Bateriile pe bază de grafen se încarcă de 5 ori mai repede decât bateriile Li-ion

Samsung Advanced Technology Institute (SAIT) a dezvoltat un nou material, pe bază de grafen, pentru bateriile electrice. Datorită utilizării acestui material, noile tipuri de baterii se pot încărca de 5 ori mai repede decât bateriile Li-ion din prezent.

Samsung a anunțat noul material într-un comunicat de presă în data de 28 noiembrie a acestui an.

Dar cât de repede se pot încărca bateriile pe bază de grafen? Ei bine, în teorie, aceste baterii, care conţin bile de grafen, au nevoie de aproximativ 12 minute pentru a se încărca până la o capacitate de 100%.

Nu ar trebui să fim surprinşi de faptul că acest nou material destinat bateriilor electrice este realizat pe bază de grafen. Grafenul, care este un material 2D (bidimensional), a fost mult timp considerat un material minune datorită proprietăților sale unice. Acesta este, printre altele, dur și foarte conductiv.

Cercetătorii SAIT, conduşi de Son In-hyuk, au dezvoltat un procedeu prin care grafenul este sintetizat în masă într-o formă asemănătoare popcornului, folosind silice (SiO2).

Prin această tehnică, bilele de grafen pot fi aplicate atât straturilor protectoare anodice, cât și materialelor catodice din bateriile Li-ion.

Bile de grafen cu aspect de popcornBile de grafen cu aspect de popcorn. Credit: Samsung / SAIT

Noul material pentru baterii, dezvoltat de Samsung, ar putea revoluţiona tehnologia acumulatorilor. Aceasta ar fi o noutate pe care mulți o așteptă cu mare interes, mai ales dacă ținem cont că tehnologia bateriilor a rămas, în esență, aceeași timp de câteva decenii.

Bateriile Li-ion alimentează cu energie electrică multe dintre dispozitivele noastre, de la telefoanele mobile și gadgeturile inteligente până la vehiculele electrice (EV). De asemenea, se preconizează că ele vor avea un rol crucial în reţelele de distribuţie a energiei electrice.

Creșterea capacității şi a vitezei de încărcare reprezintă principalele îmbunătățiri de care au nevoie bateriile actuale.

Potrivit cercetătorilor SAIT, care au publicat detaliile studiului lor în revista Nature Communications, bateriile pe bază de grafen se pot încărca de până la 5 ori mai repede decât bateriile Li-ion din prezent şi temperatura acestora poate fi menţinută stabilă până la o valoare de 60 de grade Celsius.

O temperatură stabilă a bateriilor este esențială pentru vehiculele electrice, au explicat cercetătorii Samsung.

„Cercetarea noastră permite sinteza în masă a materialelor compozite multifuncționale pe bază de grafen la un preț accesibil.

În același timp, am reușit să îmbunătățim considerabil performanţele bateriilor Li-ion, în condiţiile în care piaţa dispozitivelor mobile și a vehiculelor electrice se dezvoltă rapid.

Angajamentul nostru este de a continua această cercetare și de a dezvolta tehnologia bateriilor secundare în lumina acestor tendințe”,  a declarat In-hyuk în comunicatul de presă.

Sursă: Futurism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *