Tehnologie

NASA studiază OZN-urile în mod oficial

După ani de interes sporit al guvernului SUA față de fenomenele aeriene neidentificate (UAP-unidentified aerial phenomena), NASA a lansat oficial o investigație de nouă luni pentru a le descoperi misterele.

Pe 24 octombrie 2022, NASA a lansat oficial un studiu independent asupra OZN-urilor sau al fenomenelor aeriene neidentificate (UAP), a anunțat agenția într-un comunicat.

Studiul din următoarele nouă luni va fi condus de o echipă formată din 16 experți de seamă, inclusiv astrofizicieni, directori din industria aerospațială și foști astronauți care vor analiza cât mai multe date privind observările UAP anunţate, pentru a afla adevărul despre acestea.

Acest studiu este independent de investigațiile în desfășurare ale Departamentului de Apărare al SUA asupra UAP-urilor și el va „pune bazele unui studiu viitor asupra naturii UAP-urilor” la NASA și în cadrul agențiilor guvernamentale, potrivit declarației.

Studiu OZN

NASA a lansat un studiu de 9 luni asupra OZN-urilor, numite și fenomene aeriene neidentificate (UAP), începând cu 24 octombrie 2022. Credit: Getty

„Explorarea necunoscutului din spațiul cosmic și atmosferă se află în centrul a ceea ce studiem noi la NASA. Înțelegerea datelor pe care le avem privind fenomenele aeriene neidentificate este esențială pentru emiterea unor concluzii științifice cu privire la ce se întâmplă pe cerul nostru”, a declarat Thomas Zurbuchen, administrator asociat al Direcției Misiune Științifică (Science Mission Directorate) de la sediul NASA din Washington, DC.

Pe parcursul investigației de nouă luni, echipa de studiu va analiza datele neclasificate culese de civili, agenții guvernamentale și companii private legate de orice observații de pe cer care nu pot fi identificate ca fiind aeronave sau fenomene naturale, potrivit NASA.

Abordarea pe trei direcții a echipei de cercetători va include identificarea datelor UAP disponibile, găsirea modalităților de a culege mai multe date în viitor și dezvoltarea unor metode de studiere a acestor date în moduri care promovează înțelegerea științifică a UAP-urilor de către NASA.

Echipa va lansa public un raport cu privire la concluziile sale la mijlocul anului 2023.

Nu există dovezi că UAP-urile sunt legate de extratereștri, a remarcat NASA. Cu toate acestea, agenția spațială americană are numeroase programe de cercetare dedicate descoperirii semnelor de viață extraterestră în Sistemul Solar (inclusiv potențială viață microbiană pe planeta Marte ) și mult, mult mai departe.

Potrivit unui raport din 2021 al Biroului Directorului Informațiilor Naționale, cele mai probabile explicații pentru UAP-uri sunt „confuziile aeriene”, cum ar fi păsările și baloanele, fenomene atmosferice, precum cristalele de gheață, proiecte guvernamentale clasificate sau „tehnologii desfășurate de China, Rusia, o altă națiune sau o entitate neguvernamentală”.

În afară de NASA, interesul crescând al guvernului SUA pentru investigațiile UAP datează din 2017, când mai multe videoclipuri realizate de avioanele marinei americane au ajuns în media. Videoclipurile au arătat aeronave neidentificate mișcându-se în moduri aparent imposibile, fără nicio explicație.

Ulterior, guvernul a desecretizat filmările și, în luna septembrie a acestui an, a dezvăluit că există mai multe filmări militare ale unor întâlniri cu UAP-urile, dar că Departamentul Apărării nu va publica filmările din cauza „preocupărilor privind securitatea națională”.

În iulie, Congresul SUA a aprobat finanțarea pentru ca Departamentul Apărării  să deschidă un nou birou axat exclusiv pe gestionarea rapoartelor privind observările OZN de către armata americană.

Traducere după UFOs are finally getting the big NASA study they deserve

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *