Terra

Cutremurele din Turcia și Siria: un seismolog explică ce s-a întâmplat

Un cutremur extrem de puternic a avut loc în sud-estul Turciei, lângă granița cu Siria. Datele de la seismometrele care măsoară mișcările solului cauzate de undele seismice de la cutremur sugerează că acest eveniment, ce s-a produs la începutul zilei de 6 februarie, a avut o magnitudine de 7,8 pe scara de magnitudine a momentului seismic.

Undele seismice de la acest cutremur au fost captate de senzori din întreaga lume, inclusiv în locuri îndepărtate precum Marea Britanie. Acest cutremur a fost unul cu adevărat mare.

Mișcările seismice cauzate de energia care călătorește spre exterior de la sursă sau epicentru a avut consecințe teribile pentru oamenii din apropiere. Multe clădiri s-au prăbușit, mii de oameni au murit în cele două țări și există rapoarte cu privire la daunele conductelor de gaze care au produs incendii.

Un al doilea cutremur foarte mare de 7,5 grade a avut loc în centrul Turciei în jurul orei prânzului.

De ce s-au produs aici aceste cutremure?

Această zonă a Turciei este predispusă la cutremure, deoarece se află la intersecția a trei dintre plăcile tectonice care alcătuiesc scoarța terestră: plăcile anatoliană, arabă și africană. Arabia se deplasează spre nord în Europa, ceea ce face ca placa anatoliană (pe care se află Turcia) să fie împinsă spre vest.

Turcia este predispusă la cutremure

 

Arabia se lovește de Eurasia și împinge Anatolia spre vest. Credit: Mikenorton/NASA/wiki, CC BY-SA

Mișcarea plăcilor tectonice creează presiune asupra zonelor de falie de la limitele acestora. Eliberarea bruscă a acestei presiuni este cea care provoacă cutremure și zguduirea solului.

Este posibil ca acest ultim cutremur să fi avut loc pe una dintre faliile majore care marchează granițele dintre plăcile anatoliană și arabă: fie falia din Anatolia de Est, fie falia transformată a Mării Moarte. Acestea sunt ambele „defecțiuni de alunecare”, ceea ce înseamnă că implică o anumită mișcare a plăcilor care se deplasează una pe lângă alta.

„Semnificativ mai mare” decât cutremurele anterioare

Deși în această zonă e produc multe cutremure în fiecare an, cauzate de mișcarea continuă a plăcilor tectonice, cutremurul din 6 februarie este deosebit de mare și devastator, deoarece a fost eliberată foarte multă energie.

Serviciul Geologic al Statelor Unite (USGS) afirmă că doar trei cutremure mai mari decât magnitudinea 6 au avut loc la 250 km de această locație din anul 1970. Având magnitudinea 7,8, cutremurul din 6 februarie este semnificativ mai mare decât cele ce s-au produs anterior în această zonă, eliberând o energie mai mare decât dublul celei eliberate la cel mai mare cutremur înregistrat anterior în regiune (magnitudea 7,4).

Seismologii moderni folosesc scara amplitudinii momentului, care reprezintă cantitatea de energie eliberată de un cutremur (scala Richter este depășită, deși uneori este citată greșit la știri). Această scară este neliniară: fiecare pas în sus reprezintă de 32 de ori mai multă energie eliberată. Aceasta înseamnă că o magnitudine de 7,8 eliberează de fapt de aproximativ 16.000 de ori mai multă energie decât cutremurele mai moderate cu magnitudinea 5 care s-ar putea produce de obicei în regiune.

Clădiri prăbușite în Armanaz,Siria

Clădiri prăbușite în Armanāz, Siria. Credit: EPA-EFE/Yahya Nemah

Avem tendința să ne gândim la energia cutremurului ca provenind dintr-o singură locație sau epicentru, dar cutremurele sunt de fapt cauzate de mișcarea solului de-a lungul unei zone de falie. Cu cât cutremurul este mai mare, cu atât zona faliei care se deplasează este mai mare.

Pentru o magnitudine de 7,8, probabil că s-a produs o mișcare pe o zonă de aproximativ 190 km lungime și 25 km lățime. Aceasta înseamnă că undele seismice s-au simțit pe o zonă foarte mare.

Se estimează că 610.000 de persoane din zona înconjurătoare au simțit mișcări seismice severe până la violente (suficiente pentru a provoca daune materiale semnificative), la aproximativ 80 km distanță, spre nord-est, de-a lungul marginii plăcii tectonice.

Mișcări seismice ușoare au fost simțite în cel mai mare oraș al Turciei, Istanbul (la aproximativ 815 km distanță), precum și în Bagdad (Irak) la 800 km distantanță sau în Cairo (Egipt) la 950 km distanță.

Replicile cutremurelor

După cutremure majore se produc multe cutremure mai mici cunoscute sub numele de replici, pe măsură ce crusta se reajustează la schimbările de stres. Acestea pot continua zile până la ani după evenimentul inițial.

În primele 12 ore după cutremurul inițial din sud-estul Turciei s-au produs alte trei cutremure cu magnitudinea de 6,0. Primul a avut 6,7 și s-a produs la numai 11 minute după primul cutremur, ulterior înregistrându-se sute de replici de magnitudine mai mică.

Al doilea cutremur cu magnitudinea 7,5 s-a produs mai spre nord, pe un sistem de falii diferit, dar adiacent: Falia Sürgü. Din punct de vedere tehnic, acesta a fost suficient de puternic pentru a fi considerat un cutremur separat în sine, deși este probabil să fi fost declanșat de primul cutremur. Acesta va genera propria sa serie de replici.

În timp ce replicile sunt de obicei semnificativ mai mici decât cutremurul principal, ele pot avea consecințe la fel de devastatoare, dăunând și mai mult infrastructura care a fost deteriorată de primul cutremur și împiedicând eforturile de salvare.

Deoarece consecințele acestor cutremure majore continuă să fie resimțite de oamenii care trăiesc în această regiune, nu putem decât să sperăm că ajutorul internațional va ajunge în Turcia și Siria cât mai curând posibil pentru a ajuta eforturile de salvare pe fondul replicilor în curs.

Traducere după Turkey-Syria earthquakes: a seismologist explains what has happened

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *