Cultură

Secretul fericirii? Preţuiţi mai mult timpul liber decât banii

Oamenii de ştiinţă au încercat întotdeauna să afle care este secretul fericirii. Are fericirea vreo legătură cu  renunţarea la Facebook, cu limba spaniolă sau cu cât de des facem sex? Sau poate fericirea presupune să stabilim relații strânse cu oamenii din jurul nostru și să fim sănătoşi? Un nou studiu a constatat că ne putem simţi fericiţi dacă preţuim mai mult timpul liber pe care-l avem decât banii.

Timp liber sau bani?

Timp liber sau bani? Credit: focal point/Shutterstock.com

Cercetătorii de la University of British Columbia din Canada au realizat un studiu în care au analizat preferinţele a mai mult de 4.600 de participanţi şi au constatat că pentru majoritatea dintre aceştia timpul liber şi banii sunt factorii asociaţi cu fericirea. De asemenea, s-a constatat că pentru participanţii mai în vârstă timpul liber este mai important decât banii și că cei care preţuiesc mai mult timpul liber decât banii sunt mai fericiţi în ansamblu.

„Se pare că oamenii preţuiesc mai mult timpul liber pe care îl au la dispoziţie decât banii, iar acesta este asociat mai mult cu fericirea”, a declarat cercetătorul principal Ashley Whillans. „A avea mai mult timp liber este, probabil, mai important pentru fericire decât a avea mai mulți bani”.

În ciuda numărului mare de participanţi la studiu, acesta are limitele sale. De exemplu, el nu include persoane care trăiesc în condiții de sărăcie şi pentru care banii reprezintă practic singura prioritate. Cercetătorii au constatat că sexul, venitul și starea civilă nu constituie factori ce influenţează preferinţa oamenilor pentru timp liber sau pentru bani.

Unele dintre întrebările care au făcut parte din studiu s-au bazat pe exemple din lumea reală pentru a afla care sunt preferinţele voluntarilor. De exemplu, cercetătorii au încercat să afle dacă participanţii la studiu ar prefera să locuiască într-un apartament mai scump, dar care presupune efectuarea navetei pentru a ajunge la locul de muncă sau un apartament mai modest, dar mai aproape de locul de muncă. Unii dintre participanţi au fost rugați să aleagă între un serviciu cu un număr mai mare de ore de muncă, dar cu o salarizare bună şi un serviciu cu mai puține ore de lucru, dar cu un salariu de început mai mic.

S-a dovedit că un venit mai bun ne poate face fericiţi, dar nu şi în cazul în care venitul este trecător sau dacă pentru acesta trebuie să renunţăm la o parte din timpul nostru liber.

Studiul cercetătorilor a fost publicat în revista Social Psychological and Personality Science.

Rezultatele studiului sugerează că, cel mai probabil, timpul liber pe care îl petreceţi bucurându-vă de viaţă vă va aduce fericirea şi nu banii din cont. Cu toate acestea, să nu vă așteptați că dacă sunteți fericiți veţi trăi mai mult. Un studiu recent efectuat de University of Oxford asupra a 1 milion de femei din Marea Britanie a constatat că fericirea în sine nu influenţează durata de viaţă.

„După ce s-au analizat unele aspecte particulare din viața femeilor, precum ar fi fumatul şi unele probleme de sănătate (inclusiv depresia şi anxietatea, care sunt diferite de starea de nefericire), plus stilul de viață și indicatorii socio-economici, cercetătorii au descoperit că rata de deces în rândul femeilor care au fost nefericite a fost identică cu rata de deces a celor care au spus că sunt fericite”, a declarat Peter Dockrill pentru Sciencealert.com.

În concluzie, dacă vreţi să fiţi fericiți nu urmăriţi să lucraţi cât mai multe ore suplimentare, ci bucurați-vă de timpul liber pe care îl aveţi la dispoziţie.

Sursa: Sciencealert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *