Boston Dynamics a prezentat o nouă generaţie a robotului biped Atlas

Boston Dynamics a prezentat cea mai nouă versiune a lui Atlas, robotul umanoid, biped. Robotul impresionează prin siguranţa cu care se deplasează pe un teren accidentat şi prin agilitatea sa.

Noul robot Atlas

Noul robot Atlas. Credit: Boston Dynamics

Reorganizarea companiei Google sub numele Alphabet se datorează, cel puţin parţial, intenţiei gigantului tech din Silicon Valley de a se concentra pe dezvoltarea separată a unor divizii necesare pentru unele proiecte de interes, indiferent că este vorba de maşinile autonome sau de furnizarea de Internet prin intermediul dronelor. Unele dintre aceste proiecte ar putea conduce la extinderea diviziei de robotică a Google.

În anul 2013 Google a cumpărat compania Boston Dynamics, specializată în crearea de prototipuri de roboţi, care în această săptămână a prezentat cea mai nouă realizare a ei. Este vorba despre ultima versiune a robotului biped Atlas.

Într-un clip video, postat pe pagina de YouTube a companiei Boston Dynamics, putem vedea că noul robot Atlas se poate plimba prin zăpadă, poate deschide uşile, poate ridica cutii şi ştie să-şi păstreze echilibrul chiar și atunci când este împins cu o crosă de hochei sau atunci când merge pe zăpadă.

Generaţia anterioară a robotului Atlas, prezentată în anul 2013, cântărea 149 kg și avea o înălţime de 1,8 m. Noul model este mai aproape de greutatea și înălțimea unui om de talie medie având doar 1,7 m înălţime şi o greutate de 86,1 kg. Acesta este, de asemenea, echipat cu senzori LIDAR amplasaţi în cap cu ajutorul cărora estimează și măsoară distanțele.

În clipul video prezentat de Boston Dynamics se arată cum se comportă noul robot Atlas atunci când este supus unor teste. Se poate vedea că acesta ştie să meargă pe un teren accidentat și cu zăpadă fără a fi ghidat. De asemenea, se remarcă faptul că robotul Atlas ştie să se echilibreze mult mai bine pentru a preveni căderea.

Robotul Atlas este capabil să reacţioneze în cazul apariţiei unor situații necunoscute, ca atunci când cineva loveşte cutia pe care încearcă să o ridice cu mâinile sale. Robotul identifică noua poziţie a cutiei și încearcă să o ridice din nou.

În clipul video se vede că robotul ştie să se ridice singur în poziţie verticală, chiar dacă este împins de cineva şi cade la pământ. Şi toate acestea fără să sufere nicio zgârietură.

Noul robot Atlas promovează ideea dezvoltării roboților antropomorfi care ar putea înlocui oamenii în activităţile bazate pe munca manuală. Se crede că această tehnologie ar putea conduce la o nouă revoluție industrială prin robotizare.

Sursă: Futurism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *