Cele mai importante decizii din viaţă

În permanență luăm decizii. Chiar dacă majoritatea sunt minore, unele decizii sunt cu adevărat majore, din moment ce ne urmăresc timp de ani sau chiar decenii.

La sfârşitul vieţii s-ar putea să ne gândim la aceste decizii, iar pe unele le-am putea regreta.

Deciziile majore sunt semnificative şi prin prisma faptului că sunt rare în viaţă. De aceea este important să învăţăm din greșelile noastre pentru a lua decizii pe care să nu le regretăm.

Există o mulțime de cercetări privind ce anume regretă oamenii în viața lor.

În proiectul meu actual am decis să abordez altfel această problemă, întrebând oamenii despre cele mai importante decizii ale vieții lor.

Care sunt cele mai importante decizii ale vieții?

În cea mai mare parte a carierei mele am studiat ceea ce s-ar putea numi micile decizii ale vieţii: ce produs să cumpăr, în ce să investesc sau pe cine să angajez într-un proiect.

Niciuna dintre aceste cercetări nu a fost utilă atunci când, în urmă cu câțiva ani, am fost nevoit să iau niște decizii importante de viață.

Pentru a înțelege mai bine care sunt cele mai semnificative decizii ale vieții, am recrutat 657 de persoane, cu vârste cuprinse între 20 și 80 de ani, pentru a-mi spune despre cele mai importante zece decizii din viața lor de până acum.

Fiecare decizie a fost clasificată în una din 9 categorii și 58 de subcategorii. La sfârșitul sondajului, respondenții au indicat un clasament cu cele mai importante 10 decizii din viață.

Următorul grafic arată fiecare dintre categoriile de decizie în ceea ce privește cât de des a fost menționată (de-a lungul axei orizontale) și cât de importantă a fost considerată decizia respectivă în retrospectivă (de-a lungul axei verticale).

Cele mai importante decizii ale vieții

Credit: Adrian Camilleri

În partea din dreapta-sus a graficului se observă decizii semnificative, dar și foarte frecvente, cum ar fi cele privind căsătoria și conceperea unui copil.

Printre alte decizii importante, destul de frecvente, ale vieții se numără alegerea unui nou loc de muncă și dobândirea unei diplome.

Desigur, rezultatele depind pe cine întrebați. Bărbații de 70 de ani au răspunsuri diferite față de femeile de 30 de ani.

Care sunt cele mai mari regrete ale vieții?

Putem învăța multe despre cum să luăm decizii bune de viață întrebându-i pe oameni care sunt cele mai mari regrete ale lor.

Regretul este o emoție negativă pe care o simți atunci când reflectezi la deciziile din trecut și îți dorești să fi făcut ceva diferit.

În anul 2012, infirmiera Bronnie Ware a scris o carte despre experiențele sale în îngrijirea paliativă. Ea a relatat cinci regrete despre care muribunzii i-au vorbit cel mai des:

Mi-aș fi dorit să fi avut curajul să am viața la care visam, nu viața pe care alții o așteptau de la mine;

Mi-aș fi dorit să nu fi muncit atât de mult;

Mi-aș fi dori să fi avut curajul să-mi exprim sentimentele;

Mi-aș fi dorit să rămân în legătură cu prietenii mei;

Mi-aș fi dorit să fiu mai fericit.

Aceste dovezi sunt susţinute și de unele cercetări academice mai riguroase. De exemplu, într-un studiu din anul 2011 cercetătorii au solicitat unui eșantion reprezentativ la nivel național de 270 de americani să descrie un regret semnificativ de viață. Cele mai frecvente 6 regrete au fost în legătură cu romantismul (19,3%), familia (16,9%), educația (14,0%), cariera (13,8%), finanțele (9,9%) și părinții (9,0%).

Deși iubirile pierdute și relațiile neîmplinite au fost cele mai frecvente regrete, cercetătorii au constatat o diferență interesantă de gen. Pentru femei, regretele legate de dragoste (romantism/familie) erau mai frecvente decât regretele legate de muncă (carieră/educație), pentru bărbați era invers.

Ce cauzează regretul?

Există mai mulți factori care cresc riscul de a simți regretul.

Pe termen lung, lipsa de acţiune generează mai mult regret. Acest lucru este valabil mai ales pentru bărbați, în special atunci când vine vorba de relații romantice. Dacă i-aş fi cerut, poate că acum am fi fost căsătoriţi şi fericiţi.

Deciziile proaste produc un regret mai mare atunci când retrospectiv este tot mai greu să justificăm aceste decizii. Îmi prețuiesc foarte mult prietenii și familia, de ce i-am lăsat pe toți pentru a lucra peste hotare?

Având în vedere că suntem ființe sociale, deciziile proaste în domenii relevante pentru sentimentul nostru de apartenență socială, cum ar fi cele romantice și familiale, sunt regretate cel mai des. De ce mi-am părăsit familia pentru o legătură amoroasă?

Cele mai intense regrete tind să fie în cazul unor oportunități pierdute. Aș fi putut avea o relație mai bună cu fiica mea, dacă i-aș fi fost mai mult în preajmă.

Cele mai mari regrete din viață constau în decizii care ne îndepărtează de visul de a fi o persoană ideală. Am vrut să fiu un model de urmat, dar nu am putut renunţa la băutură.

Cum să luăm decizii importante de viață fără regrete

Aceste constatări sunt adevărate lecții de viaţă pentru toată lumea, având în vedere că pe tot parcursul vieții luăm decizii.

Cele mai importante decizii din viață se referă la familie și prieteni. De aceea, petreceți timpul concentrându-vă pe acestea și nu lăsați alte distrageri, în special cele de la locul de muncă, să vă afecteze aceste relații.

Evitaţi să luaţi decizii care vă încalcă valorile personale și vă îndepărtează de sinele vostru. Dacă aveți justificări bune pentru o decizie, indiferent de ce se întâmplă, atunci cel puțin nu veți regreta mai târziu.

Voi continua să le cer oamenilor să-mi spună despre cele mai importante decizii ale lor de viață. Este un mod minunat de a învăța despre oameni. Odată ce voi aduna suficiente povești de viaţă, sper să scriu o carte, astfel încât să putem învăța cu toții din înțelepciunea colectivă.

Traducere după I asked hundreds of people about their biggest life decisions. Here’s what I learned

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *