Biologie

Raportul de aur descrie craniul uman

Un nou studiu care a comparat craniul uman cu craniul unor animale susține că dimensiunile craniului uman respectă raportul de aur, un număr special care are reputația că ar reprezenta ”formula frumuseții”.

Simbolizat de obicei prin numărul irațional phi (aproximativ 1,618), raportul de aur se numără printre cele mai faimoase concepte matematice.

Este această faimă meritată sau raportul de aur este doar un exemplu de numerologie?

În acest nou studiu, neurologii Johns Hopkins, Rafael Tamargo și Jonathan Pindrik susțin că craniul uman prezintă caracteristici dimensionale interesante, iar prezenţa lui phi ar putea fi un semn al evoluției craniului uman din punct de vedere al complexității.

„Evoluând de-a lungul mileniilor, craniul uman întruchipează o armonizare elegantă a structurii și funcției”, scriu autorii în lucrarea lor, care a comparat 100 de cranii umane, fiziologic normale, cu 70 de cranii aparţinând altor șase mamifere.

Un interes deosebit a stârnit un arc care leagă un punct de pe oasele nazale cu o mică umflătură din partea din spate a capului denumită inion.

Punctul în care se unesc acele zig-zaguri ciudate pe care le vedeți pe craniile umane reprezintă o caracteristică denumită bregma (punctul de întâlnire a oaselor parietale cu osul frontal).

S-au măsurat, de asemenea, distanțele de la osul nazal la bregma, apoi de la bregma la inion.

Raportul de aur identificat în craniul uman

Credit: Ian Suk, Universitatea Johns Hopkins, 2019

Aceste caracteristici ale liniei medii craniene nu au fost alese aleator, deoarece ele sunt distanțe reprezentative care corespund unor structuri și joncțiuni neuronale subiacente importante, atât la oameni, cât și la animale.

Potrivit cercetătorilor, dacă se împarte distanța de la bregma la inion la distanța de la joncțiunea nazală la bregma sau lungimea arcului care uneşte punctul de pe oasele nazale cu inionul la distanța bregma-inion, se obţine valoarea aproximativă de 1,6.

Pentru Tamargo și Pindrik, valoarea 1,6 este apropiată de cea a raportului de aur sau 1,618…

„Şi în cazul celorlalte mamifere pe care le-am studiat am identificat rapoarte unice care se apropie de raportul de aur odată cu creşterea complexităţii speciilor.

Credem că această constatare poate avea implicații antropologice și evolutive importante”, a explicat Tamargo.

Implicațiile acestei constatări nu sunt tocmai clare. În ultimii ani, raportul de aur a fost observat în numeroase structuri fiziologice umane, de la inimă până la celulele sanguine, ceea ce ridică întrebarea dacă această relație este o caracteristică biologică specială.

Phi este, cu siguranță, un număr special. Să presupunem că avem două numere, un număr mai mare (a) și un număr mai mic (b), care formează raportul a/b şi suma (a+b).

Dacă (a+b)/a este egal cu a/b, atunci valoarea acestor rapoarte este Phi.

În anul 1509, matematicianul Luca Pacioli a crezut că această relație este atât specială încât utilizarea acesteia în geometrie determină forme geometrice cu un un aspect frumos.

Cu siguranță acest lucru l-a convins pe Leonardo Da Vinci, care a folosit această relaţie pentru a determina unele proporții cheie în lucrările sale de artă.

În afară de estetică pură, există și afirmații că raportul de aur descrie adevăruri profunde despre funcționarea lumii naturale.

De exemplu, s-a susținut că învelișul spiralat al nautilului reproduce un model, bazat pe raportul de aur, sub formă unei ”spirale de aur”. Chiar și chipurile frumoase au fost descrise prin aplicarea acestui număr mistic la diferite proporții.

Rămâne la latitudinea comunității științifice să dezbată dacă raportul de aur descoperit în linia mediană a craniului uman este într-adevăr un semn al complexității neuronale.

Această cercetare a fost publicată în Journal of Craniofacial Surgery.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *