și unde, pentru a reduce riscurile viitoare.

Deocamdată, replicile cutremurelor continuă să zguduie regiunea, iar eforturile de căutare și salvare continuă. Odată ce praful se așază, reconstrucția va începe, dar vom vedea clădiri mai robuste, capabile să reziste următorului cutremur major?

Traducere după Earthquake footage shows Turkey’s buildings collapsing like pancakes. An expert explains why

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *