Medicină-Sănătate

Ceaiul îmbunătăţeşte sănătatea creierului

Consumul obișnuit de ceai are efecte pozitive asupra organizării structurale a creierului și creşte eficiența conectivităţii funcționale și structurale a acestuia, potrivit unui nou studiu realizat de National University of Singapore (NSU).

Ceaiul a fost o băutură populară încă din Antichitate, înregistrările referitoare la consumul de ceai datând din timpul dinastiei Shen Nong (2700 î.e.n.) din China.

Ceaiul este consumat în diverse moduri, sub formă de ceai preparat sau ca un ingredient pentru alte produse care sunt extrem de răspândite în Asia, în special în China și Japonia.

În prezent ceaiul este la modă în țările occidentale mai mult ca niciodată.

Tot mai multe studii au demonstrat beneficiile consumului de ceai pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea stării de spirit, reducerea semnificativă a riscului de declin cognitiv, prevenirea bolilor cardiovasculare, o incidență mai mică a cancerului şi reducerea mortalităţii.

Ceaiul crește eficiența conectivității funcționale și structurale a creierului

Ceaiul creşte eficienţa conectivităţii funcţionale şi structurale a creierului. Credit: Larisa Myshun.

„Rezultatele noastre oferă primele dovezi privind efectele pozitive ale consumului de ceai în ceea ce priveşte organizarea structurală a creierului și sugerează că un consum regulat de ceai are un efect protector împotriva declinului cognitiv asociat înaintării de vârstă”, a declarat Dr. Feng Lei, autorul principal al studiului, cercetător în cadrul Department of Psychological Medicine din cadrul NSU Yong Loo Lin School of Medicine.

În cadrul studiului Dr. Lei și colegii săi au analizat datele de la 36 de adulți, cu vârsta peste 60 de ani, cu privire la starea de sănătate, stilul de viață și starea de spirit.

Participanții au fost, de asemenea, supuși unor teste neuropsihologice, iar activitatea lor cerebrală a fost analizată utilizând imagistica prin rezonanță magnetică (RMN).

Oamenii de știință au descoperit că persoanele care au consumat ceai verde, ceai oolong sau ceai negru de cel puțin patru ori pe săptămână, timp de aproximativ 25 de ani, au regiunile cerebrale interconectate într-un mod mai eficient.

Efectul ceaiului asupra creierului

Efectul ceaiului asupra creierului. Credit: Dr. Lei

„Studiul nostru a investigat, în mod cuprinzător, efectele consumului de ceai asupra conectivităţii funcționale și structurale a creierului, atât la scară globală cât și regională, folosind datele furnizate de imagistica multimodală.

Studiul a furnizat prima dovadă convingătoare privind efectele pozitive ale consumului de ceai în ceea ce priveşte structurarea creierului şi în creşterea eficienţei activităţii neuronale”, au declarat cercetătorii.

Conform studiului, ceaiul este eficient în prevenirea (încetinirea) sau ameliorarea declinului cognitiv, iar consumul de ceai ar putea fi o alegere simplă privind stilul de viaţă care poate îmbunătăţi sănătatea creierului.

Studiul a fost publicat în revista Aging.

Sursă: Sci-News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *