Terra

Cutremurul din Turcia și Siria: Tragedia lipsei de pregătire în fața cutremurelor

Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 pe scara Richter din apropiere de Gaziantep, care a lovit sud-estul Turciei și țara vecină Siria pe 6 februarie, precum și replicile puternice care au urmat au distrus mii de clădiri și s-au soldat cu zeci de mii de morți.

Ca răspuns la criticile privind modul de organizare a eforturilor de salvare a supraviețuitorilor îngropați sub ruinele clădirilor prăbușite, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a spus că a fost „imposibil să ne pregătim pentru amploarea unui asemenea dezastru”.

Are dreptate? Nu cred și voi explica de ce.

Epicentrul cutremurului din Turcia

Șapte zile de replici. Epicentrul cutremurului inițial avand magnitudinea 7,8 din 6 februarie este în albastru. Punctele galbene arată epicentrele replicilor din cele șase zile care au urmat. Simbolurile mai mici arată epicentrele replicilor cu magnitudinea mai mică de până la 4,5.

Este adevărat că este greu de prezis când și unde poate avea loc un cutremur. Cu câteva zile în urmă, există ocazional semne de avertizare ale unui cutremur major, cum ar fi străluciri inexplicabile ale cerului pe timp de noapte sau un comportament neobișnuit al animalelor. Aceste semnale nu sunt însă de încredere și sunt puțin înțelese.

În Japonia și SUA (California) există sisteme care avertizează cu câteva zeci de secunde înainte de producerea unui cutremur, trecând automat semafoarele rutiere  pe roșu și oprind trenurile. Evident, acestea nu avertizează cu suficient de mult timp înainte pentru a permite o evacuare de orice fel.

Guvernul turc este foarte conștient de faptul că Turcia se află pe zone de falii active în scoarța terestră cu un istoric indelungat de cutremure majore. Cu toate acestea, le-a permis constructorilor să încalce reglementările privind rezistența clădirilor la cutremur.

Seismologii din Turcia sunt, de asemenea, experți în realizarea hărților seismice care prezintă riscul de cutremur, cum ar fi una dintre hărțile guvernului turc de mai jos.

Harta oficială a riscului seismic din Turcia

O hartă oficială din 2015 a riscului seismic din Turcia. Credit: AFAD

Pregătirea pentru cutremur

Chiar presupunând că ar exista un sistem viabil care să avertizeze în avans cu o zi sau o lună înainte de producerea unui cutremur mare, cum ar trebui acesta să fie folosit?

Am putea încerca să evacuăm milioane de oameni din zona care ar putea fi afectată? Ar fi aceștia dispuși să plece în alta parte? Dacă ulterior s-ar intoarce, unde ar putea locui și lucra având casele distruse?

Cel mai bun mod de a ne pregăti pentru un eventual dezastru provocat de un cutremur este de a construi case și infrastructura lor rezistente la cutremur. În acest fel, oamenii nu sunt uciși și casele lor rezistă solicitarilor din timpul cutremurului.

Erdoğan a avut puterea de a impune aplicarea tuturor masurilor de pregatire în fața cutremurelor.

Clădire prăbușită în Diyarbakır-Turcia

Clădire prăbușită în Diyarbakır, Turcia. Credit: Voice of America, Wikimedia Commons.

Există multe moduri în care clădirile pot fi proiectate și construite pentru a rezista la cutremure, astfel încât să nu se prăbușească.

Într-o zonă cu risc de cutremure mari, o clădire cu mai multe etaje ar trebui proiectată astfel încât, atunci când solul începe să tremure, pereții săi exteriori, de ambele părți, să se balanseze la unison, în aceeași direcție, unii cu ceilalți.

Dacă, dimpotrivă, pereții opuși sunt liberi să se îndepărteze unii de ceilalți, atunci etajele intermediare rămân momentan nesprijinite, ceea ce poate provoca prăbușirea etajelor superioare pe etajele inferioare. Acest lucru s-a întâmplat, cu efect mortal, în Turcia.

Constructorii pot preveni acest lucru prin legarea structurală a podelelor și a pereților, fără a face cadrul clădirii atât de rigid încât să se rupă, mai degrabă decât să se îndoaie puțin. Acest lucru poate însemna mai mult oțel și mai puțin beton.

Alte măsuri sunt posibile cu costuri mai mari. De exemplu, fundațiile pot fi făcute mai adânci, conectându-se la roca de bază (pentru că aceasta se scutură mai puțin decât solul) sau fundațiile pot fi montate pe suporturi flexibile pentru a izola clădirea de mișcarea solului.

Este o tragedie și este, de asemenea, scandalos că guvernul turc a știut toate acestea. Acesta a introdus o serie de coduri seismice de construcție din ce în ce mai stricte, susținând că s-au învățat lecțiile din urma cutremurului din 1999 de lângă orașul Izmit, lângă Istanbul, în care au murit 17.000 de oameni.

Cu toate acestea, jurnaliştii relatează cum aceste coduri de construcţie au fost încălcate, pe scară mare, în Turcia.

Constructiile rezistente la cutremur adaugă, probabil, 20% la costurile unui proiect de construcție, așa încât tentația de a ignora reglementările este evidentă. În acest caz, guvernul nu numai că a eșuat în aplicarea propriilor coduri de construcție, dar a încurajat și nerespectarea lor, permițând constructorilor să plătească o „amnistie de construcție” în schimbul încălcărilor, sancționate oficial, ale codurilor de construcție.

În prezent organizațiile de caritate încearcă să strângă sute de milioane de lire sterline pentru ajutoare de urgență.

Guvernul turc s-a jucat cu viețile oamenilor și a pierdut. Veniturile din „amnistii de construcții” sunt mult prea mici pentru a fi plătite pentru reconstrucția de care este nevoie acum, deși îndrăznesc să spun că industria construcțiilor se va descurca bine de pe urma lucrărilor suplimentare care vor urma.

Traducere dupa Turkey-Syria earthquake: the scandal of not being prepared

One thought on “Cutremurul din Turcia și Siria: Tragedia lipsei de pregătire în fața cutremurelor

  • tensionand structurile in varf.
    Acest lucru poate duce la rezultatul ce-i mai putin dorit – prabusirea cladirii.

    In mod evident, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan avea dreptate: nu este posibil sa se pregateasca pentru amploarea unui cutremur de o asemenea magnitudine, chiar daca s-ar lua anumite masuri de pregatire. Insa, prin incalcarea regulilor clare privind rezistenta cladirilor la cutremur, guvernul turc si constructorii acestora sunt cel putin partial responsabili pentru numarul de decese si distrugeri provocate de acest cutremur.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *