Terra

Ciclul anotimpurilor a fost modificat de oameni pentru prima dată

După mai mult de patru decenii de analiză a datelor obţinute prin satelit, climatologii au concluzionat, pentru prima dată, că oamenii au provocat modificarea temperaturilor sezoniere în afara echilibrului natural, schimbând aşa-numitul ciclu al anotimpurilor.

Autorii studiului au arătat că probabilitatea ca această schimbare să se producă în mod natural, fără o intervenţie umană, este de aproximativ 5 la 1 milion.

Precum detectivii de la omucideri, oamenii de știință din domeniul climei cercetează în permanenţă înregistrările unor parametrii critici de mediu, cum ar fi valorile maxime ale temperaturilor anuale şi sezoniere, dar şi biochimia marină sau schimbările climatice rapide din zona arctică care reprezintă dovezi ale modificărilor climatice la nivel planetar.

În urma acestor analize cercetătorii au descoperit un ritm neuniform al schimbărilor sezoniere în atmosfera de deasupra zonelor temperate ale emisferei nordice și sudice.

Deşi se produce o încălzire la nivel global, troposfera în timpul verilor se încălzeşte mai repede decât în timpul iernilor, ceea ce sugerează că gazele cu efect de seră ar putea reprezenta cauza acestui efect.

Oamenii au modificat ciclul anotimpurilor

Credit: Daniel Stein/iStock

Cercetătorii au constatat că datele prin satelit și modelele computerizate privind variaţiile sezoniere ale temperaturii, utilizate în noul studiu, s-au potrivit mai bine unele cu altele decât în cazul unor studii care au analizat temperatura medie anuală.

Ben Santer din cadrul Lawrence Livermore National Laboratory şi autorul principal al studiului a arătat ca pentru fiecare an din cei 38 de ani pentru care există date din satelit cercetătorii au obţinut valorile maxime şi minime ale temperaturilor lunare.

Cercetătorii au constatat că aceste variaţii lunare de temperatură, care prezintă un maxim şi un minim, au fost mici în primii ani ai intervalului de timp analizat, dar s-au mărit în permanenţă.

Se stie că modelele climatice nu sunt perfecte şi că sunt caracterizate de un anumit grad de incertitudine. În consecinţă, autorii noului studiu au indicat situaţiile în care încălzirea climei care rezultă în urma modelului lor climatic a depășit temperaturilor reale, concentrându-şi atenţia în special asupra ultimilor ani.

După ce au analizat mai multe explicații posibile, cercetatorii au respins suspiciunea unor oameni de știință care considerau că actualele modele climatice pot supraevalua încălzirea climatică.

„Observaţia că supraestimarea încălzirii globale se datorează exclusiv unor erori majore în sensibilitatea modelului climatic a fost testată și putem afirma că nu este credibilă.

În cele din urmă, cinci din cele șase seturi de date obţinute din satelit arată că încălzirea climei este reală, iar efectele acesteia pot fi observate în prezent de oricine”, afirmă autorii studiului.

„Există o mulțime de observații că ciclul sezonier se schimbă. Modificările climatice sunt deja vizibile în viața de zi cu zi, aşa cum este şi înflorirea mai devreme a copacilor.

Cu toate acestea, până în prezent, această constatare a fost dificil de dovedit printr-o analiză statistică a unor fenomene naturale variabile”, a declarat Friederike Otto, profesor asociat în cadrul University of Oxford.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *