Cultură

Învăţaţi copiii să accepte eşecul, deoarece din propriile greşeli pot descoperi drumul spre succes

În ultimii ani cercetătorii au constatat o preocupare excesivă a părinţilor și profesorilor de protejare a copiilor în fața eşecului în ideea că astfel nu le va fi afectată încrederea de sine. Pare logic din moment ce eşecul este neplăcut, provoacă sentimente negative de dezamăgire și frustrare și de multe ori eşecul le impune copiilor să o ia de la capăt.

Chiar dacă grija pentru evitarea eşecului este justificată, aceasta poate provoca un efect opus dorinţei noastre. De exemplu, cercetătorii au arătat într-un studiu recent că adolescenții şi copiii din Australia par să fie tot mai puţin capabili să facă faţă situaţiilor de viaţă cu care se confruntă.

Problema este că prin eforturile noastre de a-i proteja de eşec îi lipsim pe copii de oportunitatea de a învăța din propriile greşeli. Eșecul oferă beneficii care nu pot fi obținute în niciun alt mod.

Eșecul la copii

 Credit: shutterstock.com

Eșecul este un cadou deghizat sub forma unei experiențe neplăcute. Eșecul nu este absența succesului, ci experiența eșecului pe calea succesului.

Darul de a te descurca în viaţă

Când nu reușim în ceea ce ne-am propus de multe ori avem emoții negative, cum ar fi dezamăgirea sau frustrarea. Când copiii sunt protejați de aceste sentimente ei pot crede că sunt lipsiţi de putere și că nu au control asupra capacităţii lor de a reuşi în ceea ce şi-au propus.

Dezamăgirea unui copil în fața eșecului

Credit: Kosamtu/iStock

Soluţia la această problemă nu este aceea de a evita eșecul, ci de a-i învăța pe copii cum să facă față unor mici eșecuri. Aceste provocări de nivel scăzut sunt considerate evenimente care-i ajută pe copii în viaţă.

Protejarea copiilor de aceste evenimente este mult mai probabil să le sporească vulnerabilitatea decât să le mărească rezistența. Atunci când adulții elimină posibilitatea ca copiii să experimenteze eşecul, aceştia devin mai vulnerabili în faţa unor posibile eşecuri viitoare.

Darul înțelegerii consecințelor acţiunilor noastre

Înţelegerea consecințelor propriilor decizii este un concept foarte simplu care se dezvoltă de timpuriu: „atunci când fac X, se întâmplă Y”. Dacă nu studiez, atunci voi eșua. Dacă nu utilizez ce am învăţat, atunci pot să-mi pierd locul în echipă.

Permițându-le copiilor să se confrunte cu consecinţele deciziilor lor îi ajutăm să înţeleagă importanţa alegerilor pe care le fac.

Atunci când părinții și profesorii îi protejează în exces pe copii de eșec, ei îi împiedică, de asemenea, să înţeleagă care sunt efectele deciziilor lor. Studiile arată că adulţii care suferă de depresie şi sunt nemulţumiţi de viaţă au fost, în general, protejați de eșec atunci când au fost copii.

Darul învățării

Greșelile sunt esența învățării. Pe măsură ce câştigăm experiență și ne dezvoltăm noi competențe este inevitabil să facem şi greșeli.

Dacă eșecul este considerat un semn de incompetență și ceva care trebuie evitat, în loc să fie considerat un lucru normal, copiii vor avea tendinţa să evite provocările necesare învățării.

Eșecul este un dar, dacă copiii îl percep mai degrabă ca o oportunitate decât ca o amenințare. Acest lucru depinde însă de mentalitatea lor.

Copiii cu o mentalitate de creştere cred că inteligența este maleabilă și că aceasta poate fi schimbată cu efort. Cei cu o mentalitate fixă ​​cred că s-au născut cu un anumit nivel de inteligență care nu poate fi schimbat.

În consecinţă, eșecul este un semnal pentru copiii cu o mentalitate de creștere să încerce să facă faţă unor provocări mai grele sau diferite, în timp ce pentru copiii cu o mentalitate fixă este doar un semn că nu sunt suficient de inteligenți pentru a rezolva anumite probleme.

Laudele ar trebui să se concentreze asupra eforturilor

Lauda poate fi folosită pentru a-i ajuta pe copii să se simtă valoroși în fața eșecului. Se poate vedea asta atunci când copiii primesc o panglică de participare la o cursă de alergare, chiar dacă se numără printre ultimii.

Paradoxal, cercetările arată că această laudă exagerată are un efect opus asupra copiilor.

În cadrul unui studiu cercetătorii au constatat că atunci când părinții i-au lăudat pe copii într-un mod exagerat, precum eşti „incredibil de bună”, sau chiar i-au lăudat sub forma „ești frumoasă”, „ești inteligent” sau „eşti special”, încrederea de sine a copiilor a scăzut.

Câteva sfaturi pentru părinți

Cum îi putem ajuta pe copii să facă faţă eşecului?

Iată în continuare doar câteva sfaturi pentru părinți:

  • Lăsaţi-i pe copii să se confrunte cu consecințele de risc scăzut ale propriilor decizii. De exemplu, dacă nu învaţă și nu reușesc la o evaluare, nu le luaţi apărarea, lăsați-i să se confrunte la şcoală cu efectul acţiunilor lor.
  • Reamintiţi copiilor că emoțiile negative care vin odată cu eșecul sunt un lucru normal.
  • Experiența eșecului poate fi utilizată în folosul copiilor, deoarece aceasta poate reprezenta motivaţia de a încerca ceva diferit data viitoare.
  • Lăudaţi-i pe copii pentru efortul depus, precum „‘ai încercat din greu”, „ai fost perseverent”, dar nu-i lăudaţi dacă aceştia nu au făcut nimic special.

Protejarea exagerată a copiilor în faţa eșecului nu le este utilă. Lăsați-i să cunoască eşecul pentru a învăţa cum să-i facă faţă și pentru a avea mai multe şanse de a reuși în viitor.

Traducere şi adaptare după Protecting your kids from failure isn’t helpful. Here’s how to build their resilience

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *